VIDEOAdevărul a comentat lupta pentru dărâmarea guvernului Boc
0
Adevarul.ro, site-ul de ştiri numărul unu în România, v-a oferit un conţinut special în ziua votului moţiunii de cenzură. Pe parcursul întregii zile aţi aflat, minut cu minut, ce se întâmplă în Parlamentul României, pe străzile Capitalei, dar şi în oraşele ţării, unde au fost blocaţi protestatari.
În intervalul 13.00 – 18.00 am transmis LIVE, într-o ediţie specială, cele mai importante informaţii din Parlament, unde se încearcă dărâmarea Guvernului Boc, dar şi din stradă, unde au protestat circa 40-50 de mii de români.
În studioul Adevărul au fost invitaţi jurnaliştii:

Adrian Halpert, director editorial Adevărul Holding
Moţiunea nu are şanse să treacă. 99 % va pica. Opoziţia nu a avut o strategie coerentă. Au mers pe principiul fie ce-o fi. Înainte şi nici după moţiune. Nu există un nume de premier. Nu se procedează aşa, din punctul meu de vedere, opoziţia a procedat neprofesionist la această moţiune de cenzură.
Ambele părţi implicate în acest conflict s-au folosit de oameni şi nu e nimic de condamnat aici. Este un miting politic. Şi opoziţia exploatează la maxim emoţia publică. Mulţi oameni dintre cei aflaţi în stradă nu ştiu de ce se află acolo.
Povestea cu numărul protestatarilor este ridicolă. Nu numărul contează. O grevă generală ar fi soluţia, însă aceasta ar fi foarte greu de realizat.
Puterea a apăsat această pedală a politizării, dând vina pe PSD că a organizat protestul. Pe de altă parte, şi PSD a avut un comportament de domnişoară. Dar, nu este nimic condamnabil în a-i sprijini pe demonstranţi. Şi în Franţa s-a întâmplat la fel.
N-am auzit povestea cu lovitura de stat. S-a vorbit de politizarea mitingului.
Din punct de vedere strategic, strategia PDL de a nu vota moţiunea este una bună. Majoritatea a decis în acest fel. Dacă există parlamentari care vor să voteze împotriva guvernului, nu îi opreşte nimeni.
Dacă opoziţia ar fi fost în stare să vină cu un demers comun şi dacă guvernul ar pica, cred că preşedintelui i-ar fi foarte greu să treacă peste această realitate. Ceea ce i-ar determina pe unii parlamentari să voteze împotriva guvernului Boc nu înseamnă că i-ar determina să formeze o nouă majoritate.
Dacă guvernul Boc ar pica, în lipsa unei strategii coerente a opoziţiei, preşedintele ar nominaliza un alt premier din PDL sau ar putea încerca o coaliţie mai largă. Lucrurile devin şi mai complicate dacă pică acest guvern Boc. De câştigat nu câştigă nimeni.
Dacă moţiunea va pica, cred că PNL nu va mai sprijini PSD intr-o altă tentativă de genul acesta şi PDL va mai câştiga un răgaz pentru a veni la primăvară cu o nouă strategie.

Ion M. Ioniţă, senior editor Adevărul
Demisia guvernului este una politică. Dacă s-au dus PSD-işti, dacă s-au dus oameni de rând, ce contează?
E clar că majoritatea are principala şansă.
Premierul are dreptate în principiu că trebuie să facem nişte tăieri. Oamenii sunt disperaţi că nu văd rezultatele. Opoziţia ar fi putut să profite de şansă pentru a veni cu un proiect coerent. Între Ponta şi Antonescu s-a văzut că a fost o lipsă de comunicare. E clar că dacă moţiunea pică, îi va dezamăgi. Partidele de opoziţie au încercat să vină pe val, dar nu sunt în stare să răspundă nevoilor populaţiei.
Jandarmeria şi Poliţia dau cifre mai mic decât sunt în realitate, sindicatele dau estimări mai mari. Am văzut cam 30 de autobuze din fiecare judeţ. Deci, putem să spunem că sunt cam 40.000-50.000 de protestatari.
Din numărul de forţe de ordine se vede că guvernul se teme. Nu înţeleg de ce. Sunt nişte oameni care protestează, aduşi în stradă de nişte nevoi. Trebuie să le dai speranţa acestor oameni.
Sistemul de impozitare este o chestie de calcul. Se pare că acest sistem de cotă unică este mai eficient. Au crescut deficitele, situaţia este destul de grea.
Şansele ca moţiunea să treacă sunt minime. Să nu laşi omul să voteze, mi se pare o aberaţie.
Intervenţie Gelu Vişan (PDL):
Atmosfera este calmă în Parlament. Emil Boc a venit cu lucruri noi în discurs. Şansele ca moţiunea să treacă sunt zero.
Intervenţie Dan Şova, senator PSD:
Dacă moţuinea trece, noi propunem reducerea contribuţiilor sociale, introducerea impozitului progresiv, revenirea la salariile de dinainte de iulie 2010, scăderea TVA de la 24% la 19%.

Mircea Vasilescu, redactor-şef Dilema Veche
Sigur că într-un partid e nevoie de disciplină. Dar interdicţia de a vota mi se pare o lipsă de reflex democratic. Ne puteam aştepta şi la eventuale trădări.
Protestul de astăzi este o presiune în plus asupra Parlamentului. Nu prea se mai ţine cont de vocea străzii. În Italia, de pildă, am văzut sute de mii de oameni ieşind în stradă pentru o cauză. Sindicatele noastre nu au repertoriu. Investitorii străini reprezintă o bună parte din PIB-ul României şi guvernul nu îi ia în seamă. De ce ar lua în seamă aceşti oameni?
Cei din PDL care au spus că guvernul trebuie schimbat, acum ar trebui să voteze moţiunea. PNL şi PSD trebuie să negicieze pe oameni şi pe ministere, dacă moţiunea trece. Disiparea acestor măsuri nu mi se pare foarte serioasă. Ar trebui să apară un nou guvern într-o săptămână, ceea ce mă tem că nu s-ar întâmpla.
Minorităţile ar trebui să joace un rol în luarea deciziilor guvernului.
Intervenţie Corina Drăgotescu:
Pe culoare oamenii discută dacă trece sau nu trece moţiunea.
Intervenţie Nicolae Bănicioiu (PSD):
Sper ca parlamentarii să voteze contrar voinţei grupurilor de interese. PNL este singura variantă cu care putem rămâne.
Intervenţie Mircea Banea (PDL):
Decizia de a nu vota am luat-o împreună. Este modul în care ne manifestăm noi. Mă aştept ca moţiunea să nu treacă.

Sabin Orcan, redactor-şef Adevărul de seară
Este o atmosferă de mică revoluţie cu oameni din toate categoriile - sunt profesori, mineri, chiar poliţişti la proteste.
Victor Ponta a fost în fruntea unei coloane de sindicalişti, în ciuda declaraţiilor lui Victor Hossu. Nu cred că există un rezultat al unui astfel de miting. Guvernul poate fi dat jos în Parlament prin vot parlamentar.
Este clar că Emil Boc nu va pleca, că vrea să rămână la putere.
De fapt, multă lume e nemulţumită, puţini sunt dispuşi să-şi piardă o zi întreagă în frig. Doar o grevă generală poate schimba ceva în România, deşi e greu de crezut că se va întâmpla asta.
Este mai mult decât evident că moţiunea nu va trece. Parlamentarii votează conform înţelegerilor subterane, intereselor de partid, etc.
E clar că românii vor pe altcineva la guvernare. Ar trebui să ne punem problema dacă nu cumva liderii de opoziţie care au făcut tot ce au putut să convingă parlamentari să-i voteze.
Intervenţie Teodor Meleşcanu, senator PNL:
Şansele ca moţiunea să treacă sunt pe muchie de cuţit. Deputaţii PDL, UDMR, UNPR şi câţiva deputaţi şi senatori independenţi au anunţat că nu vor sprijini aceată moţiune. În aceste condiţii, este greu de crezut că se va forma o majoritate care să susţină moţuinea. Cred că şansele sunt jumătate la jumătate. Nu este numai o chestiune de aranjamente. Parlamentarii cunosc foarte bine greutăţile cu care oamenii se confruntă zi de zi şi că trebuie să aibă sprijinul acestor oameni. Nu ştiu dacă vor fi suficienţi cei care vor vota după cum le dictează conştiinţa.
Intervenţie Silviu Prigoană (PDL):
Neavând substanţă, am hotărât să nu votez moţuinea PSD-ului. Data trecută, când am votat "pentru", în moţiune se spunea să fim împotriva tăierii pensiilor bunicilor şi părinţilor noştri. De data această, important este să fie dărâmat guvernul Boc. Ideea de a fi prezenţi în sală şi de a nu vota s-a supus la vot. A fost ideea unui senator PDL. Mi se pare o decizie democratică.

Eugen Chelemen, redactor-şef multimedia Adevărul Holding
Oamenii sunt flămânzi, cu salariile tăiate. Vii cu mascaţi, cu caschete. Acestea sunt elemente de provocare a protestatarilor. Nu avem dovezi clare că telefoanele le sunt bruiate în mod intenţionat.
Avem discursuri sforăitoare din partea domnului Boc, a doamnei Udrea că moţiunea nu trece. Pentru PDL ar fi mult mai bine să cadă acest guvern. PDL în opoziţie s-ar consolida.
Victor Ponta şi Crin Antonescu au orgolii. Ar trebui să se ţină cont că medicii ne pleacă din ţară, vedem militari în rezervă protestând. Aceşti oameni nu mai au soluţii.
Cred că organizarea mitingului este aceeaşi şi de data aceasta. Problema este că unii dintre liderii de sindicat una vorbesc cu Emil Boc şi autorităţilor cu care negociază şi alta spun pe treptele instituţiilor în faţa presei.
Intervenţie Corina Drăgotescu:
Se votează în jur de ora 17.00
Intervenţie Eugen Nicolicea (PDL):
La un protest nu poţi să ai negocieri. Nogocierile nu se fac în stradă. Votul pe moţiune va avea loc aproape de ora 17.00
Intervenţie Mircea Chivu, sociolog:
Nemulţumirea nu are legătură directă cu participarea la miting. Cred că, de data aceasta, a fost organizarea mai bună.

Liviu Avram, redactor-şef adjunct Adevărul
Faţă de alte dăţi, acum este o mai bună organizare a sindicatelor, dar nu suficientă.
Jocurile s-au făcut deja în culise. Astfel că, Parlamentul şi-a intrat în rutina din fiecare zi. Rămânem cu acelaşi guvern şi cu o opoziţie mai despinată decât de obicei. Opoziţia ar fi avut mai multe şanse de succes dacă şi-ar fi ales măcar un premier.
UNPR are motive să rămână în arcul guvernamental. iar UDMR îşi face acelaşi joc ca întotdeauna. Opoziţia ar fi trebuit să joace mai inteligent. A trecut vremea în care politicienii să arunce nişte enunţuri şi lumea să-i credă. Dezbaterea de astăzi din parlament a fost una înfiorător de politizată. Acest tip de politică nu mai spune nimic. Sunt doar nişte lozinci.
Şi sindicatele şi politicienii ar trebui să înceapă să vorbească mai aplicat. Este vorba de o lene de gândire şi de o lipsă de comunicare aici.
Maniera de alegere prin vot uninominal este o formalitate. Instinctul populaţiei este să voteze tot partide.
Dispozitivul de securitate trebuia calibrat pe măsura a ce va fi. Nu cred că este exagerat.
Intervenţie Gheorghe Izvoranu (lider sindical "Spiru Haret"):
O criză mai mare ca aceasta nu poate să fie decât dacă se menţine actualul guvern. Din punct de vedere al sindicatului nostru, al învăţămîntului, noi am făcut astăzi tot ce se putea.
Ovidiu Nahoi, redactor-şef Foreign Policy

Nu vor fi surprize nici la vot, e clar că moţiunea nu va trece. Înfrângerea deja a avut loc, în ultimele săptămâni, când opoziţia nu a reuşit să pună la punct un proiect credibil. România are nevoie de o schimbare. Dar, opoziţia nu a reuşit să ofere alternativa.
Opoziţia nu a reuşit să ofere persoana în jurul căruia să işi creeze echipa. Cu ce mesaj se vor duce la oamenii aceia din stradă?
Revendicarea este pe o singură direcţie. PDL-ului îi va fi foarte greu de acum înainte să gestioneze această situaţie. Acum, vorbim, practic, despre societate împotriva guvernului. Ar trebui să se ajungă la un set de soluţii acceptate de societate.
E grav dacă guvernul nu va cădea. Oamenii îşi vor pierde încrederea în opoziţie şi sindicate, un lucru grav pentru democraţie. Dacă aceste instituţii îşi vor pierde credibilitatea, aceste nemulţumiri vor izbucni sub forme necontrolate. Aici PDL greşeşte. Este răspunderea partidului de guvernământ să cedeze cel puţin în parte nemulţumirilor societăţii. Dacă vor veni la dialogul cu societate nemulţumirile se vor revărsa în direcţii nebănuite.
Intervenţie Corina Drăgotescu:
Parlamentarii sunt tot mai nervoşi, au început să-şi piardă răbdarea. Sunt huiduieli. Ora 17.00 va fi ora la care vor fi aduse urnele.
Intervenţie Kelemen Hunor (UDMR):
Vom participa la şedinţă, în sală, dar nu vom vota. A fost o decizie în coaliţie. Noi nu vom ieşi din această decizie. Într-o coaliţie e bine să fii coerent. Comunicarea şi dialogul actualului guvern lasă de dorit, dar nu înseamnă că vom ieşi din coaliţie.

Lucian Pop, redactor-şef adjunct Forbes România
Spunea Emil Boc, astăzi, că guvernul a fost unul al investiţiilor. Comparăm primele 9 luni din 2009 (cheltuieli de 23 mld lei ) cu primele 9 luni din 2010 (cheltuieli de 4,6 mild euro). Au crescut cheltuielile cu dobânzile. Practic, de acum încolo ne vom împrumuta pentru a da aceste cheltuieli.
Va pica sau nu guvernul, din păcate opoziţia nu a venit cu o alternativă serioasă. Este foarte greu în această ipostază să vedem luminiţa de la capătul tunelului.
Un program economic coerent, bazat pe anumite programe este miza, de fapt. Avem nevoie de oameni cu experienţă, de ce nu foşti manageri la multinaţionale.
Piaţa de acţiuni şi fuziuni se ridică la cifra de 200 mil euro în România şi de 15 mild în Polonia. Bursa de la Varşovia merge aproape la fel de bine ca cea de pe Wall Street.
Cred că opoziţia va suferi astăzi un eşec usturător.
Privatizarea este o soluţie viabilă care ar trebui urgentată. Cuantumul veniturilor din privatizare extrem de bine venit la bugetul de stat. Trebuie să scăpăm de clientela politică. Au scăzut încasările din impozitul pe profit şi contribuţiile la fondul de asigurări sociale. Politica tăierilor este singura măsură luată de guvern.
Trebuie să micşorăm cota unică de impozitare, nu să introducem acel impozit progresiv. Şi aici, opoziţia nu şi-a făcut, din nou, datoria.
Intervenţie Sever Voinescu (PDL):
Premierul epuizează ultimele cuvinte şi apoi trecem la vot. Nu cred că moţiunea are vreo şansă să treacă.

George Rădulescu, publicist-comentator Adevărul
Spiritul de solidaritate al românilor s-a diluat. Românul s-a obişnuit cu mentalitatea de asistat social, decât să lupte prentru drepturile lui. O bună parte din manifestanţi a fost mobilizat de PSD. Puterea nu are de ce să se teamă din acest punct de vedere.
Actualii guvernanţi s-au specializat în negarea evidenţei. Reforma este doar clamată. O reformă reală în România nu s-a întâmplat. Din decembrie 2008 până în momentul de faţă nu au putut să facă nimic?
Dacă moţiunea nu va trece, şi personal cred că nu va trece, efectul imediat va fi decredibilizarea opoziţiei. Liberalii se vor opri şi ei din ascensiune. Oamenii vor să vadă un program articulat.
Opoziţia trebuia să vină cu propuneri de premieri, pentru a oferi o alternativă celor care votează moţiunea.
Opoziţia nu a reuşit să articuleze un program convingător astfel încât să obţină numărul corespunzător de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să treacă. Cred că va trebui să aşteptăm un alt moment polizic pentru asta.
Intervenţie Zoe Petre:
În momentul votării, se ştie, esenţial este să reuşeşti să smulgi voturi şi nu propunerile de premieri. Până la urmă e o forţare a limitelor constituţiei.

Grigore Cartianu, redactor-şef Adevărul
Suntem într-un stat democratic în care puterile nu se mai pot schimba ca pe vremea Mineriadelor. Ieşirea în stradă nu influenţează neaparat votul în Parlament. Pot doar să merg la parlamentarul care mă reprezintă pe mine în Parlament şi să-i spun: Moşule, dacă nu votezi în interesul meu, nu te mai votez eu.
Nu cred că vor apărea surprize. Mă gâdeam că politica e o femeie uşoară. PSD plăteşte că a jucat dur în relaţia cu UDMR. În 2008, PSD a jucat tare şi a spus fără UDMR. Şi acum UDMR le bate obrazul. Deşi sunt multe legături vechi, la nivel de partid ei au hotărât că nu vor vota moţiunea.
Moţiunea nu a avut nicio şansă încă de la început. Eu nu reţin niciun vector de imagine, Moţiunea "sărăciei" este o demagogie din punct de vedere politic.
Românii s-au imunizat. Nu mai au încredere.
La începutul fiecărei ore, Corina Drăgotescu a transmis, în direct din Parlament, informaţii inedite şi în exclusivitate. De asemenea, corespondenţii Adevărul au intrat în direct pentru a oferi amănunte legate de cum votează parlamentarii şi de starea de spirit a oamenilor ieşiţi în stradă.
Corespondenţii noştri din toate oraşele României au oferit imagini şi amănunte despre presiunile care s-au făcut în ţară pentru împiedicarea deplasării protestatarilor la Bucureşti.

