Tort cu prune de Sfântul Dumitru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 26 octombrie este şi ziua soroacelor pentru tot felul de înţelegeri: între slugi şi stăpâni, între chiriaşi şi proprietari, între creditori şi debitori. De Sfântul Dumitru nu se

Ziua de 26 octombrie este şi ziua soroacelor pentru tot felul de înţelegeri: între slugi şi stăpâni, între chiriaşi şi proprietari, între creditori şi debitori. De Sfântul Dumitru nu se lucrează. În popor se spune că se desfac stânile şi oile pleacă la vale. Ele vor fi cele care ne vor spune cum va fi iarna. Ciobanii întind pe jos un cojoc; dacă pe el se va aşeza o oaie neagră, iarna va fi blândă, dacă se va aşeza o oaie albă, va fi o iarnă cu multă zăpadă. Cu mult "alb" este şi reţeta de astăzi, un desert special pentru toţi cei care poartă numele sfânt de Dumitru. La mulţi Ani!
Aluatul: 100 g unt (margarină), 100 g zahăr, 2 ouă, 125 g făină, 1 linguriţă praf de copt, grăsime pentru uns, 600 g prune
Umplutura: 6 foi de gelatină, 1 plic budincă de vanilie (praf), 1/2 l lapte, 50 g zahăr, 200 ml + 3 linguri lichior de ouă, 450 g frişcă, 1 plic zahăr vanilat, 2 linguri alune prăjite şi pisate
Mod de preparare: Prunele se taie în două şi se scot sâmburii. Untul se freacă spumă cu zahărul, se încorporează pe rând ouăle şi se adaugă, puţin câte puţin, făina amestecată cu praful de copt. Se întinde aluatul într-o formă cu pereţii detaşabili, unsă cu grăsime (26 cm diametru), iar deasupra se presară prunele. Se coace în cuptorul încins circa 30 de minute, la foc mic. Se lasă să se răcească. Se înmoaie gelatina în apă rece. Se prepară o budincă de vanilie din praful de budincă, zahăr şi lapte. Se adaugă gelatina şi se dizolvă în budinca fierbinte. Se lasă să se răcească, amestecând ocazional. Când începe să se închege, se adaugă 200 ml lichior şi 250 g frişcă bătută. Se întinde umplutura peste blat şi se pune tortul la rece pentru 2-3 ore. Pentru glazură, se bate restul de frişcă cu zahărul vanilat şi, cu şpriţul, se fac diverse ornamente pe supafaţa tortului. Se presară cu alune şi se stropeşte din loc în loc cu restul de lichior.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite