Topul dezastrelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amploarea calamităţilor naturale care au avut loc în anul precedent este pusă de specialişti pe seama schimbărilor climatice . În 2007, numărul catastrofelor naturale a crescut cu 20 la

Amploarea calamităţilor naturale care au avut loc în anul precedent este pusă de specialişti pe seama schimbărilor climatice .

În 2007, numărul catastrofelor naturale a crescut cu 20 la sută faţă de 2006, depăşind pentru prima dată pragul de 500, spune un raport dat publicităţii de reprezentanţii Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii. Inundaţiile, vânturile puternice, incendiile provocate de seceta prelungită au provocat, în anul care tocmai s-a încheiat, moartea a mii de persoane.

Cel mai ucigător dezastru a fost Ciclonul Sidr, ce s-a abătut peste Golful Bengal la 15 noiembrie, care a provocat decesul a 3.256 de oameni, alţi 880 fiind daţi dispăruţi. Vântul a atins atunci 240 km/h, iar valurile aveau o înălţime de cel puţin şase metri. În urma ciclonului, care a devastat coastele meridionale ale Bangladesh-ului, 4,7 milioane de persoane au fost sinistrate. Sidr a fost calificat drept cel mai cumplit ciclon care s-a abătut, în ultimii 20 de ani, asupra sudului Asiei.


Inundaţiile provocate de Gange


Din cauza topirii gheţii himalayene şi a ploilor musonice, fluviul Gange s-a revărsat asupra statului indian Bihar, iar un vapor care transporta aproximativ 100 de persoane a naufragiat, la 6 august. 11 persoane au reuşit să se salveze înotând, celelalte fiind purtate de ape. În ultima perioadă, din cauza inundaţiilor care au avut loc în această regiune, mai mult de 10 milioane de persoane au fost nevoite să migreze spre locuri mai sigure.


Pe locul trei se clasează cutremurul care a lovit, la 15 august, sudul statului Peru. El a avut o intensitate de 7,7 grade pe scara Richter şi a făcut, conform cifrelor oficiale, 595 de morţi, 318 dispăruţi şi 320.000 de sinistraţi.


Incendiile din Grecia


Incendiile cauzate de secetele prelungite şi de temperaturile foarte ridicate au devastat Grecia în lunile iulie şi august, provocând moartea a 77 de persoane. Pagubele materiale înregistrate în urma incendiilor s-au ridicat la 645 milioane de euro. 150.000 de hectare de pădure şi 24.000 de hectare cu plantaţii de măslini au fost transformate în cenuşă.


Ploi abundente în Vietnam


Podul aflat în construcţie care ar fi trebuit să fie cel mai mare din Vietnam s-a prăbuşit la 26 septembrie, provocând moartea a 54 de muncitori în şantier. Cauza principală invocată de autorităţile vietnameze a fost reprezentată de ploile abundente care au căzut în regiune şi care au slăbit structura de rezistenţă a podului, precum şi fundaţia acestuia.


Avalanşa din Pakistan


Cel puţin 40 de persoane au murit între 31 martie şi 2 aprilie din cauza avalanşei care s-a năpustit asupra Pakistanului. În urma catastrofei, mai multe sate din regiunea Chitral au rămas îndoliate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite