Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea ANI reexaminată, menţionând că dispoziţiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt de competenţa Senatului în calitate de prima Cameră sesizată şi a Camerei Deputaţilor, în calitatea de Cameră decizională.

UPDATE Secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a apreciat că demersul preşedintelui este "o veste bună".

"Legea ANI adoptată recent de Senat producea efecte iremediabile şi limita drastic activitatea de control eficient al averii, aşa că pentru noi ştirea despre demersul şefului statului este o veste bună", a declarat, marţi seară, secretarul general al ANI, Horia Georgescu, citat de Mediafax.

Mai citiţi şi:

Senatorii au votat legea ANI în forma decisă de comisii

În opinia lui Georgescu, demersul preşedintelui este unul "perfect legitim", argumentul acestuia fiind acela invocat în urmă cu mai multe zile de deputatul PDL Daniel Buda, care a susţinut că problema comisiilor de cercetare a averilor este în competenţa de decizie a Camerei Deputaţilor şi nu a Senatului.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, marţi, preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în conformitate cu prevederile articolului 146 litera a) din Constituţia României şi al articolului 15 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Preşedintele menţionează că, potrivit dispoziţiilor articolului 77 din Constituţia României, înainte de promulgare, preşedintele poate solicita verificarea constituţionalităţii legii.

"Motivele acestei sesizări vizează aspecte de neconstituţionalitate extrinsecă, constând în încălcarea exigenţelor constituţionale în materie de sesizare a Camerelor Parlamentului, în procedura de legiferare, deduse din coroborarea alin. (1) teza finală a art. 75 din Constituţia României cu alin. (4) şi (5) ale aceluiaşi articol. Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative a fost adoptată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare, şi anume cu nerespectarea competenţelor stabilite pentru cele două Camere, potrivit art. 75 alin. (1) Constituţie", se arată în sesizarea trimisă CC.

Preşedintele menţionează că la 27 aprilie 2010 Camera Deputaţilor a fost sesizată cu proiectul de lege privind consolidarea integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, iar la data de 28 aprilie 2010 l-a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată.

La data de 12 mai 2010, proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de cameră decizională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite