Tokio, cel mai scump oraş din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tokio, cel mai scump oraş din lume
Tokio, cel mai scump oraş din lume

Oraşele japoneze Tokio şi Osaka sunt considerate de către expaţi cele mai scumpe oraşe din lume, ca urmare a aprecierii foarte mari a yenului japonez în faţa dolarului american, din ultima perioadă, informează Bloomberg.

După ce Moscova, capitala Rusiei, a fost declarată de către expaţi, în ultimii trei ani, drept cel mai scump oraş din lume, aceasta a fost devansată, în acest an, de Tokio şi Osaka. Astfel, Moscova ocupă, în prezent, locul trei în Topul celor mai scumpe oraşe din lume, potrivit studiului Cost of Living Survey realizat de firma consultanţă în resurse umane Mercer LLC, preluat de Bloomberg.

Bucureştiul, pe locul 107

Costul vieţii din Bucureşti era pe locul 107 în lume în martie 2009, în scădere de pe poziţia 71 pe care o ocupa cu un an în urmă, din cele 143 de oraşe monitorizate în raportul companiei americane de consultanţă Mercer, citat de NewsIn.

Astfel, chiria pentru un apartament de lux cu trei camere în Bucureşti era de 1.514,89 de euro, în vreme ce în Budapesta costa 1.005,40 de euro, iar în Sofia - 741,16 de euro.

În ce priveşte transportul, o călătorie cu metroul sau autobuzul în Bucureşti costa 0,28 euro, în condiţiile în care la Budapesta costa 0,97 de euro, iar un litru de benzină fără plumb era 0,79 de euro în Bucureşti, 0,85 de euro în Budapesta şi 0,85 de euro în Sofia.

Londra a fost devansată

O altă noutate este plasarea Londrei, capitala Marii Britanii, pe poziţia a 16-a, după ce timp de opt ani a fost considerată de către expaţi al treilea oraş scump al lumii. Subclasarea Londrei se datorează deprecierii semnificative a lirei sterline comparative cu dolarul American, care a dus la micşorarea preţurilor chiriilor.
Următoarele oraşe europene care se numără printre primele zece cele mai scumpe zece oraşe din lume pentru expatriaţi sunt Geneva şi Zurich pe locurile patru şi şase, în creştere faţă de locurile opt şi nouă ocupate anul trecut. Copenhaga a rămas pe locul şapte, iar Milano şi Paris au pierdut un loc ajungând pe poziţiile 11 şi, respective, 13.

Viaţa în Varşovia, mai puţin costisitoare

Capitala Poloniei, Varşovia, ocupă, în prezent, poziţia 113 în Topul celor mai scumpe oraşe, după ce, anul trecut, era situată pe locul 35. De asemenea, Glasgow a pierdut 60 de locuri până pe locul 129, Birmingham a pierdut 59 de locuri ajungând pe poziţia 125. Totodată, oraşele din Suedia, Ucraina, Cehia, România şi Ungaria au pierdut între 36 şi 48 de locuri. „În condiţiile în care majoritatea monedelor din Europa s-au depreciat în raport cu dolarul, a devenit mai costisitor pentru companiile cu sediul în regiune să-i trimită pe expatriaţi şi familiile lor în oraşele din SUA“, a declarat Nathalie Constantin-Metral, cercetător la Mercer, citat de Bloomberg.


 

Londra a fost devansată

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite