Transnistria a optat pentru unirea cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa cum era de aşteptat, în cadrul referendumului organizat duminică în autoproclamata Republică Transnistreană, 97 la sută din alegătorii prezenţi la urne s-au pronunţat pentru separarea

Aşa cum era de aşteptat, în cadrul referendumului organizat duminică în autoproclamata Republică Transnistreană, 97 la sută din alegătorii prezenţi la urne s-au pronunţat pentru separarea de Republica Moldova şi alipirea la Rusia.
Referindu-se la acţiunea iniţiată de autorităţile de la Tiraspol, Vladimir Voronin, preşedintele Republicii Moldova, a precizat că aceasta este de natură să complice şi mai mult situaţia şi să împiedice eforturile îndreptate spre soluţionarea chestiunii transnistrene. La rândul său, Vladimir ţurcan, şeful unei comisii din parlamentul de la Chişinău, a declarat că referendumul de duminică este o nouă înşelare a locuitorilor de peste Nistru care au votat pentru unirea cu Rusia "deşi este clar că nici din punct de vedere juridic, nici politic, şi nici geografic acest lucru nu se poate întâmpla". Referendumul din Transnistria a avut, în mod explicabil, ecouri şi în unele publicaţii occidentale, care l-au calificat drept "o parodie", aşa cum scrie "Liberation", în timp ce "Figaro" este de părere că starea de spirit pro-rusă din această regiune nu poate fi explicată doar prin presiune şi propagandă şi că forţa de atracţie a Rusiei are, mai curând, rădăcini economice decât etnice sau lingvistice. Comentând rezultatele acestui plebiscit, Vadim Gustov, preşedintele Comitetului pentru problemele CSI din cadrul Consiliului Federaţiei (Camera Superioară a parlamentului rus), a declarat că rezultatele acestuia erau previzibile, dar că nu vor avea consecinţe juridice reale în planul aderării la Rusia. Acesta a simţit însă nevoia să atragă atenţia că referendumul reprezintă un semnal pentru comunitatea internaţională, care trebuie luat în seamă. În opinia politologului Aleksei Makarkin, de la Centrul pentru tehnologii politice, citat de cotidianul "Nezavisimaia gazeta" referendumul din Transnistria reprezintă un argument pentru Rusia "pentru a rămâne acolo" şi pentru a promova varianta modernizată a "planului Kozak" de soluţionare a conflictului transnistrean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite