Traficanti de persoane obligati de Justitie sa plateasca daune de peste 1 milion de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei traficanti de persoane au primit, in total, 32 ani de inchisoare si au fost obligati sa plateasca daune in valoare de 1.200.000 de dolari. in acest scop au fost confiscate 2 apartamente, 3

Trei traficanti de persoane au primit, in total, 32 ani de inchisoare si au fost obligati sa plateasca daune in valoare de 1.200.000 de dolari. in acest scop au fost confiscate 2 apartamente, 3 garsoniere, un teren de 500m.p. - aflate in municipiul Roman, un Mercedes Benz, precum si alte bunuri.
Din cameriste si ospatarite au ajuns prostituate de lux in hotelurile din Istanbul
Povestea a inceput la sfarsitul lui 2003, cand politistii de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Bacau, Compartimentul Trafic de Fiinte Umane, au intrat in posesia unor informatii privind doi cetateni romani, implicati in traficul cu persoane pe relatia Romania - Turcia, in vederea exploatarii sexuale. Acestia recrutau fetele din diverse judete din Romania (Neamt, Bacau, Vaslui, Botosani, Iasi), promitandu-le un loc de munca bine platit (baby-sitter, ospatar, camerista) in Turcia si Grecia. Dupa transportarea fetelor la Istanbul, le retineau pasapoartele si le obligau sa practice prostitutia in camere de hotel. Prin continuarea investigatiilor, au fost identificate 17 victime ale acestei grupari descoperindu-se ca unele dintre acestea erau retinute in Flash Hotel si Arafat Hotel din Istanbul. Pe 29 mai 2004, capii retelei, Anton Chelaru si Relu Rotaru, au fost arestati la frontiera de vest a Romaniei in timp ce incercau sa paraseasca tara. A doua zi, lucratorii Compartimentului Trafic de Fiinte Umane Bacau, sub coordonarea procurorului, au procedat la perchezitionarea resedintelor din Piatra Neamt ale suspectilor. In colaborare cu ofiterii romani, politia turca a pornit o investigatie care a dus la arestarea la Istanbul a altor 3 membri ai gruparii (2 turci si un roman).
Fosta victima a devenit omul de incredere al gruparii
Transportul acestora la destinatie si exploatarea lor sexuala reveneau segmentului turc al gruparii, iar raspunderea evidentei si gestiunea castigurilor apartinea celei de a treia persoane de cetatenie romana aflata in Turcia, Mihaela Rotaru. Romanca, in varsta de 24 de ani, a fost initial o victima a gruparii care, castigand increderea liderilor, s-a asociat acestora. In Turcia, victimele erau plasate doar persoanelor recomandate de clientii consacrati, si cunoscuti. In "scriptele" gruparii se regaseau informatii cu privire la vehiculul pe care-l detineau, moneda in care s-a facut plata, aprecieri ale fetelor cu privire la caracterul, personalitatea acestora si chiar "performantele" lor. Valoarea estimata, in bani si bunuri pe care traficantii le-au obtinut din desfasurarea activitatii infractionale, este de 1,5 milioane euro. In final, Tribunalul Neamt i-a condamnat pe Anton Chelaru si Relu Rotaru la cate 12 ani de inchisoare si pe Mihaela Rotaru la 8 ani. Toti trei au fost obligati si la plata a 1,2 milioane de dolari. Victimele retelei au fost despa-gubite cu sume intre 10.000 si 20.000 euro cu titlu de daune morale. Din cele 17 victime implicate in dosar (5 fiind minore), patru vor fi despagubite, iar 10 nu s-au constituit parte civila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite