Traian Băsescu a pierdut procesul în cazul "Ţiganca împuţită"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti a respins ca neîntemeiată acţiunea preşedintelui Traian Băsescu prin care acesta solicita anularea hotărârii Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

Curtea de Apel Bucureşti a respins ca neîntemeiată acţiunea preşedintelui Traian Băsescu prin care acesta solicita anularea hotărârii Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care l-a sancţionat cu avertisment pentru afirmaţia "ţigancă împuţită", făcută la adresa unei jurnaliste.

Soluţia Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs. La termenul de azi, şeful statului a fost reprezentat în instanţă de avocaţii Florentin Ţuca şi Robert Roşu de la Casa de avocatură "Ţuca Zbârcea & Asociaţii".

Pe fond, cei doi apărători ai lui Traian Băsescu au solicitat anularea hotărârii prin care preşedintele a fost sancţionat, susţinând că actul contestat este nelegal din mai multe motive. Florentin Ţuca a arătat că fapta lui Traian Băsescu nu este reglementată de legea contravenţională. Avocatul a mai susţinut că afirmaţia preşedintelui nu poate fi catalogată în niciun caz drept discriminare. "Potrivit legii, discriminare înseamnă acţiuni de excludere, deosebire, preferinţă, pe bază de etnie, care au ca scop restrângerea unor drepturi. În cazul nostru nu poate fi vorba de niciuna din situaţiile amintite mai sus. Este o simplă afirmaţie făcută într-un cadru privat. Mai mult, chiar în hotărârea pe care o contestăm noi se spune că Traian Băsescu a fost de bună credinţă la acel moment", a susţinut în faţa judecătorilor Ţuca.

Celălalt apărător al şefului statului, Robert Roşu, a vorbit în faţa instanţei despre practica neunitară a CNCD, în sensul că în cauze similare, consiliul nu a aplicat sancţiuni. Un exemplu oferit de avocat este cel al senatorului Puiu Haşotti. "Senatorul Puiu Haşotti a spus în plenul Senatului despre senatorii PRM că sunt ţigani. Consiliul nu a catalogat afirmaţia drept o discriminare, întrucât nu a fost vorba de o situaţie comparabilă, aşa cum prevede textul de lege amintit de colegul meu. Un alt caz despre care vreau să amintesc este cel al unei melodii interpretate de Adi de la Vâlcea. Deşi Consiliul a reţinut că versurile conţin elemente discriminatorii la adresa etniei rome, nu a aplicat sancţiune, întrucât piesa a fost cântată într-un mediu privat. Ori, şi în cazul nostru, afirmaţia s-a făcut într-un cadru privat", a declarat Robert Roşu.

În replică, juristul CNCD a cerut instanţei să respingă ca neîntemeiată acţinunea avocaţilor preşedintelui. Juristul a spus că, ţinând cont de calitatea pe care o are, Traian Băsescu ar trebui să aibă grijă la orice afirmaţie pe care o face, indiferent că se află într-un mediu privat sau public.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe 1 noiembrie, o excepţie ridicată de CNCD în procesul în care Traian Băsescu a contestat sacţionarea sa cu avertisment în cazul "ţiganca împuţită".

Preşedintele Traian Băsescu a dat în judecată Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, iar acţiunea a fost înregistrată în 20 iunie la Secţia contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti şi a fost repartizată Completului 13 al Curţii.

Conducerea Consiliului Naţional pentru Combatarea Discriminării a hotărât pe 23 mai că folosirea de către preşedintele Traian Băsescu a sintagmei "ţigancă împuţită" la adresa jurnalistei de la Antena 1 este discriminare, iar folosirea apelativului "păsărică" atinge demnitatea umană.

CNCD a hotărât că atitudinea lui Traian Băsescu în disputa cu jurnalista Antenei 1 nu este de natură contravenţională şi a ales dintre verdictele pe care le putea aplica formula avertismentului, condamnare publică, care urmează să fie transmis părţilor şi care poate fi atacat în Justiţie.

CNCD i-a aplicat lui Traian Băsescu cea mai uşoară sancţiune pe care o avea la dispoziţie, dintre cele prevăzute de legea care reglementează domeniul combaterii discriminării. Preşedintele Consiliului, Csaba Ferenc Asztalos, a declarat că avertismentul la adresa lui Traian Băsescu reprezintă un mesaj clar al Consiliului prin care membrii Consiliului dezavuează un act de discriminare.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite