Traian Băsescu: Ponta, pe urmele lui Năstase şi Iliescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

Preşedintele suspendat Traian Băsescu este de părere că premierul încearcă să reînvie partidul-stat.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu este de părere că documentul prin care liderii USL sunt de acord cu desfiinţarea ANI, DNA, CCR şi CNSAS este o nouă dovadă a loviturii de stat.

„Acest document trebuie tradus imediat şi transmis tututor partenerilor noştri din UE şi NATO, pentru că ei trebuie să ştie cine le sunt partenerii. Aceşti oameni nu au nimic sfânt în a-şi îndeplini obiectivele lor. Practica lor este un stat subordonat partidului, a fost practica lui Năstase şi Iliescu, asta este practica pe care vor să o reînvie", a declarat preşedintele suspendat Traian Băsescu, joi, într-o emisiune la Naşul TV.

Acuzându-i pe social-liberali de faptul că urmăresc să readucă aceste instituţii sub control politic, Traian Băsescu apreciază gestul lor drept o crimă la adresa României. Ba, mai mult, consideră acordul un abuz pe care îl asociază cu cel din timpul puciului „pe care l-au dat unii din România de după Al Doilea Război Mondial". De asemenea, Băsescu atrage atenţia că documentul confirmă, încă o dată, valabilitatea afirmaţiilor sale referitoare la faptul că „lovitura de stat din 3-6 iulie" a avut drept scop controlul justiţiei şi al instituţiilor fundamentale ale statului român.

Mircea Dogaru: Un tip împotriva democraţiei

În ceea ce-l priveşte pe Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponabilizate şi unul dintre semnatarii documentului, Băsescu îl etichetează un tip împotriva democraţiei, care nu poate gândi democratic.
„Documentul invocat este scos de undeva din jurul lui Dogaru şi este semnat de un mare număr de oameni, însă nu toţi militarii în retragere din sindicatul acestuia sunt iresponsabili. Nu toţi foştii militari, fie ei şi afectaţi de noua lege a pensiilor militare, nu toţi vor o Românie care să meargă înapoi", precizează Traian Băsescu. 

Un nou mesaj despre boicot

„Niciodată nu o să consider că toţi cei care rămân acasă dau un vot pentru mine. Ar fi o aroganţă să consider aşa, că din capul locului avem patru milioane care nu vin la vot niciodată, sunt oamenii care nu au niciun fel de interes pentru politic", a mai afirmat Băsescu, la Naşul TV.

El a adăugat că printre cei care nu vor vota duminică sunt însă şi mulţi care vor asculta îndemnul său. „Sunt mulţi însă cei care nu vor să legitimeze lovitura de stat şi nu vor veni la vot şi ăştia probabil sunt ai mei şi vor să securizeze referendumul. Aceştia ar fi votat şi «Nu»", a mai spus Băsescu.

Blaga iese la atac 

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, ieri, că reprezentanţii USL „recurg la cele mai josnice metode" pentru aducerea oamenilor la referendum, el reclamând faptul că au apărut fluturaşi în cutiile poştale care par a veni din partea PDL pentru îndemnarea oamenilor de a spune „nu" la referendum.

Blaga a spus, într-o conferinţă de presă, că aceşti fluturaşi „nu au legătură cu PDL, ci, dimpotrivă, sunt diversiuni ale USL". El a ţinut să le transmită un mesaj românilor în ultima zi de campanie, prin care să-i îndemne să nu meargă la referendum „la o mascaradă orchestrată de nişte politicieni fără scrupule, manipulaţi din umbră de infractori şi incompatibili".

Videanu a calculat efectele boicotului

Democrat-liberalii au ajuns la concluzia că referendumul nu va fi validat pentru că nu va fi întrunit cvorumul necesar de nouă milioane  de voturi. La referendumul de duminică se vor prezenta 42%-43% din persoanele înscrise pe listele electorale, adică aproximativ 6-7 milioane de români, potrivit sondajele şi analizelor realizate la comanda PDL.

Anunţul a fost făcut de preşedintele interimar al PDL Bucureşti, Adriean Videanu, petru Gândul Live. „Nu vor fi 6 milioane împotriva lui Traian Băsescu, ci şase milioane se vor prezenta la vot. Dacă vor vota toţi pentru demitere, înseamnă că 6 milioane de români validează demersul celor 256, iar restul de 15-16 milioane nu îl validează. Mă pot uita în ochii celor 15 milioane", a declarat Adriean Videanu.

El a mai precizat că, în situaţia în care PDL nu ar fi îndemnat oamenii să stea acasă, Traian Băsescu tot s-ar fi aflat pe un „trend foarte bun", însă exista temerea că USL va frauda referendumul. „În urmă cu 10 zile eram la o intenţie de vot 56% - 44% pentru suspendare", a conchis Videanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite