Tokes dezumflă proclamaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în jurul bisericii patrulau deja agenţi de ordine în uniformă sau civili, care interziceau staţionarea vehiculelor, iar dubele cu poliţişti şi jandarmi erau parcate pe străduţele laterale.

în jurul bisericii patrulau deja agenţi de ordine în uniformă sau civili, care interziceau staţionarea vehiculelor, iar dubele cu poliţişti şi jandarmi erau parcate pe străduţele laterale. Manifestarea a fost pregătită în detaliu de episcopul reformat şi colaboratorii săi din conducerea CNMT.
Prima parte a întrunirii a fost dedicată unei slujbe ecumenice, ţinută de episcopi romano-catolic, unitarian, catolic, evanghelic, reformat din Satu Mare şi Arad. Apoi, preşedintele Academiei de ştiinţe din Ungaria, Vizi Szilveszter, a amintit susţinerea pentru idealul autonomiei, asigurând suportul ştiinţific. Csapo Jozsef, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, a informat că a anunţat ONU despre problemele întâmpinate pentru declararea autonomiei şi că a cerut monitorizarea problemei secuilor. Venit direct de la Cotroceni, Szasz Jeno, primarul din Odorhei şi preşedinte al Uniunii Civice a Maghiarilor, a criticat UDMR şi guvernul maghiar pentru că nu se implică pentru autonomia secuilor. Szasz Jeno i-a reproşat premierului Gyurcsany că nu a pus problema minorităţilor la Bucureşti.

Proclamaţie pentru continuarea luptei pentru autonomie
Primul dintre documentele importante adoptate de adunarea festivă a CNMT a fost Declaraţia Ardeleană, care a proclamat dorinţa de a se continua lupta pentru autonomia maghiarilor pe cele trei trepte, cultural, administrativ şi teritorial. În petiţie se spune că minoritatea maghiară va avea soarta evreilor şi şvabilor, care, în câteva decenii, au dispărut şi că în ultima vreme au reizbucnit cu multă putere şovinismul şi antimaghiarismul. Sunt prevăzuţi paşii pentru lupta pentru autonomie, care sa va da atât pe plan intern, prin sprijinul din parlament, cât şi prin adunări populare şi dezbateri. Petiţia anunţă participarea la Marea Adunare Secuiască de la Odorhei din 15 martie, unde se va da semnalul pentru lupta politică pentru autonomie, pe cale democratică. Tokes a anunţat că se va deplasa săptămâna viitoare la Bruxelles la instituţii precum Parlamentul Europei, pentru a cere acolo sprijinirea autonomiei.

Memorandum pentru Universitatea Bolyai
Deputatul Toro Tibor, care reprezintă atât UDMR, cât şi CNMT, din calitatea de vicepreşedinte, a citit cele zece doleanţe ale maghiarimii, grupate în Memorandumul Ardelean. Sprijin pentru procesul comunismului şi lupta anticorupţie, autonomia ţinutului Secuiesc, şi a altor unităţi administrative cu majoritate maghiară, definite ca unităţi autonome cu statut special, Universitatea Maghiară Bolyai. "Sprijinim proiectul de la Cluj al Comitetului pentru iniţiativa Bolyai, un program complex prin unificarea liniilor maghiare, facultăţi de sine stătătoare şi un consorţiu cu Babeş-Bolyai", a spus Toro Tibor.

Lupta pentru autonomie va fi politică
"Nici nu fac declaraţie, pentru că sunt provocări. Vom lupta paşnic şi politic pentru dezideratul autonomiei", susţine Tokes, întrebat despre informaţiile care circulă despre legiunile secuieşti. "Sunt nişte prostii, nu au nicio bază cu realitatea", ne-a spus şi Szasz Jeno. Cât despre adunarea de la Odorhei, nu va fi nicio proclamaţie de autonomie, doar o comemorare. "Autonomia nu se obţine aşa, se face cu paşi mărunţi", ne-a spus Szasz Jeno. Nici Tokes, nici Szasz Jeno, nici Toro Tibor nu cred că Vadim şi Funar vor veni la Odorhei. "Nu au cerut până vineri să participe la adunare", a zis primarul din Odorhei. Băsescu i-a promis că instituţiile statului vor asigura ca adunarea secuilor să nu fie tulburată de contramanifestanţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite