Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea pot fi riscante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi interesul pentru Fond este semnificativ, legislaţia nu precizează dacă pot fi vândute titlurile până la momentul listării la Bursa de Valori

În aşteptarea ordonanţei pentru listarea Fondului Proprietatea, investitorii şi unii acţionari încearcă să găsească metode prin care ar putea cumpăra şi vinde viitoarele acţiuni. Însă tranzacţionarea titlurilor, chiar dacă este dorită de mulţi investitori, poate fi riscantă.

Listarea Fondului Proprietatea (FP) va constitui un impuls pentru dezvoltarea pieţei de capital româneşti. Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, a precizat, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul târgului bursier, că "listarea Fondului este ca o injecţie de substanţă pentru Bursă".

Motivul ţine de faptul că FP deţine în portofoliu o serie de societăţi care, deşi nu sunt cotate, prezintă un interes sporit. "În plus, structura portofoliului nu va rămâne blocată. Fondul va aduce satisfacţii pentru toţi", susţine Farmache.

În momentul de faţă, ordonanţa care reglementează modul de funcţionare a Fondului Proprietatea este în continuare la stadiul de proiect. Alexandru Păunescu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al FP, susţine că Fondul este complet funcţional, dar pentru a deveni operaţional este necesară adoptarea ordonanţei de urgenţă care să facă posibilă listarea.

Viitoarea ordonanţă ar putea reglementa tranzacţiile

Până la listare însă, acţiunele Fondului Proprietatea sunt de mare interes. Încă de anul trecut, existau voci care spuneau că acţiunile deja începuseră să fie vândute. Portiţa este oferită de o scăpare a legii.

Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central (societate unde sunt înregistrate acţiunile Fondului Proprietatea), precizează faptul că, potrivit cadrului legal actual şi prevederilor din actul constitutiv, acţiunile pot fi transferate pe o piaţă reglementată atunci când Fondul va fi listat. Dar până la momentul respectiv nu se menţionează ce se poate întâmpla, dacă acţiunile pot fi vândute sau nu. "Este foarte util ca în ordonanţa de urgenţă care urmează să completeze legislaţia privind Fondul Proprietatea să fie clarificată această problemă", a adăugat Tănăsoiu.

De asemenea, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, susţine necesitatea clarificării legislaţiei. "Poate acţionarii vor să vândă şi să cumpere. De ce să nu facem tranzacţiile la vedere? De ce să le facem pe o piaţă neagră sau gri? Vrem să se tranzacţioneze acţiunile. Pe noi nu ne interesează problemele politice", subliniază Dan Paul.

În schimb, Corin Trandafir, avocat partener la firma de avocatură Rubin Meyer Doru & Trandafir, reprezentantul juridic al moştenitorilor industriaşilor Malaxa şi Auschnit, a afirmat că nu poate fi interpretat ca o interdicţie la vânzare faptul că nu se precizează în lege ce se poate face cu acţiunile înainte de listarea Fondului Proprietatea. Acesta a reafirmat intenţia de a acţiona statul român în judecată la Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale dacă ordonanţa de urgenţă nu va fi aprobată în câteva săptămâni, în condiţiile în care lipsa unei legi de funcţionare a Fondului Proprietatea îi împiedică pe moştenitori să valorifice titlurile de despăgubire primite, în sumă de 400 milioane de dolari.

La rândul său, Ionuţ Popescu, senator PLD şi posibil viitor membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului, susţine că "ceea ce nu este interzis în mod expres este permis".

Potenţial de apreciere a acţiunilor Fondului

Acest interes pentru tranzacţionarea titlurilor FP ţine de potenţialul Fondului. Preşedintele Asociaţiei Brokerilor precizează faptul că numai piaţa este cea care va fixa preţul. "Dar Fondul Proprietatea este ca o Societate de Investiţii Financiare (n.r. SIF)", adaugă Dan Paul. Iar evoluţia de săptămâna trecută a SIF-urilor subliniază potenţialul de creştere a acţiunilor FP.

După adoptarea ordonanţei de urgenţă, va fi selectat un evaluator pentru activele Fondului, va fi desemnat administratorul şi va fi iniţiată operaţiunea de listare, care poate dura 8-10 luni.

În ceea ce priveşte desemnarea administratorului, preşedintele Fondului a explicat că procesul va avea loc în acest an, termenul prevăzut de ordonanţă - de doi ani de la intrarea în vigoare a legii privind Fondului Proprietatea - începând să curgă din vara anului 2005.

"Listarea Fondului este ca o injecţie de substanţă pentru Bursă. FP va aduce satisfacţii pentru toţi"
Stere Farmache, directorul general al BVB



"Acţiunile pot fi transferate pe o piaţă reglementată atunci când Fondul va fi listat."

Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central



"Poate acţionarii vor să vândă şi să cumpere. De ce să nu facem tranzacţiile la vedere?"

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite