Topul aleşilor bogaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai avuţi edili din Moldova şi-au lăsat afacerile de invidiat pentru a munci la stat În cea mai săracă regiune a Uniunii Europene, o parte din noii şefi ai administraţiilor locale

Cei mai avuţi edili din Moldova şi-au lăsat afacerile de invidiat pentru a munci la stat

În cea mai săracă regiune a Uniunii Europene, o parte din noii şefi ai administraţiilor locale au agonisit averi de milioane de euro

Topul celor mai bogaţi aleşi din Moldova este deschis de Gabriel Surdu, consilier local PDL Iaşi. Frate cu fostul ministru al agriculturii, Victor Surdu, ieşeanul spune că a intrat în afaceri în urmă cu 13 ani.

Proprietar peste zeci de hectare de teren în Iaşi şi Suceava, consilierul este acţionar majoritar la grupul de firme Terramold.

"Numai valoarea terenurilor pe care le deţin a crescut mult în ultima perioadă. Tot ce am ajunge la circa 30 de milioane de euro", îşi estimează averea Gabriel Surdu.

Locul doi pe podiumul celor mai înstăriţi aleşi din Moldova îi revine liberalului Nicu Mazere, consilier judeţean din Vrancea. Preşedinte al Patronatului IMM al Persoanelor Fizice şi Asociaţiilor Familiale, Mazere a reuşit să facă din propria firmă, Mioriţa Focşani, una din cele mai puternice din judeţ. "Din activele firmei fac parte mai multe terenuri şi imobile. Cred că dacă aş vinde tot ce am, aş obţine cel puţin 15 milioane de euro", susţine Nicu Mazere.

"Pinalti" a sărăcit în acte

Gheorghe Ştefan, edilul PDL din Piatra Neamţ, cunoscut ca "Pinalti", nu impresionează la prima vedere prin bogăţie. În ultima sa declaraţie de avere, edilul susţine că are un teren de 1700 de mp şi o casă de 400 de mp în Piatra Neamţ, un apartament în Bucureşti şi bijuterii în valoare de 9500 de euro.

Gheorghe Ştefan a devenit însă cunoscut nu doar pentru activitatea sa de politician, ci, mai ales, ca om de afaceri. Până în 2004, averea acestuia ajungea la circa şase milioane de euro, fiind patronul companiilor Silvex şi Termoutilaj. În urmă cu patru ani, "Pinalti" s-a retras din afaceri, pe motiv de incompatibilitate.

Politica l-a ruinat

O avere de invidiat o are şi Aurel Olărean, primarul PDL din Rădăuţi. Conform declaraţiei de avere, familia acestuia deţine o fabrică de textile, un abator şi două case. Per total, afacerile şi imobilele lui Olărean depăşesc 5 milioane de euro.

Totuşi, edilul se plânge că politica i-a cam golit buzunarele. "M-am băgat în politică şi s-au dus milioanele. Fabrica de textile merge bine. Se ocupă soţia şi ştiu că cifra de afaceri de anul trecut a fost de 5 milioane de euro", a spus Olărean.

Locul cinci în topul moldovenilor bogaţi din fruntea administraţiei îi revine lui Mihai Ţâbuleac (PDL), ales recent preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, în locul baronului PSD, Marian Oprişan.

Pe numele familiei lui Mihai Ţâbuleac figurează două case, 12.000 de metri pătraţi de teren la Botoşani şi Putna precum şi active financiare la cinci firme. În total, averea sa ajunge la circa 4 milioane de euro. (Articol realizat cu ajutorul corespondenţilor)

A făcut avere muncind la stat

Primarul Gheorghe Nichita a adunat o avere frumuşică, estimată de reprezentanţii pieţei imobiliare la circa un milion de euro. Deşi a lucrat toată viaţa la stat, edilul PSD-ist se poate lăuda cu o vilă luxoasă în Copou, una din cele mai râvnite zone din Iaşi, două apartamente, 1700 de mp de teren la marginea oraşului, şi alte peste două hectare de teren la Galaţi şi Putna.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite