Toporul lui Băsescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce i-o fi căşunat lui Traian Băsescu pe Emil Hurezeanu?Aflat printre vestigiile Atenei, preşedintele s-a năpustit asupra jurnalistului cu o frază înmuiată în acid sulfuric: „Se făcea că ne dă lecţii de democraţie la Europa Liberă“.

Băsescu a mai spus că acestui „mare ziarist“ îi va aduce poezia patriotică primită de la o româncă din exil, „poate înţelege sufletul românesc, nu numai plăcerea de a sta plecat“.

A fost ca o lovitură de topor, surprinzătoare, paralizantă, neanunţată de vreun precedent în relaţia celor doi. Emil Hurezeanu face parte din categoria selectă a ziariştilor raţionali, documentaţi, civilizaţi. Nu are nicio legătură cu huhurezii care se maimuţăresc la Antena 3. De altfel, nu am sesizat vreo reţinere a lui Traian Băsescu în a se lăsa intervievat de Emil Hurezeanu. Dimpotrivă, părea chiar să-i facă plăcere.

Şi atunci, ce s-a întâmplat? Nu cumva, comportamental, s-a deplasat Traian Băsescu în zona huhurezilor de care aminteam? Căci altfel, atacul său e inexplicabil. Iar insinuarea colaborării lui Hurezeanu cu Securitatea („Se făcea că ne dă lecţii de democraţie la Europa Liberă“) – de-a dreptul mizerabilă. Nu te joci cu asemenea cuvinte, mai ales când eşti preşedintele ţării! Ori o spui cu toată gura, şi produci dovezi în acest sens, ori te abţii de la insinuări otrăvite!

„Episodul Hurezeanu“ a avut loc la scurt timp de la o altă remarcă jignitoare a şefului statului. Ţinta: „Evenimentul zilei”, care „a făcut o dezinformare de genul găinii care a născut pui vii: în loc să reproducă ce era scris pe notiţă, a reprodus ce era în intenţia de dezinformare a cotidianului“.

E posibil ca EVZ să fi făcut o confuzie în „descifrarea” notiţei lui Băsescu: pe hârtiuţă să nu fi fost scris „candidatura mea trebuie alimentată de PDL“, ci „candidatura nu trebuie alimentată de PDL”. Asta nu înseamnă că trebuie să-l jigneşti. Spune-i civilizat că a greşit şi cere-i să rectifice.

Publicarea acelui subiect, în forma respectivă, poate avea legătură cu prostia, nicidecum cu presa de tip „găina care a născut pui vii“ (aceea era o presă perversă, dar deşteaptă!). În curtea EVZ, găina cu pui vii a fost înmormântată demult, i-a fost făcut şi parastasul. Iar Băsescu ştie asta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite