„Trăiesc din ce aruncă supermarketurile” - Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa din Spania este îngrijorată de recesiunea care pune stăpânire pe ţară cu paşi repezi. Sărăcia şi investiţiile în afara graniţelor statului sunt doar câteva dintre subiectele abordate de publicaţiile spaniole, în încercarea de a prezenta multiplele efecte ale crizei economice din Spania.

Trăiesc din ce aruncă supermarketurile”, informează “La opinion de Malaga”. Dimineaţa şi seara, din ce în ce mai multe persoane fără resurse materiale se strâng în jurul supermarketurilor din Malaga, sperând ca măcar o parte dintre produsele aruncate de angajaţii magazinelor să fie comestibile. Adesea, au noroc, pentru că alimentele au data de expirare foarte recentă, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre aceeaşi zi în care sunt aruncate. Fructe, legume, mezeluri, pâine sau iaurturi scoase din tomberonul de gunoi constituie sursa existenţei multor persoane, “de cele mai multe ori români sau marocani”, după cum precizează o angajată.

Aceeaşi mână de lucru, condiţii diferite de muncă”, intitulează “Heraldo de Aragon” reportajul din pagina de societate. Datele oferite de Ministrul Muncii din Spania demonstrează că s-a redus numărul persoanelor care muncesc la negru în agricultură, cu toate că nu se poate spune că nu mai există muncitori cărora nu li s-a încheiat un contract. Publicaţia spaniolă a luat legătura cu muncitorii angajaţi la culesul strugurilor în Aragon, printre care şi numeroşi români, şi a descoperit că aceştia din urmă, chiar dacă în ţara lor de baştină li se oferă locuri de muncă, preferă să vină în Spania să culeagă struguri deoarece sunt mai bine plătiţi.

Întreprinzătorii din Murcia se lansează pe piaţa din România”, scrie publicaţia “La Verdad”, ediţia de Murcia. Produse agroalimentare, materii prime pentru construcţii, maşini-unelte, sunt o parte dintre produsele pe care întreprinzătorii din regiunea Murcia le-au exportat, în cursul anului trecut, în România. Articolul prezintă acţiunea Camerei de Comerţ din Murcia care va organiza un pavilion cu produse la Expoziţia de materiale de construcţii care va avea loc la Bucureşti. Firmele spaniole sunt invitate să se înscrie pentru a putea participa la expoziţie.

Villafranca de Barros prezintă revista bilingvă româno-spaniolă, <>”, informează “Europa Press”. Primăria din Villafranca de Barros, provincia Badajoz, comunitatea Extremadura, publică, începând din această lună, o revistă bilingvă, româno-spaniolă. Publicaţia “Spaţiu de convieţuire” face parte din proiectul municipal de încurajare a imigranţilor să participe la activităţile culturale care se desfăşoară în zonă.

Deja este clar: va fi recesiune mult timp”, anunţă cotidianul “El Pais”, prezentând concluziile analiştilor financiari spanioli. Economia spaniolă se desparte de una dintre cele mai înfloritoare perioade ale istoriei moderne. Concluziile principalelor institute de studiu şi ale centrelor de prognoză sunt clare şi definitive: recesiunea este deja prezentă în Spania şi va rămâne un timp. Specialiştii din sectorul de analiză financiară au stabilit că punctul maxim al căderii economiei va fi înregistrat în anul 2009, criza continuând pe aceeaşi linie până în 2010. S-a apreciat că rata şomajului va ajunge la 15%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite