Toro Tibor despre incendierea casei memoriale Avram Iancu: Posibil să fie o provocare. Maghiarii nu au niciun interes să ardă casa lui Iancu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro Tibor, este de părere că prin incendierea, luni dimineaţă, a casei memoriale a lui Avram Iancu din Târgu-Mureş s-a dorit provocarea unui conflict interetnic.

Dacă majoritatea liderilor principalelor formaţiuni politice ale maghiarilor din România au refuzat să comenteze pe marginea incidentului de luni dimineaţă, când persoane necunoscute au incendiat casa memorială a lui Avram Iancu din Târgu-Mureş, Toro Tibor (PPMT) a declarat, pentru „Adevărul", că este aproape convins că cineva a dorit să işte un conflict între maghiari şi români. „Maghiarii  nu au niciun interes să ardă casa memorială a lui Avram Iancu. Este posibil să fie vorba de o provocare. Cineva vrea să trezească un conflict între maghiarii şi românii din Transilvania, în loc să ne lase pe toţi să convieţuim paşnic. Am înţeles că Poliţia face o anchetă în acest caz. Bine ar fi ca vinovaţii să fie găsiţi şi pedepsiţi", a declarat Toro Tibor. Acesta spune însă că nu ştie dacă incendierea casei lui Avram Iancu are vreo legătură cu recentele controverse iscate în jurul reînhumării rămăşiţelor pământeşti ale scriitorului secui Nyiro Jozsef.

Pe de altă parte, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a refuzat să facă declaraţii cu privire la incidentul de luni, de la Târgu-Mureş: „Refuzăm orice acţiune de violenţă, e tot ceea ce putem spune".

Nici Szasz Jeno, liderul Partidului Civic Maghiar, nu a dorit să comenteze incendierea casei memoriale a lui Iancu de la Târgu-Mureş. „Am vorbit cu presa tot weekendul, de la Odorheiu Secuiesc. Acum, nu vreau să vorbesc", a spus Szasz.

Casa memorială a lui Avram Iancu din Târgu-Mureş  a fost incendiată, luni dimineaţă, după ce persoane necunoscute au aruncat în clădire patru sticle incendiare. Poliţia a deschis o anchetă în acest caz. Potrivit poliţiştilor mureşeni, în podul clădirii a fost găsită o sticlă care conţinea un lichid care a fost trimis la laboratorul criminalistic. În plus, şi pe trotuarul din faţa casei memoriale au fost găsite cioburi. „Noi nu putem emite păreri. Poliţia a deschis o anchetă în acest caz. Tot ce putem spune în acest moment este că, cel mai probabil, incendiul a fost unul provocat. Avem deja un cerc de suspecţi, iar cercetările sunt în curs", a adăugat purtătorul de cuvânt al IPJ Mureş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite