Tragedie într-un colegiu american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dezaxat a luat şase eleve ostatice, a împuşcat-o mortal pe una dintre ele, apoi şi-a tras un glonţ în cap

au împuşcat 12 studenţi şi un profesor.
Vrând parcă să confirme că viaţa bate filmul, evenimentele de miercuri la prânz (seara târziu, la Bucureşti), din localitatea Bailey, au ţinut în tensiune nu numai populaţia micului orăşel american, ci din întregul stat. În jurul orei 21,00 (ora României), un individ de circa 30 de ani a intrat în Platte Canyon High School, care are 467 de elevi. A molestat un profesor, după care a tras focuri de armă. Nu se ştie cum a putut ajunge nestingherit într-o clasă, unde a luat ostatice şase eleve şi s-a baricadat cu ele la etajul al doilea al clădirii. Cum se întâmplă în atare cazuri, poliţia a impus "codul alb", deplasând la faţa locului echipe speciale de intervenţie, aşa-numitele unităţi de elită SWAT. Specialişti în deminare au controlat şcoala, în timp ce elevii ei şi ai unui colegiu apropiat, Fitzimmons Midle School (350 elevi), au fost evacuaţi.

Ameninţarea cu bombă
Individul a pretins că, în afara armei, are şi o bombă pe care o va detona dacă încăperea va fi luată cu asalt. Un timp, a fost cooperant, eliberând una după alta la interval de o oră, patru eleve. Fără să motiveze, el a refuzat să mai comunice cu negociatorii cu 30 de minute înainte de 16h00 (1h00, la Bucureşti), ora-limită fixată de poliţie pentru eliberarea ostaticelor. Atunci, autorităţile au ordonat ca forţele de poliţie să ia cu asalt clasa. Uşa încăperii a fost aruncată în aer, după care comandoul a pătruns înăuntru. Individul a tras, una dintre ostatice a fost grav rănită, cealaltă scăpând teafără. Apoi el s-a împuşcat. Transportată cu elicopterul la un spital din Denver, fata rănită, Emely Keyes (16 ani), n-a supravieţuit. Localitatea Bailey unde a avut loc tragedia se află în comitatul Jefferson, la 50 km de Littleton, orăşelul în care, la 20 aprilie 1999, la şcoala Columbine, doi liceeni au comis cel mai mare masacru din istoria şcolii americane, împuşcând 12 colegi şi un profesor, după care s-au sinucis.

"Bolile psihice netratate pot duce la atacuri armate"
Psihiatrii sunt de părere că persoanele care declanşează atacuri armate fie au o tulburare psihică netratată, fie au tulburări puternice de personalitate. "Problema este dacă au făcut-o sub imperiul unor halucinaţii, care îi spuneau că trebuie să acţioneze în felul în care au făcut-o", ne-a declarat prof. dr. Radu Mihăilescu, psihiatru la Spitalul de Psihiatrie "Al. Obregia" din Bucureşti. O altă posibilitatea este ca atacatorul să aibă idei delirante. "Poate să fie convins că a tras cu arma în diavol şi nu în oameni", ne-a mai spus prof. dr. Mihăilescu. Pe de altă parte, tulburările de personalitate pot avea efecte nefaste. "Dacă este o persoană antisocială şi a avut probleme cu şcoala unde a învăţat sau cu instituţia unde a lucrat, poate să acţioneze impulsiv. I se pune pata, cum spune românul", a încheiat prof. dr. Radu Mihăilescu.

Cronologia seriei negre din şcolile americane
17 ianuarie 1989: Stokton, California - un tânăr de 24 de ani intră în curtea unei şcoli, împuşcă mortal cinci elevi, răneşte alţi circa 30, apoi se sinucide; - 1 octombrie 1997: Pearl, Mississippi - Luke Wooddham, 16 ani, deschide focul în incinta şcolii, provocând moartea a doi elevi şi rănind alţi şase după ce şi-a ucis mama; - 1 decembrie 1997: Paducah, Kentucky - Michael Carneal, 14 ani, deschide focul în timpul unei slujbe din şcoala sa. Trei elevi sunt ucişi, iar alţi cinci sunt răniţi; - 24 martie 1998: Jonesboro, Arkansas - doi elevi de 11 şi 13 ani ucid alţi patru elevi şi un profesor; - 21 mai 1998: Springfield, Oregon - Kip Kinkel, 15 ani, ucide doi colegi şi răneşte alţi 25 după ce şi-a asasinat părinţii; - 20 aprilie 1999: Littleton, Colorado - Eric Harris, 18 ani, şi Dylan Klebold, 17 ani, împuşcă 12 elevi ai liceului Colombine şi un profesor, apoi se sinucid; - 10 august 1999: Los Angeles, California - o persoană deschide focul într-o grădiniţă evreiască, ucigând trei copii şi doi adulţi; - 27 mai 2000: Palm Beach, Florida - un elev de 13 ani, dat afară din clasă pentru indisciplină, îl împuşcă în cap pe profesorul său; - 5 martie 2001: Santee, California - un tânăr de 15 ani împuşcă doi colegi şi răneşte alte 13 persoane în incinta liceului; - 28 octombrie 2002: Tucson, Arizona - un elev ucide trei persoane, dintre care doi profesori, apoi se sinucide; - 10 mai 2003: Cleveland, Ohio - un tânăr trage asupra campusului universităţii Case Western Reserve, ucigând o persoană şi rănind mai multe; - 21 martie 2005; Red Lake, Minnesota - cel puţin nouă persoane sunt ucise şi alte şapte rănite prin împuşcare de un licean care apoi se sinucide; - 8 noiembrie 2005: Jacksboro, Tennessee - Kenny Bartley Jr., 15 ani, împuşcă mortal un angajat al şcolii sale şi răneşte alţi doi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite