La Tomatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tomatina. Timp de o săptămână, micul orăşel spaniol s-a pregătit pentru această fiesta care l-a făcut celebru. Străzile au fost invadate de petreceri nocturne şi parade, localurile au

Tomatina. Timp de o săptămână, micul orăşel spaniol s-a pregătit pentru această fiesta care l-a făcut celebru. Străzile au fost invadate de petreceri nocturne şi parade, localurile au mustit de vinurile şi specialităţile locale, cerul a fost străpuns de jocuri de artificii, iar "muniţia" - cele aproximativ 125.000 de kilograme de roşii coapte şi cărnoase - a fost încărcată în camioane şi transportată în piaţa centrală a oraşului. Nu aşteaptă decât un semnal pentru a se dezlănţui în cea mai "sângeroasă" bătălie din an. Cum s-a născut această ciudată tradiţie gastronomică? Nimeni nu ştie exact. Sărbătoarea nu ascunde nicio semnificaţie politică sau religioasă. Se pare că totul a început prin 1944 sau 1945, când un grup de tineri a început o bătaie cu roşii. Nu se cunosc nici motivele, nici adevăratele ţinte. Cert este că pietonii s-au lăsat antrenaţi în această confruntare, care, din amuzament, s-a transformat într-o sărbătoare anuală. Păcat de atâtea roşii irosite! Mai bine le folosim într-o budincă de post, reţetă pe care am aflat-o de la o bună prietenă.

Budincă de legume
Pentru 4-6 porţii
Ingrediente: 1 kg roşii, 3-4 cepe, 3 morcovi mai mari, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ţelină potrivită, 2 cartofi potriviţi, 1-2 vinete (una mare sau două mici), 3 ardei graşi (sau 2 gogoşari), sare, pătrunjel verde, mărar, coriandru (opţional), ulei.
Mod de preparare: Într-un vas de Jena, se pun legumele în straturi, fără grăsime, după cum urmează: 1/2 kg roşii tăiate felii rotunde, cepele tăiate rondele sau peştişori, morcovii tăiaţi rondele subţiri, rădăcina de pătrunjel şi ţelina tăiate rondele subţiri, vinetele tăiate felii rotunde şi prăjite în ulei, ardeii graşi tăiaţi rondele. Deasupra se aşază restul de roşii tăiate rondele. Sarea şi celelalte condimente se pun în funcţie de gust (de exemplu: peste roşii, pătrunjel verde tocat; peste ceapă, coriandru etc). Se dă vasul la cuptor, la foc potrivit, şi se lasă să se înăbuşe până scade zeama. Mâncarea este gata atunci când furculiţa intră cu uşurinţă prin toate straturile. Se lasă să se răcească puţin, apoi se răstoarnă pe un platou. Se serveşte caldă sau rece, ca fel principal de post sau ca garnitură la friptură.

ştiaţi că?
La Tomatina a fost interzisă de generalul Franco pe motiv că nu avea nicio semnificaţie religioasă. Dar a fost reluată după moartea dictatorului spaniol, în 1975.
Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite