Traian Basescu pericliteaza relatiile Romaniei cu BEI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantii ministerului spun ca-l vor face pe Basescu sa respecte legea si angajamentele asumate

Primarul general al Capitalei, Traian Basescu, pericliteaza relatiile Romaniei cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), deoarece nu respecta obligatiile privind creditele contractate de la aceste institutii, sustine Ministerul Finantelor. Oficialii ministerului spun ca Basescu a incalcat prevederile Ordonantei 100/1998, referitoare la constituirea unui fond privind garantarea rambursarii ratelor scadente pentru un imprumut extern contractat de RADET inca din 1999. Potrivit acordului de imprumut incheiat cu BEI si BDCE, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a garantat imprumuturile subsidiare acordate RADET de catre Ministerul Finantelor. CGMB avea obligatia ca, incepand din 1999 si pana la rambursarea integrala a creditelor, sa constituie, din bugetul propriu, un fond de garantie insumand 10% din obligatiile de plata ale RADET. Regia ar fi trebuit sa plateasca, la sfarsitul lunii octombrie, a doua rata dintr-un imprumut de 45 milioane euro, insa a informat Ministerul Finantelor ca nu dispune de sumele necesare. In consecinta, Finantele au trimis, pe 24 octombrie, o scrisoare primarului general, in care ii solicita sa vireze, in cel mai scurt timp, sumele acumulate in fondul de garantie. Ministerul a platit rata catre BEI, insa nu a primit inapoi nici o parte a sumei respective de la CGMB. "Ca urmare, Ministerul Finantelor isi rezerva dreptul de a face toate demersurile legale pentru ca municipalitatea Bucurestiului, reprezentata de domnul primar general Traian Basescu, sa respecte legea si angajamentele asumate", se mai precizeaza in comunicatul dat publicitatii de catre minister.
Intr-o sedinta-fulger, convocata din cauza incapacitatii de plata a Primariei Capitalei,
Consilierii generali ii fac plangere penala lui Traian Basescu
Primarul general este acuzat de subminarea intereselor comunitatii locale, gestiune frauduloasa si abuz in serviciu in forma calificata
Consilierii municipali au decis ieri, intr-o sedinta de urgenta, formularea unei plangeri penale oficiale impotriva primarului general Traian Basescu, pe motiv ca acesta refuza aplicarea legilor si plata unor datorii municipale garantate de Guvernul Romaniei. Consilierii majoritari ai PSD l-au invitat oficial la sedinta de aseara si pe primarul general, insa acesta nu a aparut nici dupa ce angajatii Secretariatului Consiliului municipal (CGMB) l-au invitat in mod special. Prezenta lui Basescu era necesara pentru ca era vorba despre decizii legate de buget, iar orice initiativa in acest sens ii revine exclusiv primarului. Vazand ca acesta nu apare, consilierii au deschis discutiile pe tema "aruncarii municipalitatii in incapacitate de plata". Viceprimarul Stelica Barna Constantin, cel care raspunde de compartimentele economice ale Primariei Capitalei, a aratat ca una dintre cauzele acestei situatii este neaplicarea pana acum a Legii 213/1998. Viceprimarul spune ca Bucurestiul este singurul care nu a delimitat patrimoniul public si privat al orasului, ceea ce face ca investitiile in retelele de termoficare sa fie trecute la cheltuieli si suportate prin facturi sau din subventie. Liviu Goncea, seful Comisiei economice a CGMB, sustine ca neachitarea datoriilor va avea in timp un efect negativ: va scadea rating-ul orasului si va fi afectata imaginea acestuia in Europa. In plus, acumuland datorii la bugetul de stat, Bucurestiul nu va putea lua alte credite externe, a mai aratat Goncea. In final, avocatul Doru Giugula, seful Comisiei juridice, a cerut consiliului sa formuleze in mod oficial o plangere penala impotriva primarului, pe care il considera un infractor. El l-a acuzat public pe Basescu de subminare a intereselor unei comunitati locale, gestiune frauduloasa si abuz in serviciu in forma calificata.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite