Transfăgărăşan, traseu printre gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai spectaculos traseu montan din România este murdar şi sufocat de manele În fiecare săptămână, la Vidraru şi Bâlea Lac ajung peste 20.000 de turişti. Parcările amenajate,

Cel mai spectaculos traseu montan din România este murdar şi sufocat de manele

În fiecare săptămână, la Vidraru şi Bâlea Lac ajung peste 20.000 de turişti. Parcările amenajate, spaţiile de cazare şi infrastructura sunt însă minusurile zonei.

În timp ce autorităţile argeşene au lansat un nou masterplan pentru promovarea turismului, frumuseţea zonei Vidraru - Bâlea Lac este umbrită tocmai de urmele pe care le lasă turiştii.

Sute de maşini urcă în fiecare weekend pe traseul spectaculos până la punctul cel mai înalt al Făgăraşului: lacul glaciar situat la altitudinea de 2.034 metri. De-o parte şi de alta a şoselei înguste, turiştii se opresc să-şi ridice corturile. Nelipsite de la micile popasuri sunt muzica la maximum, grătarul şi câteva pet-uri.

După cel puţin două zile de distracţie, în urmă rămân mormane de resturi şi gunoaie. "N-avem unde să le aruncăm! Dacă ar fi vreun coş, le-am arunca acolo, dar aici nu sunt coşuri de gunoi!", se scuză Andrei, venit cu cortul la munte din Dâmboviţa.

Cutii de bere pe fundul lacului

Acelaşi dezastru şi în împrejurimile lacului Bâlea, rezervaţie naturală, unde gunoaiele sunt depozitate la marginea drumului. "Sunt mulţi care aruncă gunoaie direct în lac. Se văd cutiile de bere şi de conserve pe fundul lacului, la cât de limpede e apa. Cine să-i păzească?", spune Maria Rad, unul dintre comercianţii aciuaţi în zona de vad turistic.

Potrivit şefului Salvamont Argeş, Adrian Sănduloiu, în sezon, în fiecare weekend, Transfăgărăşanul este tranzitat de peste 20.000 de turişti. Dintre aceştia, aproximativ 5.000 sunt străini. Marele neajuns al zonei îl reprezintă locurile de cazare insuficiente şi lipsa unor campinguri amenajate. În aceste condiţii, turiştii îşi instalează corturile la câţiva metri de comercianţii care şi-au întins tarabele cu produse tradiţionale la marginea drumului.

Fosta vilă a lui Ceauşescu, renovată

La Bâlea Lac, noua Vilă Paltinul va fi inaugurată în a doua jumătate a lunii septembrie. Clasificarea va creşte de la două la trei stele, iar condiţiile de cazare vor fi îmbunătăţite. În plus, vor mai fi amenajate 12 camere. Preţul la cazare a scăzut de la începutul lunii septembrie de la 187 de lei la 166 de lei pe noapte.

Preţuri la "înălţime"

Cazare Vila Paltinul: 166 lei/noapte
Acces WC: 2 lei
Răcoritoare: 8 -10 lei
Clătite: 7 lei/bucata
Mici: 7 lei/bucata
Brânză preparată
tradiţional: 30 lei/kg

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite