Isărescu: „Trebuie să recâştigăm încrederea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru ca economia să iasă din criză, este esenţial ca România să aibă programe credibile şi să ofere o nouă viziune mediului de afaceri.Priorităţile autorităţilor sunt reluarea avansului economic pe baze sănătoase şi creşterea credibilităţii, potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Pentru ca economia românească să-şi revină din criza actuală, este foarte important ca încrederea în piaţă să fie recâştigată, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale. Iar pentru asta, economia trebuie să beneficieze de programe credibile, iar mediului de afaceri să-i fie oferită o nouă viziune.

„Pot să spun că esenţial în momentul actual în România este redarea încrederii, care este punctul de start al oricărui proces de ieşire rapidă din criză“, a spus Isărescu în cadrul seminarului „Romania Financial Forum“, organizat de BNR şi Mediafax.

El a arătat că România a dus o lipsă a credibilităţii din anii ’90 şi până în prezent, iar de foarte multe ori a trebuit să o importe, dând exemplu actualele acorduri cu FMI, UE şi celelalte instituţii internaţionale. „Simţim cu toţii că lumea de afaceri este debusolată în acest moment“, a adăugat Isărescu. 

În aceeaşi ordine de idei, Valentin Lazea, economistul-şef al băncii centrale, a declarat recent că economia nu poate reporni până când investitorii străini nu îşi recâştigă încrederea în România, capitalul străin fiind indispensabil ţării. 

Să creştem sănătos

Isărescu a mai spus că prioritatea autorităţilor, inclusiv a băncii centrale, este aceea de a relua creşterea economică pe baze sănătoase. „Următoarea prioritate este reluarea avansului economiei, respectiv în ce măsură autorităţile vor reuşi să repună economia pe partea creşterii, şi nu oricum. Adevăratul test este ca reluarea creşterii să se facă pe baze sănătoase“, a atras atenţia guvernatorul. Autorităţile ar trebui să aloce resursele către investiţii, ce au un efect mare de multiplicare în economie.

Băncile,mult mai prudente

Guvernatorul a mai arătat că, în perioada de creştere economică, România ar fi trebuit să îşi menţină o rezervă bugetară. „De ce oare trecem pe aceeaşi pagină, în mod puţin responsabil, reduceri de impozite, cheltuieli mai mari, deficite bugetare? Dar nimeni nu se întreabă cum se acoperă. E o dovadă de lipsă de maturitate socială“, a arătat Isărescu.

El a precizat că Banca Naţională dispune în acest moment de o politică anticiclică, eliberararea rezervelor minime obligatorii, adică resurse puse la dispoziţia băncilor comerciale. Totuşi, guvernatorul consideră că „ este greu să convingi băncile comerciale, după şocurile prin care au trecut, să finanţeze investiţii. Nicio bancă nu o să arunce acum cu bani, după ce s-au dat cu capul de prag“.

România,penalizată prea tare

Deficitul de cont curent foarte mare, de 13% din Produsul Intern Brut în 2008, şi dezbaterile interne privind creşterile salariale de 50% au atras atenţia agenţiilor de rating, care au semnalat corect problemele României. Totuşi, retrogradarea ratingului şi scoaterea României din categoria statelor cu calificativ de investiţii a fost o penalizare prea mare, spune Isărescu.

El a explicat că situaţia era cu atât mai dificilă cu cât toţi analiştii reclamau că deficitul nu este rezultatul investiţiilor, ci al supraîncălzirii, al consumului şi al cheltuielilor publice exagerate. Pe de altă parte, guvernatorul BNR a criticat unele analize „interesate“, care plasează România cu risc de încetare a plăţilor, alături de alte state din zonă.

Guvernatorul a făcut referire la un raport al Royal Bank of Scotland (RBS), în care s-a înţeles greşit că România, alături de Letonia, Ungaria şi Ucraina ar putea intra în incapacitate de plată. „Uitându-mă la celelalte trei state, nu vreau să spun nicio răutate, dar mă întreb ce caută ţara mea acolo“, a spus Isărescu.

image

Principalul test stress al autorităţilor va fi reluarea creşterii economice, dar nu oricum, ci pe baze sănătoase

image


Mugur Isărescu
guvernatorul BNR

Sfaturile guvernatorului:

Recâştigarea încrederii este esenţială pentru ca economia să-şi revină.

România trebuie să aibă programe credibile.

Autorităţile trebuie să aloce resurse către investiţii.

România trebuia să păstreze o rezervă bugetară şi capacitatea de a avea o politică bugetară anticiclică.

Prioritatea autorităţilor din România trebuie să fie reluarea creşterii economice pe baze sănătoase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite