Tot mai mulţi tineri sunt afectaţi de depresie şi anxietate din cauza crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depresia, tulburările de somn şi de alimenţie sunt bolile care apar mai des în perioadă de criză economică, susţin specialiştii. Chiar dacă din '90 până în prezent numărul afecţiunilor psihice s-a dublat, în perioada crizei tot mai mulţi români ajung în cabinetele de specialiate.

Specialiştii susţin că tinerii şi bătrânii sunt tot mai afectaţi de atacuri de panică, iar 30% dintre pacienţi acuză tulburări de somn.

 „Perioada de criză economică prin care trece România nu are cum să nu ne afecteze, pe unii mai mult, pe alţii mai puţin. Trebuie să facem faţă unui proces de adaptare după schimbări dramatice din punct de vedere economic, social,uman”, afirmă psihologul Hannibal Dumitraşcu. Acesta mai spune că depresia şi anxietatea sunt cele mai des întâlnite afecţiuni.

„Angoasa existenţială este principala formă de manifestare la situaţia de criză. Până la depresie nu e deloc drum lung. Avem tot mai multe cazuri de tineri care nu mai interacţionează cu ceilalţi”, mai afirmă psihologul.

Stresul  duce la boli fiziologice

Există şi cazuri când din cauza problemelor de zi cu zi apar şi manifestări psihosomatice precum alergiile sau bolile stomacului. Emoţia foarte puternică şi sarea de tensiune pot duce şi la infarct, mai susţin specialiştii. 

Mihaela Săhlean (foto), psiholog clinician principal în cadrul clinicii Medlife, afirmă că, în situaţie de criză, oamenii ajung la o stare de panică care  generează un disconfort psihic profund.

image

"Minţile oamenilor sunt ,,bombardate'' cu informaţii contradictorii, asfel încât mulţi ajung să se comporte nefiresc, disperat chiar. Iau decizii care se contrazic între ele. Ajung să nu mai fie constanţi în comportament. Ca urmare, pe ,,nisip mişcător '' nu poţi clădi nimic, suspiciunile sunt frecvente, răspunsurile ambivalente nu ajuta, ci dezorientează şi mai mult. Se instaurează şi starea de incertitudine, total indezirabilă”, arată psihologul.

Tratamentul, obligatoriu de la medici

Specialiştii susţin că bolile psihice nu au întotdeauna cauze exterioare, sau exclusive exterioare, ci ţin şi de structura internă a oamenilor în general.

“Cei care pot fi ajutaţi sunt în primul rând cei care conştientizează că grija pentru psihicul lor este o necesitate şi nu un lux. Ajutorul dat pacientului este individualizat, centrat pe nevoile acestuia şi pe specificul activităţii lui. Tratamentul diferă de la caz la caz, nu există o reţetă universală. Însă, recomand un tratament făcut de un specialist, oamenii obişnuiţi nu au cum să-i ajute pe cei aflaţi în suferinţă”, recomandă Mihaela Săhlean.




Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite