Tranzacţiile cu obligaţiunile BEI încep astăzi la Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titlurile Băncii Europene de Investiţii beneficiază de rating de maximă siguranţă a investiţiei şi poartă o dobândă anuală de 7% Obligaţiunile în lei emise de Banca Europeană de

Titlurile Băncii Europene de Investiţii beneficiază de rating de maximă siguranţă a investiţiei şi poartă o dobândă anuală de 7%

Obligaţiunile în lei emise de Banca Europeană de Investiţii (BEI), care vor fi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti începând de astăzi, se regăsesc în sectorul Titluri de credit al BVB, la Categoria Internaţională Obligaţiuni.

În prima etapă a cotării, subscrierea titlurilor BEI s-a derulat în perioada 26 aprilie - 4 mai, iar valoarea iniţială a emisiunii a fost de 150 milioane de lei, suplimentată ulterior la 300 milioane de lei. Investitorii străini au subscris 13% din prima emisiune de obligaţiuni în lei a Băncii Europene de Investiţii, restul fiind achiziţionat de investitorii autohtoni.

"Emisiunea a fost subscrisă în proporţie de 64% de bănci, 29% de societăţi de asigurare, 5% de corporaţii şi aproape 1,5% de fonduri de investiţii şi societăţi de administrare a investiţiilor. Investitorii au profitat, astfel, de oportunitatea de a plasa lei la cel mai scăzut risc în aceste obligaţiuni, care, de altfel, măresc curba randamentelor locale până la şapte ani", a declarat Claudia Butac, directorul general al ABN AMRO Securities, societatea care a intermediat emisiunea. Obligaţiunile beneficiază de cea mai înaltă clasă de siguranţă a investiţiei - rating AAA - şi au un cupon (dobândă) anual de 7%.

Performanţele depind de evoluţia pieţei monetare

"Aceste obligaţiuni - fiind instrumente cu venit fix - sunt legate de evoluţia dobânzilor de pe piaţa monetară. Mai precis, dacă acele dobânzi vor creşte, preţul acţiunilor BEI poate scădea", ne-a declarat, ieri, preşedintele Uniunii Naţionale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), Dan Nicu. El speră ca investitorii care deţin deja obligaţiuni BEI - cumpărate în perioada de subscriere - să nu le păstreze doar pentru ei şi să participe la tranzacţii.

În cursul anului trecut, BEI s-a împrumutat prin emisiuni în valoare totală de 48 miliarde de euro, exprimate în 24 de monede naţionale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite