Tone de aparatură nefolosită la Spitalul Universitar din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Performanţa de la Spitalul Bagdasar-Arseni, unde s-au cheltuit 30 milioane de euro pentru o unitate care stă cu lacătul pe uşă, este greu de egalat. Totuşi, mai există exemple de echipamente

Performanţa de la Spitalul Bagdasar-Arseni, unde s-au cheltuit 30 milioane de euro pentru o unitate care stă cu lacătul pe uşă, este greu de egalat. Totuşi, mai există exemple de echipamente medicale cumpărate din import şi care zac nefolosite în spitalele din Bucureşti.
O secţie de 2,5 milioane de euro - cu lacătul pe uşă
La Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, dotarea unei secţii destinate chirurgiei cardiovasculare a început în 1999-2000. Atunci s-a început achiziţionarea de echipamente şi acestea au ajuns la spital de-a lungul anilor 2000 şi 2001. Unele au fost instalate, pe când altele au rămas în cutiile în care au fost livrate. "Toată secţia a stat sub cheie. Unele echipamente s-au depreciat sau au ieşit din garanţie şi nu există contracte de service postgaranţie. De exemplu, acumulatorii de la o pompă de recirculare a aerului trebuie schimbaţi pentru că nu a fost folosită niciodată. Ar trebui plătiţi în jur de 10.000 de euro", ne-a declarat conf. dr. Gheorghe Iana, directorul general al Spitalului Universitar. După evaluările sale, punerea la punct a secţiei a costat în jur de 2,5 milioane de euro. În subsolul spitalului zac alte zeci de aparate. "Nu le-am făcut încă inventarul, dar vă pot spune că m-am speriat când am văzut ce este acolo", ne-a mai declarat conf. dr. Gheorghe Iana.

Sf. Pantelimon, locul contractelor dubioase
La Spitalul "Sf. Pantelimon" din Bucureşti s-au derulat contracte care sfidează banul public. Directorul spitalului, dr. Dan şerban, ne-a declarat că analizele care determină glicemia se făceau în spital pe unele aparate la care o serie costa peste un milion de lei, deşi existau alte şase aparate unde analizele costă 800.000 lei. Pentru contractul de eliminare a deşeurilor medicale, spitalul plătea 1,3 miliarde lei, plus 500 de milioane pentru ambalajele speciale. Acestea erau duse şi arse la Spitalul Elias. Acum, după renunţarea la contract, se plătesc tot 1,3 miliarde lei, dar firma furnizează gratis cutiile. Contractul pentru sistemul informatic al spitalului a costat în jur de 70.000 de euro şi, după renegocierea contractului, firma l-a coborât la 39.000 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite