Toamna regizorilor pierduţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Andrei Blaier (15 mai 1933 – 1 decembrie 2011)
Regizorul Andrei Blaier (15 mai 1933 – 1 decembrie 2011)

Regizorul Andrei Blaier a murit ieri-dimineaţă, la 78 de ani, după ce marţi se stinsese Alexandru Tocilescu. La sfârşitul lunii octombrie ne părăsise şi Liviu Ciulei.

Andrei Blaier a murit ieri, în jurul orei 8.00, în locuinţa sa, după o lungă şi grea suferinţă. Regizorul a fost cunoscut mai cu seamă pentru filmul „Prin cenuşa imperiului" (1976) şi pentru serialele de televiziune „Cireşarii" (1972) şi „Lumini şi umbre" (1979) care l-a introdus publicului pe actorul Florin Călinescu.

Blaier a lansat şi a colaborat de-a lungul anilor cu nume sonore ale cinematografiei: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Maia Morgenstern şi Oana Pellea. Pentru „Cenuşa imperiului", dar şi pentru „Lumini şi umbre" şi „Bătălia din umbră" (1986) a primit distincţii de la Asociaţia Cineaştilor (ACIN).

Născut la 15 mai 1933 la Bucureşti, regizorul a absolvit cursurile Institutului Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956, realizând şi producţii de film documentar în cadrul Studioului cinematografic Bucureşti. În ultimii ani de viaţă a fost printre fondatorii Facultăţii de Cinematografie din cadrul Universităţii Media din Bucureşti, unde era şi decan onorific.

Mircea Albulescu: „Ne pleacă regizorii"

Despre Andrei Blaier, actorul Mircea Albulescu, prieten şi coleg de şcoală, a spus: „Încă mai avea planuri, se visa în spatele camerei de filmat. Dumnezeu să‑l odihnească!". Contextualizând, Albulescu a mai adăugat: „Este un sfârşit de toamnă rău şi urât. Acum câteva zile, Toca (Alexandru Tocilescu, n.r.), iată că acum Andrei Blaier, la sfârşitul lui octombrie, Liviu Ciulei. Ne cam pleacă regizorii...". 

Coca Bloos, distinsă recent cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, a mărturisit: „Pentru mine, domnul Blaier a însemnat mult. A avut încredere în mine ca actriţă de film şi pentru acest lucru îi mulţumesc. Compasiunea şi regretele mele familiei şi să aibă un drum uşor acolo unde ne ducem cu toţii". Mitică Popescu a povestit că l-a iubit mult pe Blaier. „A fost unul din marii regizori", a spus el, amintindu-şi că l-a cunoscut pe Blaier la Piatra Neamţ, pe când cineastul făcea filme de protecţia muncii, iar apoi s-a „trezit chemat" să joace în serialul „Lumini şi umbre", în regia acestuia.

O viaţă cu lumini şi umbre

Viaţa regizorului Andrei Blaier a fost marcată însă, în anii comunismului, şi de un episod de colaborare cu Securitatea. Blaier a fost recrutat în 1956 şi a dat mai multe note scrise care au dus la arestarea mai multor persoane, printre care actori, scenarişti şi regizori. Cu numele de cod „Brateş" - potrivit CNSAS -, Blaier a fost folosit în acţiunile de verificare ale scriitorului şi scenaristului ieşean Octav Pancu-Iaşi, despre care nota că „desfăşoară o activitate duşmănoasă prin agitaţie cu caracter contrarevoluţionar şi diversiune în sectorul ideologic". Într-o notă din 1961, „Brateş" mai scria despre Pancu-Iaşi că a ironizat calitatea scenariilor de la Studioul Cinematografic Buftea. Sicriul cu trupul neînsufleţit al regizorului Andrei Blaier va fi depus astăzi la capela Cimitirului Bellu Catolic, iar doritorii pot veni să-şi ia rămas-bun începând de la ora 14.00. Ceremonia de înmormântare va avea loc sâmbătă, de la ora 12.00.

„Sfârşit de partidă" pentru Tocilescu

Alexandru Tocilescu (27 iulie 1946 – 29 noiembrie 2011) 

Regizorul Alexandru Tocilescu s-a stins din viaţă în seara de 29 noiembrie, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, după ce, în după-amiaza de marţi, se aflase la repetiţii la Teatrul Bulandra, unde lucra la un spectacol după piesa japoneză „Prietenii", de Kobo Abe.

Începând de ieri, trupul neînsufleţit al regizorului se află depus în foaierul Sălii „Toma Caragiu" unde va rămâne până mâine, când la ora 12.00, la Cimitirul Bellu, va avea loc înmormântarea. Sala de la Grădina Icoanei, unde se află acum depus trupul lui Alexandru Tocilescu, este locul unde a avut premiera acum mai puţin de trei săptămâni spectacolului „Sfârşit de partidă", mutat de la Teatrul Metropolis.

O montare de succes: „Oblomov"

Pe aceeaşi scenă se joacă din 2003, cu acelaşi succes, o extraordinară montare după „Oblomov", în dramatizarea realizată de Michaela Tonitza-Iordache. Tocilescu a montat de-a lungul timpului mai multe spectacole pe scena Teatrului Bulandra, despre care obişnuia să spună că este locul lui de suflet. Acolo s-au jucat celebrele „Cabala bigoţilor" de Mihail Bulgakov şi „Tartuffe" de Moliere, „Hamlet", cu Ion Caramitru, sau „Elizaveta Bam".

Cenuşa lui Liviu Ciulei s-a întors acasă

Alexandru Tocilescu (27 iulie 1946 – 29 noiembrie 2011)

Liviu Ciulei (7 iulie 1923 – 25 octombrie 2011) 

La începutul acestei săptămâni, la Teatrul Bulandra, la sala de la Podul Izvor, care, de acum o lună, îi poartă numele, a avut loc o comemorare a regizorului Liviu Ciulei, care a murit pe 25 octombrie, la vârsta de 88 de ani, în Germania, la München. După cum i-a fost dorinţa, trupul artistului a fost incinerat, iar cenuşa a fost adusă la Bucureşti, pentru a fi depusă la Cimitirul Bellu, în cavoul familiei.

În cadrul ceremoniei organizate de instituţia-gazdă şi de familia lui Liviu Ciulei, desfăşurate miercuri seară la Bulandra, personalităţi ale lumii teatrale din România l-au evocat. Cu acelaşi prilej, a fost proiectat un documentar despre viaţa artistului intitulat „Cu gânduri şi cu imagini".

Încă de luni, la Teatrul Bulandra, unde a fost depusă urna cu cenuşă, au fost puse afişe cu chipul regizorului: „Maestrul se întoarce pentru un ultim omagiu acasă. Liviu Ciulei 1923 - 2011". Născut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzică şi Teatru din Bucureşti, iar apoi arhitectura. Ciulei este artistul care a marcat deopotrivă istoria teatrului şi a filmului românesc, obţinând, în 1965, premiul pentru regie, la Cannes, pentru „Pădurea spânzuraţilor".

Liviu Ciulei (7 iulie 1923 – 25 octombrie 2011)
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite