Cluj: Tradiţiile de Paşte, “expuse” la Iulius Mall (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujenii au admirat frumuseţea ouălor vopsite în stil bucovinean. Artistul Popular Felicia Poliec a dezvăluit pentru „Adevărul de Seară” câteva din secretele încondeierii ouălor de Paşte.

Ouăle încondeiate de meşterul popular din Paltinu, judeţul Suceava, Felicia Poliec, fură ochii majorităţii clujenilor care se perindă în zona intrării în supermarketul Auchan din Iulius Mall. A venit pentru prima oară la Cluj, alături de fiicele acesteia Alexandra şi Andreea, după ce anii trecuţi perioada sărbătorilor Pascale o găsea pe una dintre cele mai apreciate specialiste în domeniu din ţară la Iaşi.

„Putere de cumpărare există la Cluj, însă oamenii nu pun încă accent chiar atât de mare pe tradiţie. Lumea e încă reticentă pentru că nu toţi conştientizează faptul că aceste ouă sunt făcute manual şi nu sunt lipite”, ne-a explicat meşterul popular.

Lucrează până la 14 ore pe zi

Felicia Poliec încondeiază ouă de mai bine de nouă ani. A învăţat această artă de la soacra acesteia în câteva zile, spre surprinderea consătenilor ei, insă şi-a perfecţionat tehnica în aproximativ un an. Fetele acesteia i-au călcat pe urme, iar atunci când sunt în vacanţe o urmează la diferite târguri ale meşterilor populari.

Pentru suceveancă  încondeiatul ouălor este una din principalele surse de venit. În lunile decembrie, ianurie şi februarie lucrează chiar şi 14 ore pe zi pentru a face faţă comenzilor din perioada Paştilor. „În medie lucrez cam zece ore pe zi, pentru că la un moment mă lasă ochii”, ne-a explicat talentatul artist. A încondeiat în nouă ani câteva mii de ouă, multe dintre acestea fiind achiziţionate şi de iubitori de artă tradiţională din ţări precum Germania sau Franţa, unde şi-a prezentat lucrările.

Pentru vopsirea ouălor Felicia Poliec foloseşte chişiţa, un instrument care este prevăzut cu o piatră de alamă, care dă posibilitatea scurgerii mai uşoare a cerii de albine, cu ajutorul căreia se pot realiza modelele dorite.

Încondeiază ouă de struţ

O altă atracţie a standului sucevencei este dată de ouăle de struţ încondeiate. „Se lucrează pentru vopsirea unui asemenea ou aproape două zile. Aş fi vrut să aduc mai multe ouă, însă ele se găsesc foarte greu”, a explicat Felicia Poliec. Un asemenea ou costă 200 de lei, iar preţul unui ou de găină încondeiat este de 8 lei.

Sfaturi pentru încondeiatul ouălor roşii

Acestea nu trebuie spălate cu detergent, pentru că vopseaua nu se va prinde, iar după aceea este recomandată taparea lor cu un şerveţel pentru uniformizarea culorii. „Noi lustruim ouăle acum cu lac, însă în vechime acest procedeu se realiza cu o căciuliţă din lână”, a conchis artistul popular din Paltinu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite