Totul despre clasa pregătitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai bine de un an de pregătiri, ministerul Educaţiei aduce în sfârşit detalii despre organizarea clasei pregătitoare.

Din septembrie 2012, copiii de 6 ani vor merge obligatoriu la şcoală, în clasa pregătitoare, unde vor învaţa jucându-se şi nu vor primi note sau calificative.

Înscrirerile în clasa pregătitoare vor începe în luna martie, la fel ca în anii anteriori, şi vor fi realizate de personalul şcolilor, printr-un sistem informatizat la al cărui soft încă se lucrează. Ministrul Daniel Funeriu şi-a luat angajamentul ca acestea să fie transparente şi a precizat că sunt interzise segregările, testele sau examenele.

Tel Verde pentru părinţi

Metodologia pentru înscrieri va fi gata abia în câteva zile, însă, începând de marţi, inspectoratele vor încerca să răspundă la toate întrebările părinţilor la Tel Verde 0 800 816 ABC, unde ABC reprezintă indicativul fiecărui judeţ (de exemplu, 256 pentru Timiş, 257 pentru Arad sau 021 pentru Bucureşti). Linia este deschisă de luni până vineri, între orele 9.00 şi 17.00.

De asemenea, în pregătire se află şi un ghid dedicat părinţilor cu tot ceea ce trebuie să ştie pentru şcolarizarea copiilor.

Clasa pregătitoare va fi până la urmă organizată preponderent în şcoli şi doar în cazuri excepţionale în grădiniţe. „Majoritatea covârşitoare a elevilor la clasa pregătitoare vor învăţa în şcoli, iar acolo unde spaţiul, eventual, nu o permite, dar există o grădiniţă arondată unei şcoli, copiii vor continua pentru clasa pregătitoare în clădirea grădiniţei. Aceste cazuri se vor întâmpla în unele locuri din mediul rural, unde, se ştie, clădirile şcolilor primare şi ale grădiniţei sunt fie aceleaşi, fie una lângă alta. Dar aceste cazuri vor fi foarte puţine", a declarat ministrul Funeriu pentru Mediafax.

Şcolile sunt pregătite

Din fericire, şcolile sunt pregătite să preia fluxul de copii din grădiniţe, inclusiv cele din mediul rural. „Spaţiu avem suficient, chiar pentru două, trei clase", spune Florentin Enescu, directorul şcolii cu clasele I-VIII din Bratovoeşti, judeţul Dolj. „Singura problemă ar fi că părinţii cam dau înapoi, nu vor să-i trimită pe copii la şcoală, că sunt mici şi trebuie aduşi cu un microbuz din fiecare sat arondat comunei. Dar am trimis educatoarele în sat să le explice că dacă nu-i înscriu în clasa pregătitoare nu-i pot primi apoi la clasa I."

Dacă la Bucureşti şcolile încă aşteaptă informaţiile privind înscrierea copiilor, la şcoala din Bratovoeşti directorul i-a înscris deja pe toţi copiii. „Noi i-am înscris deja, că avem recensământul făcut de educatoare. Sunt 26 toţi şi au făcut cerere."

Copiii vor învăţa după un curriculum nou

Programele şcolare pentru copiii care vor intra la clasa pregătitoare sunt în ultima etapă de finalizare. „Pot să vă spun de pe-acum că în clasa pregătitoare copilul va învăţa prin metode adecvate vârstei tot ceea ce îi este necesar pentru a face faţă cu succes clasei I. De exemplu, copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii şi cu adulţi prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică. Nu în ultimul rând, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregătiri fizice armonioase", a explicat ministrul Funeriu.

În timpul anului pregătitor, copiii nu vor primi note sau calificative. Evaluarea se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris întocmit de învăţător, din care părinţii vor afla care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale, a limbajului şi a comunicării, precum şi dezvoltarea capacităţii de învăţare.

Săli adaptate vârstei

Sala de clasă din şcoală va fi adaptată vârstei copiilor, în aşa fel încât să permită învăţarea prin joc şi pregătirea pentru clasa I. Ministerul Educaţiei a alocat în acest an un buget suplimentar, pentru a dubla efortul primăriilor privind dotările, acolo unde este nevoie.

Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor urma, începând cu 1 mai, un program de formare. „Toţi vor fi foarte bine pregătiţi. Vor fi învăţători sau cei care au studiile necesare. Va fi şi personal nou care va intra în sistem", a precizat ministrul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite