"Trebuie să fim prietenii, nu sclavii Americii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Partidului Conservator de opoziţie din Marea Britanie, David Cameron, s-a distanţat, clar, în prima sa cuvântare de politică externă, de ceea ce el a numit legătura de "sclavie" faţă

Liderul Partidului Conservator de opoziţie din Marea Britanie, David Cameron, s-a distanţat, clar, în prima sa cuvântare de politică externă, de ceea ce el a numit legătura de "sclavie" faţă de America, stabilită de actualul premier britanic, Tony Blair.
"Nu vom servi interesele noastre, nici cele ale Americii, nici cele ale lumii dacă vom fi consideraţi asociaţii fără condiţii ai Americii în toate problemele. Datoria faţă de propriii cetăţeni este să avem propriile noastre concepţii", a spus el. "Trebuie să fim prieteni, fermi, dar nu sclavii Americii", a afirmat liderul conservator, vorbind în faţa mai multor sute de reprezentanţi ai cercurilor financiare şi politice.
Oficialităţile conservatoare au dorit să precizeze, sub pecetea anonimatului, că partidul se poziţionează de pe acum în perspectiva unei perioade post-Bush la Casa Albă.
Cameron, unul din cei mai tineri oameni politici britanici (39 de ani), care a preluat conducerea Partidului Conservator în decembrie trecut, a ţinut să se delimiteze astfel de politica externă a lui Blair, pentru care susţinerea războiului din Irak şi asocierea strânsă cu Bush s-au dovedit dezastruoase. Motiv pentru care actualul premier s-a şi văzut nevoit să declare că se va retrage de la conducerea Partidului Laburist şi a guvernului în decurs de un an.
În acelaşi timp, Cameron a căutat să se distanţeze şi de politica dusă până acum de conservatori, care, iniţial, au sprijinit şi ei invazia Irakului. Majoritatea britanicilor sunt ostili războiului din Irak şi conservatorii sunt conştienţi că, pentru a câştiga viitoarele alegeri, după ce au pierdut ultimele trei confruntări electorale, trebuie să se conformeze acestui curent, şi nu să se pună de-a curmezişul său, de pe acum ei devansându-i pe laburişti în preferinţele alegătorilor.
Având grijă să reafirme că Partidul Conservator este "din instinct" prieten al Americii, Cameron i-a atacat însă pe neoconservatorii americani din jurul lui Bush şi alianţa necondiţionată a lui Blair cu aceştia, care i-a atras porecla de "căţeluş" al Casei Albe. El s-a pronunţat pentru "o politică externă care să ia distanţă faţă de neoconservatorism", atrăgând atenţia că antiamericanismul prinde rădăcini "nu numai în ţările afectate de război şi instabilitate, ci chiar şi aici, în Occident, chiar şi aici, în Marea Britanie".
O lecţie care nu ar trebui să scape celor care pledează în favoarea supunerii fără a crâcni în faţa "marelui licurici".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite