Tragedie într-o familie de rromi din Târgu-Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mama şi fătul au decedat pe masa de operaţie din sala de naşteri O femeie de etnie rromă a murit pe masa din sala de naşteri a Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, la nici o oră după ce

Mama şi fătul au decedat pe masa de operaţie din sala de naşteri

O femeie de etnie rromă a murit pe masa din sala de naşteri a Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, la nici o oră după ce fătul pe care îl adusese pe lume se stinsese din viaţă. Rudelele femeii acuză medicii de lipsă de profesionalism şi discriminare rasială.

Valeria Baldovin, de 36 de ani, din cartierul Obreja al municipiului Târgu-Jiu, era însărcinată în luna a noua şi s-a internat în cursul săptămânii trecute la Spitalul Judeţean Târgu-Jiu pentru că nu se simţea bine. Sâmbătă spre duminică femeia a fost dusă în sala de naşteri, unde starea ei de sănătate şi a fătului s-a înrăutăţit, după câteva ore ambii decedând.

Rudele decedatei, prezente la spital în aşteptarea rezultatelor necropsiei au spus că Valeria Baldovin a murit din cauza medicilor: "Nu au avut grijă de ea, nu a băgat-o nimeni în seamă de când a venit în spital. Am vizitat-o şi ne spunea plângând că vrea acasă, că în spital nici nu se uită la ea. Avea dureri şi tot degeaba, i-au dat doar calmante.", a spus, plângând, Marin Georgescu, unchiul femeii. Rromii veniţi la spital au susţinut că medicii nu au vrut să-i facă o cezariană femeii şi nu au controlat-o ca să vadă care este evoluţia sarcinii.

Rromii acuză: "Discriminare rasială!"

Durerea rudelor prezente la uşa sălii în care legiştii efectuau necropsia nu poate fi descrisă. "O femeie şi un copil nou-născut au murit. Trebuiau să-i facă o cezariană, să o trimită la Craiova dacă ei nu sunt în stare, de ce au lăsat-o să moară?", se întrebau cu disperare-n glasuri rudele. "Valeria făcea parte dintr-o familie foarte săracă, îşi aducea copilul la grădiniţă pentru a lua laptele şi cornul. Trăiesc 14 membrii în două camere, soţul ei era în Italia la muncă. Aici este vorba despre discriminare rasială, au văzut medicii că e ţigancă şi că nu le-a dat bani, de aceea au lăsat-o să moară. O să apelez la organizaţia de apărare a drepturilor omului, am făcu plângere la poliţie să vină să cerceteze cazul", a declarat Nelu Pavel, preşedintele Partidului Rromilor din România, filiala Gorj.

Femeia mai avea un băiat, în vârstă de opt ani, care se va lupta singur de acum încolo cu sărăcia în care trăieşte familia lui, pentru că mama a murit, iar tatăl este posibil să plece din nou la muncă în străinătate: "A rămas copilul fără mamă, iar bărbatul moartei abia ce a ajuns din Italia şi acum este acasă, se loveşte cu capul de pereţi de disperare şi durerea pe care le are în suflet", a povestit Dănuţ Dian, unchiul soţului femeii decedate.

Rezultatele necropsiei îi absolvă de vină pe medici

Potrivit medicului Dumitru Pătrăşcoiu, şeful secţiei de obstretică-ginecologie, fătul a fost foarte mare, iar medicii l-au scos cu ajutorul forcepsului. "În urma necropsiei a rezultat că în acest caz nu este vorba despre vreo culpă medicală. Femeia a decedat din cauza unei embolii amniotice, adică lichidul amniotic a ajuns la inima lăuzei. Din păcate, fătul nu era aşezat cum trebuie şi de aceea medicii l-au scos cu forcepsul. Era viu când au decis să-l scoată, dar decedase deja când l-au scos. Nu ne-a depăşit cazul, dar medicul de gardă este cel care a decis că femeia poate naşte pe cale naturală, iar fenomenul apărut în timpul naşterii nu poate fi stăpânit, embolia amniotică nu poate fi împiedicată. Nu este vorba despre o culpă medicală", a spus medicul Pătrăşcoiu.

Potrivit Marianei Sfichi, directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Gorj, femeia a fost internată în data de 30 aprilie, decesul fiind înregistrat pe patru mai. "Fătul era foarte mare, avea 4,1 kilograme şi a trebuit scos cu forcepsul, dar nu a mai putut fi reanimat. Va fi demarată o anchetă, am făcut o adresă în acest sens la Colegiul Medicilor să verifice ca nu cumva să existe vreo culpă medicală în acest deces tragic. Foaia de observaţie a pacientei decedate va fi trimisă la minister, iar după necropsiei va fi chemată o comisie de anchetă a decesului matern care va analiza cazul".

Un asemenea incident nu a mai avut loc în unitatea medicală din Târgu-Jiu de mai bine de 10 ani. Şi atunci o mamă şi un făt au decedat, dar medicii nu au avut nicio vină.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite