Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor: „Politicieni din umbră vor haos la Interne“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Igaş, în timpul interviului acordat  ziarului „Adevărul“
Traian Igaş, în timpul interviului acordat ziarului „Adevărul“

Ministrul Traian Igaş susţine că anumiţi oameni politici şi angajaţi ai unor structuri de siguranţă încearcă, prin informaţii false, destabilizarea Internelor. A fost contestat  încă de la momentul la care a preluat portofoliul Administraţiei şi Internelor, chiar şi de unii dintre colegii de partid.

Este ministrul cu cei mai mulţi consilieri, zece la număr. Conduce o instituţie în care şefii şi şefuleţii au făcut o tradiţie din a-şi angaja rudele, în special nevestele sau copiii. Ocupă unul dintre cele mai somptuoase birouri de ministru, în sediul fostului Comitet Central, încăpere în care, în toamna lui 1989, Nicolae Ceauşescu dicta mersul ţării.

Din aceeaşi încăpere, Traian Igaş (43 de ani) descrie starea Internelor. E mândru de proiectul său privind  Poliţia Locală. Se declară dur cu poliţiştii ,,incompetenţi" şi îl ameninţă pe şeful Poliţiei Giurgiu că ,,va pleca din MAI călare pe un catâr". Nici de cei de la „Doi ş'un sfert" nu e foarte mulţumit, deşi pe mulţi dintre ei i-a adus de-acasă, de la Arad. În schimb este mulţumit de el însuşi şi are conştiinţa împăcată, fiindcă tot ce a realizat a făcut cu bună- credinţă.


„Adevărul": Care vor fi efectele noului proiect al Poliţiei Locale, prin care transferaţi 8.000 de poliţişti în subordinea administraţiilor locale?

Traian Igaş: Restructurarea MAI, începută la 1 aprilie 2011, s-a încheiat în data de 6 octombrie 2011. În acest interval de timp, din structurile MAI au plecat 10.000 de angajaţi. Proiectul privind Poliţia Locală este altceva. Este un element de descentralizare, şi anume, transferul poliţiei din municipii şi din oraşele cu peste 20.000 de locuitori în coordonarea administraţiei publice locale. Astfel, spre exemplu, primarul va fi cel care va spune în ce zonă se patrulează în următoarea noapte sau în următoarea săptămână, şi nu inspectorul-şef de la nivel judeţean, cum se întâmplă în momentul de faţă. Pentru că, de cele mai multe ori, cetăţeanul se duce în audienţă la primar şi îi spune problemele cu care se confruntă pe zona de ordine şi siguranţă publică. Modelul pe care noi încercăm să-l implementăm la nivel de municipii e un model care a fost implementat şi în alte ţări europene. Ne uităm la Germania, spre exemplu: avem poliţie federală şi avem poliţia din zona landurilor. Încercăm şi noi să copiem exemplele pozitive din Uniunea Europeană.

Cum vor fi plătiţi aceşti poliţişti locali? Din bugetele locale?

Vor fi transferaţi cu tot cu competenţele pe care le au astăzi, respectându-se Statutul poliţistului. Deci, Statutul poliţistului va fi valabil şi pentru poliţiştii care trec în subordinea administraţiei locale, nu vor pierde niciun fel de drept. Încercăm să nu împovărăm bugetul primăriilor şi îi transferăm cu tot cu sursa financiară. Aşadar, banii pentru plata salariilor acestor poliţişti vor veni de la nivel naţional. Iar liderii de sindicat nu au niciun motiv să boicoteze proiectul de lege, pentru că angajaţii pot rămâne în continuare membri de sindicat, nu e niciun fel de problemă.

Despre ,,marea familie"

Referitor la restructurarea MAI, spuneaţi la un moment dat că au fost foarte mulţi poliţişti încadraţi ,,pe pile". A fost redusă această ,,mare familie"?

Marea familie la care dumneavoastră cred că faceţi referire, într-adevăr, a suportat anumite modificări. O analiză pe care am primit-o de la Inspectoratul General al Poliţiei ne arată faptul că 95% din cei care nu au trecut examenul de evaluare au fost angajaţi din sursă externă. Ceea ce ne arată încă o dată faptul că aceia care au făcut o pregătire de bază în şcolile de subofiţeri şi ofiţeri gestionate de MAI sunt mult mai bine pregătiţi decât cei care au venit din sursă externă, o parte dintre ei, probabil, cu un anumit sprijin din partea unuia sau altuia. Am fost prea sincer ? (râde).

Sunt multe probleme legate de legăturile unor poliţişti cu lumea interlopă...

A existat şi există complicitate din partea unor angajaţi MAI în raport cu anumiţi infractori, doar că, până acum, situaţiile nu au fost atât de bine scoase la lumină, fie de conducerea ministerului şi a şefilor de armă dacă vreţi, fie din partea celor din media. Cert e că eu, în mandatul meu, am avut o abordare directă şi am cerut ca de fiecare dată când avem situaţii de acest gen să le scoatem la lumină, să luăm măsuri ferme împotriva celor care nu-şi fac datoria sau, mai mult, coabitează cu grupurile infracţionale. Un alt aspect, pentru că m-aţi dus în discuţie spre Giurgiu.... Activitatea Corpului de Control din MAI a crescut cu 60%, comparativ cu 2010. Aici ne înscriem şi cu acel caz de la Giurgiu când, practic, şeful Inspectoratului Judeţean a fost retrogradat. Sigur, instanţa ne-a obligat să-l repunem pe funcţie, lucru pe care suntem obligaţi să-l facem în condiţiile în care omul mai are două luni până se pensionează. De aceea, spuneam că acest poliţist ar trebui să fie mult mai preocupat de ceea ce se întâmplă în Giurgiu pe activitatea poliţienească decât să primeze interesul lui personal. Aici e foarte mare dezamăgirea: constat că am avut un şef de inspectorat pe care nu l-a interest atât de mult inspectoratul cât l-a interesat persoana lui.

La ce vă referiţi?

Pentru greşelile pe care le-ai făcut, greşeli pe care le-ai recunoscut, ai fost retrogradat. Pe urmă, te duci şi conteşti în instanţă ordinul ministrului şi ceri să fii repus pe funcţie până se judecă pe fond, în condiţiile în care tu mai ai câteva luni până te pensionezi. Oricum, dacă acest inspector-şef crede că va pleca din structurile MAI pe calul cel alb, se înşală. Va pleca călare pe un catâr! Regret că ăsta este mesajul pe care trebuie să i-l transmit.

Traian Igaş se declară conştient de faptul că ar putea fi unul dintre miniştrii remaniaţi



Despre înarmarea interlopilor

Am înţeles că serviciile speciale v-au semnalat numeroase tentative ale clanurilor interlope de a se înarma...

Da, schimbăm informaţii, decapităm crima organizată, decapităm grupurile de persoane care au deprinderi infracţionale, dar munca este destul de minuţioasă şi, ca să poţi să ai satisfacţia lucrului dus până la capăt, trebuie să strângi şi probe, foarte multe probe înainte de a face o descindere, înainte de a-l prinde pe un infractor în flagrant. Dar, vizavi de aceste grupări pe care noi le ţinem sub atentă observaţie, cred că avem progrese.

Au fost arme confiscate? Au fost reţineri?

Au fost arme confiscate, au fost persoane reţinute şi, cel mai important pentru dumneavoastră, este că aceste acţiuni vor continua. Chiar se vor intensifica.

Din informaţiile pe care le aveţi până acum, aceste grupări au reuşit să introducă în ţară arme?

Au fost foarte multe persoane care au introdus arme în ţară, dar armele au fost introduse cu respectarea regimului armelor şi muniţiilor. Doar că, de foarte multe ori, aceste persoane nu acţionează conform legii atunci când folosesc armele pe care le deţin legal.

Despre ,,Doi ş'un sfert"

Acum o lună au existat informaţii legate de intenţia dvs. de a schimba conducerea DGIPI şi că doreaţi  să-l numiţi pe chestorul Petre Tobă la conducere. Ce s-a întâmplat cu această propunere? Nu a mai fost avizată de premier?

Pure SPE-CU-LA-ŢII (silabiseşte apăsat). Cu litere mari, sacadat... şi aşa mai departe. Aceste zvonuri nu au pornit de la mine. De altfel, eu n-am lansat şi nu voi lansa zvonuri. Când vreau să iau o decizie, o iau. Punct. Sigur că sunt foarte mulţi oameni din umbră care s-ar bucura foarte mult să vadă că se instaurează un haos la nivelul MAI. Structura de informaţii, „Doi ş'un sfert", cum îi spune majoritatea populaţiei, este o structură care ne asigură nouă, în interior, anumite informaţii, este o structură căreia am încercat să-i schimb mentalitatea, să o modernizez. Parţial, cred că am reuşit, dar nu aş putea spune că am o satisfacţie referitor la această structură. Mai avem foarte multe lucruri de făcut în această direcţie, dar important este că aceia care conduc în acest moment această structură au înţeles că rolul lor este altul decât cel pe care au considerat că îl au până în urmă cu ceva timp.

Despre ce rol vorbiţi?

Erau obişnuiţi să lucreze pe cantitate, şi nu pe calitate. Deja simţim o îmbunătăţire a activităţii şi faptul că îşi aduc contribuţia, cu note informative care ne duc la depistarea unor structuri infracţionale, înseamnă că fac ceea ce trebuie să facă. Dar nu sunt acolo unde mi-aş dori eu să fie.

Aţi spus că sunt persoane din umbră care s-ar bucura să se instaureze haosul în MAI. La cine anume vă referiţi?

Am putea să ne ducem cu imaginaţia spre alte structuri ale statului, spre zona politică.

Despre remaniere

Vă aşteptaţi să fiţi remaniat?

Este o întrebare pe care mulţi dintre jurnalişti şi-o pun: Cine va fi remaniat din Guvernul Boc? N-am să vă dau răspunsul clasic, şi anume că premierul decide remanierile. Eu pot să vă spun că nu am venit pe acest scaun, al ministrului Administraţiei şi Internelor, doar ca să stau aici. Sunt conştient de faptul că, prin măsurile pe care le-am luat, am deranjat în stânga şi-n dreapta, dar am satisfacţia că am făcut un lucru de bună-credinţă. Şi, atunci când voi pleca din minister, plec cu satisfacţia că am încercat să fac lucruri corecte pentru toate structurile MAI, chiar dacă, prin activitatea mea, am deranjat şi în structuri, şi în zona politică. 

"Primarul va fi cel care va spune în ce zonă se patrulează în următoarea noapte sau în următoarea săptămână, şi nu inspectorul-şef de la nivel judeţean."

"Eu n-am lansat şi nu voi lansa zvonuri. Când vreau să iau o decizie, o iau. Punct."

„Doi ş'un sfert", enclavă arădeană

- De la momentul numirii sale în postul de ministru, Traian Igaş a numit, la rândul lui, în cele mai importante funcţii din Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) ofiţeri de poliţie din judeţul natal.

- Comisarul şef Adrian Jurcă, fostul şef al DGIPI Arad, a fost avansat la funcţia de director general adjunct al ,,Doi ş'un sfert".

- Comisarul-şef Ştefan Moldovan, fostul şef al Serviciului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Arad, a fost avansat ca şef al Serviciului Tehnic al DGIPI.

Comisarul-şef Pavel Hălmăgean, fostul şef al Secţiei 2 de Poliţie din municipiul Arad, a fost propulsat la comanda structurii centrale care se ocupă de filaj.

Profil

Are 43 de ani. E căsătorit şi are două fetiţe. A terminat liceul la 24 de ani, dar apoi a „recuperat" absolvind alte trei instituţii de învăţământ: Universitatea Naţională de Apărare ,,Carol I" (Colegiul Naţional de Apărare), Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii ,,Aurel Vlaicu" - Arad şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii ,,Vasile Goldiş"- Arad. În 1998, la şase ani după terminarea liceului, a ocupat prima funcţie politică importantă: a fost ales vicepreşedinte al PD-Filiala comunei arădene Pecica. În septembrie 2010 a devenit ministru de Interne.

Traian Igaş se declară conştient de faptul că ar putea fi unul dintre miniştrii remaniaţi
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite