Transformă sticlele de plastic în pături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A renunţat la un post de director financiar pentru a începe un business cu textile ecologice. Luiza Rudeanu vinde pături din PET-uri şi spune că românii trebuie să înveţe să contribuie la ecologizarea planetei prin refolosirea deşeurilor.

Pe Luiza Rudeanu, 36 de ani, am întâlnit-o în magazinul ei cochet de lângă Ateneul Român, unde vinde textile importate din Portugalia. Când intri în micul butic din centrul Capitalei, te frapează abundenţa de culori vii a materialelor comercializate, în contrast cu griul Bucureştiului, dar şi ritmurile muzicii portugheze.

„Vreau ca toţi clienţii mei să se relaxeze în timp ce analizează produsele“, explică ea pe fondul sonor din magazin. Pentru asta a amenajat buticul la fel cum ar aranja o cameră a propriei case. Are chiar şi o măsuţă de cafea, unde clienţii se pot odihni, până se hotărăsc ce să cumpere. „Vând materiale textile pentru bucătărie şi baie, de asta ţin ca persoanele care intră aici să aibă impresia că se pot simţi la fel de confortabil ca la ele acasă“.

Pătura care respectă mediul

Printre produsele expuse în vitrina magazinului său de textile, unul îţi atrage atenţia în mod deosebit. O pătură din sticle de plastic reciclate, care altfel ar fi fost aruncate la gunoi. De culoare bej, ea are în compoziţie 25% bumbac şi 75% poliester, provenit din PET-uri reutilizate. Ideea a luat naştere la o ceaşcă de cafea cu reprezentanţii firmei de la care cumpăra deja produsele expuse în magazin.

„Compania avea licenţă pentru a realiza diverse ţesături sau alte produse din deşeuri“, explică Luiza Rudeanu. Iar, în aceste condiţii, următorul pas a fost alegerea produsului realizat. La început au vrut să facă o cuvertură, dar, pentru că era prea grea şi dificil de folosit, au rămas la ideea de pătură. „Este important să comercializăm un produs adaptat pieţei româneşti“, spune Rudeanu.

De trei săptămâni, produsul este disponibil şi în magazinul din centrul Capitalei. Cei interesaţi trebuie să scoată din buzunar 200 de lei, iar dacă vor o pătura de dimensiuni speciale trebuie să aştepte o lună de la comandă. Cum se vinde un produs ecologic, destul de scump, în perioadă de criză? A vândut până acum doar trei pături de acest tip, însă nu este descurajată.

Spune că este mai mult un produs ce poate fi oferit drept cadou, de aceea nu se aşteaptă la vânzări foarte mari imediat. „Clienţii mei sunt persoane trecute de 30 de ani, care organizează mese pentru prieteni şi vor să facă din asta o artă. Iar pătura se adresează acestui tip de persoane, este ecologică, dar şi practică“, explică Rudeanu. Magazinul acesta nu este singurul pe care îl deţine Rudeanu. Ea a mai deschis un butic de specialităţi tradiţionale portugheze, iar investiţia în cele două magazine, inaugurate în martie anul acesta, se ridică la 100.000 de euro.

Business cu specific portughez

Cum a ajuns un director financiar să-şi deschidă două magazine cu specific portughez? Simplu. „Anul trecut am venit din vacanţa petrecută în Portugalia. Plănuiam de mult să deschid o afacere, iar spiritul portughez m-a fascinat. În septembrie mi-am dat demisia şi m-am apucat de treabă“, îşi aminteşte Rudeanu. De la dimineţile în care îşi bea cafeaua înconjurată de rapoarte, acum este propriul ei şef şi îşi permite luxul de a-şi savura cafeaua în linişte.

Pasionată de Portugalia

Luiza Rudeanu are 36 de ani şi a lucrat până acum un an în domeniul financiar, iar timp de patru ani a fost chiar director financiar în cadrul unei multinaţionale. Din martie va pus pe picioare propriul business cu produse textile importate din Portugalia şi un magazin cu alimente tradiţionale, cu doar doi angajaţi. Timpul liber şi-l petrece cu fetiţa ei de trei ani, citeşte şi ascultă jazz. Uneori, mai face şi consultanţă de afaceri. Şi asta pentru că mărturiseşte că „îi este dor de cifre”. Îi plac călătoriile, iar în fiecare ţară în care a fost, a făcut şi un scurt popas la muzeu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite