Dupa 200 de ani, batalia navala de la Trafalgar, reconstituita intr-un grandios spectacol de sunet si lumina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 200 de ani in urma, batalia navala de la Trafalgar marca un punct de cotitura al razboaielor napoleoniene, fiind, pe buna dreptate, considerata una dintre cele mai mari infruntari intre

Cu 200 de ani in urma, batalia navala de la Trafalgar marca un punct de cotitura al razboaielor napoleoniene, fiind, pe buna dreptate, considerata una dintre cele mai mari infruntari intre bastimentele militare din intreaga istorie a omenirii. Flota regala a Marii Britanii, compusa din 27 de nave de linie, sub comanda amiralului Nelson, a spulberat, in dreptul Capului Trafalgar, din largul regiunii de sud-vest a Spaniei, flota comuna franco-spaniola, alcatuita din 33 de nave de razboi, sub comanda amiralului Pierre de Villeneuve. Au fost inghitite de valuri 22 de nave ale francezilor si spaniolilor, in timp ce flota britanica nu a pierdut nici un vas. Zdrobirea flotei franco-spaniole a pus capat planurilor lui Napoleon de a invada Marea Britanie, trecand Canalul Manecii cu nave de razboi. O data inlaturata amenintarea invaziei, trupele britanice au putut fi trimise pe fronturile de lupta de pe continent, ceea ce avea sa duca, in final, la prabusirea lui Napoleon, in batalia finala de la Waterloo. Nelson a murit in lupta, dar a devenit, in ochii compatriotilor sai, un erou. Si astazi, in Piata Trafalgar, din mijlocul Londrei, se ridica o imensa coloana in varful careia se afla statuia eroului. Dupa succesul coplesitor de la Trafalgar, Marea Britanie a ramas stapana necontestata a marilor si oceanelor lumii timp de aproape 100 de ani, pana in preajma primului razboi mondial, cand suprematia sa a fost contestata de flota imperiala germana, care si ea a fost insa infranta. Mai mult, batalia de la Trafalgar a deschis calea dominarii de catre "Perfidul Albion" a restului lumii - situatie care avea sa ia sfarsit abia dupa prima si, mai ales, dupa a doua mare conflagratie mondiala.
Rivalitatile politice se fac simtite si astazi...
Implinirea a 200 de ani de la istorica batalie va fi sarbatorita in Marea Britanie cu un fast deosebit, manifestarile intinzandu-se pana spre sfarsitul anului. Ele vor incepe astazi, 28 iunie, si vor dura pana la 3 iulie, dupa care vor fi urmate de alte ceremonii, in cursul lunilor august, septembrie si octombrie. Aceste ceremonii debuteaza in prezenta reginei Elisabeta si a sotului sau, ducele de Edinburgh, in portul Portsmouth, cu o mare parada militara, la care vor lua parte nave militare din mai multe zeci de state. Pentru a consemna reconcilierea franco-britanica, pecetluita de Antanta Cordiala din secolul trecut, la parada va lua parte si portavionul francez cu propulsie nucleara Charles de Gaulle, care depaseste cu peste 70 de metri lungime cel mai mare portavion britanic, HMS Invincible. Englezii au sperat ca vor evita o asemenea "ofensa" adusa tarii, care a fost odinioara regina marilor, prin prezenta portavionului american Carl Vinson, care intrece in dimensiuni nava franceza. In ultimul moment insa, americanii au anuntat ca portavionul lor nu mai este disponibil "din motive operationale". In realitate insa, dezvaluie saptamanalul britanic Sunday Times, americanii si-au retras nava pentru a nu fi acuzati ca vor sa-i "umileasca", o data mai mult, pe francezi. Cum se vede, rivalitatile si idiosincraziile politice sunt prezente si in asemenea momente festive: alungi politica pe usa, si ea revine pe fereastra... La parada va lua parte si nava antisubmarin ruseasca Amiralul Levcenko. Spectatorii asteapta cu nerabdare sa admire replica exacta a uneia dintre navele britanice participante la batalia de acum 200 de ani, Grand Turk, reconstituita cu o minutiozitate exemplara. "Clou"-ul ceremoniilor il va constitui un magnific spectacol de sunet si lumina care va avea loc in cursul serii si care isi propune sa reconstituie istorica batalie asa cum s-a desfasurat ea cu doua secole in urma - totul terminandu-se printr-un urias foc de artificii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite