Tov. Iliescu - rechemat la tribună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Iliescu ar putea fi rechemat la vârful partidului de către unele organizaţii PSD, sâmbătă, la Braşov. Semnalul l-a dat, ieri, un mesaj transmis de Răzvan Theodorescu, prin care se face un

Ion Iliescu ar putea fi rechemat la vârful partidului de către unele organizaţii PSD, sâmbătă, la Braşov. Semnalul l-a dat, ieri, un mesaj transmis de Răzvan Theodorescu, prin care se face un "recurs la Ion Iliescu, la valorile morale şi politice pe care acesta le apără". Theodorescu, un apropiat al lui Ion Iliescu, apreciază că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, rămâne o singură variantă, şi anume crearea unei alte formaţiuni de stânga.
Cu toată înflăcărarea lui Răzvan Theodorescu, lucrurile nu sunt nici pe departe atât de clare în PSD. Primul care are rezerve faţă de soluţia arătată este Ion Iliescu. Surse din anturajul său spun că Iliescu recunoaşte că nu mai are capacitatea fizică de a face faţă stresului legat de gestionarea zilnică a partidului, dar nu respinge ideea de a reveni într-o poziţie mai vizibilă. Se pare că, în urmă cu câteva zile, ar fi avut loc chiar o discuţie între Iliescu şi Rus, în care fostul preşedinte şi-a exprimat amărăciunea faţa de ce se întâmplă şi l-ar fi întrebat retoric pe Rus ce pericol ar fi reprezentat el, Ion Iliescu, pentru partid, amintindu-şi de eticheta de "produs expirat" pe care Rus i-a pus-o la un moment dat.
Aceleaşi surse spun că Iliescu este preocupat de faptul că, în momentul de faţă, nu există nici măcar o singură persoană care să poată reprezenta onorabil PSD, dar că nici nu doreşte să încurajeze vreo acţiune care să ducă la noi convulsii în PSD, şi cu atât mai puţin la ruperea formaţiunii. Iliescu pare adeptul unor clarificări rapide, cu reaşezarea structurii de conducere. Chiar dacă unele organizaţii privesc cu speranţă spre Iliescu, altele spun că nici acesta nu este o soluţie. "Presa l-ar desfiinţa imediat", ne-a declarat un preşedinte din zona Munteniei, amintind că Iliescu este contestabil pe multe acţiuni legate de trecutul său. În general, în PSD sunt, în momentul de faţă, trei direcţii. Organizaţiile apropiate de Iliescu, care speră într-o reactivare a acestuia. Cele legate de Adrian Năstase cred că totul va trece curând şi apreciază că echipa aleasă trebuie lăsată să coordoneze mai departe partidul până la viitorul Congres. În fine, partea ardeleană - care se distanţează uşor, uşor de Geoană - mizează pe o ascensiune a lui Ioan Rus. "Cine să organizeze practic Congresul, când fiecare vrea să ajungă cât mai în faţă?", s-a întrebat un preşedinte din zona Moldovei, împărţită între fidelii lui Iliescu şi cei ai lui Năstase. În aceste condiţii, întâlnirea de la Braşov se anunţă una extrem de interesantă, mai ales că nimeni nu vrea să lipsească de la reuniunea de familie, prima după scandal. Nu sunt aşteptate regrupări spectaculoase acum, fiind vorba mai degrabă de o tatonare între tabere. Marile absenţe vor fi totuşi Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Primul a decis să nu meargă pentru a nu fi acuzat că urmăreşte să preia partidul, iar cel de-al doilea a hotărât să stea pe margine o perioadă şi în ceea ce priveşte întâlnirile cu activul.

Răzvan Theodorescu, în fruntea curentului pro-Iliescu
Răzvan Theodorescu a lansat, ieri, un apel la revenirea lui Ion Iliescu în fruntea PSD. Acţiunea sa vine în preajma întâlnirii de la Braşov dintre conducerea PSD şi preşedinţii organizaţiilor locale.
"Mai mult ca oricând, recursul la Ion Iliescu, la valorile morale şi politice, la principiile pe care acesta le apără şi le promovează este necesar în actuala degringoladă a PSD. Oamenii ?simpatici? şi ?deştepţi? nu mai pot salva cel mai important partid din România. Avem şansa de a-l avea în partid pe singurul om de stat al acestei ţări. Dacă nu profităm de aceasta, suntem inconştienţi. Iar dacă pierdem această ocazie, singura soluţie este crearea unei noi formaţiuni care să reprezinte stânga românească".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite