Transnistria vrea să iasă din procesul de pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

companiile transnistrene sunt obligate să se înregistreze în Moldova, Kievul şi-a pierdut calitatea de mediator, manifestându-se ca parte implicată în favoarea Chişinăului.Introducerea noilor

companiile transnistrene sunt obligate să se înregistreze în Moldova, Kievul şi-a pierdut calitatea de mediator, manifestându-se ca parte implicată în favoarea Chişinăului.
Introducerea noilor reguli de export pe frontiera dintre Ucraina şi Transnistria, prin care, practic, exporturile Tiraspolului în Rusia şi alte zone au fost blocate, a determinat divizarea părţilor participante la procesul de pace în tabere adverse. Imediat, după anunţarea măsurilor, MAE rus a dat publicităţii o declaraţie prin care cheamă Ucraina la anularea măsurii.
Ulterior, însărcinatul MAE rus cu probleme speciale, V. Nesteruşkin, a avertizat Kievul că segmentul de graniţă în cauză nu este "doar frontiera ucraineană", ci este o "frontieră în apropierea unui conflict încă nerezolvat." În vederea elaborării unui set de măsuri de natură să ajute Transnistria să găsescă noi modalităţi de export, la Tiraspol a sosit o delegaţie "tehnică" de la Moscova, formată din diplomaţi şi funcţionari ai "ministerelor interesate".
Kievul, uimit de reacţia Moscovei
Pentru a demonstra că ţara sa nu şi-a pierdut capacitatea de mediator, prim-vicepremierul ucrainean, S. Staşevski, Ucraina a chemat părţile interesate şi "opinia publică internaţională" la masa tratativelor pentru găsirea unei soluţii durabile.
În paralel, Ministerul de Externe ucrainean a dat publicităţii o declaraţie în care se arată "uimit" de reacţia Moscovei şi a Tiraspolului. Potrivit Kievului, la 24 ianuarie, la Odessa, a avut loc o rundă de consultări la care au participat reprezentanţii Tiraspolului, Chişinăului, Moscovei, OSCE şi ai UE, în care "au fost dezbătute toate problemele cu care se confruntă companiile transnistrene în desfăşurarea activităţilor de export."

UE aprobă noua politică vamală
În declaraţiile neoficiale, reprezentanţii Rusiei explică schimbarea de poziţie a Ucrainei, după ce, iniţial, a amânat aplicarea acordului încheiat, în decembrie 2005, cu Moldova, prin dorinţa acesteia de a intra în Organizaţia Mondială a Comerţului.
Potrivit acestora, măsura a fost anunţată la scurt timp după ce delegaţia ucraineană s-a întors de la tratative cu autorităţile americane, anunţând că au fost înlăturate toate piedicile care întârziau intrarea ţării în organizaţie. Surse din MAE rus au declarat presei ruse că şi Bruxelles-ul a făcut Ucrainei o "propunere pe care nu a putut-o refuza". Reacţia UE la măsurile impuse a fost una pozitivă.
Reprezentantul UE pentru politică externă, Xavier Solana, a aprobat noua politică a Kievului, chemând, în paralel, companiile transnistrene să se înregistreze în Moldova. Solana a anunţat disponibilitatea UE de a acorda asistenţă transnistrenilor în acest sens.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite