Toamna patriarhului: o cruce grea pentru Preafericitul Daniel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un adevărat "principiu al dominoului" ar putea să se declanşeze, în Dealul Patriarhiei, odată cu preluarea frâielor BOR de către noul patriarh. Ar putea fi vorba, pe de o parte, de

Un adevărat "principiu al dominoului" ar putea să se declanşeze, în Dealul Patriarhiei, odată cu preluarea frâielor BOR de către noul patriarh.

Ar putea fi vorba, pe de o parte, de posibilele schimbări de strategie, şi, pe de altă parte, de schimbările la vârful BOR prin numirea viitorului Mitropolit al Moldovei. La fel de importantă este şi reacţia societăţii civile, care cere verificarea dosarului de securitate al noului patriarh, pentru a se evita "precedentul polonez" la vârful BOR.

Moştenirea viitorului

Preafericitul Daniel are în faţă numeroase provocări legate de viitorul BOR. Există o "strategie Daniel" de înnoire a Bisericii? Va păstra noul patriarh "linia Teoctist", aşa cum a promis miercuri seară, în prima declaraţie de presă, la cald, sau va aduce schimbări majore, pe linia ecumenismului, de care mulţi tradiţionalişti ai Bisericii se tem?

Provocarea este maximă, aşa cum arăta şi MS Regele Mihai, în mesajul său: "Fie ca noua păstorire care începe astăzi să aducă poporului român şi Europei valori binecuvântate, responsabilitatea, loialitatea şi credinţa!" Aşadar, crucea patriarhului Daniel nu este uşoară. (Christian Levant)

Posibilă reconciliere Anania-Daniel?

Surse din interiorul BOR afirmă că pe 12 noiembrie va avea loc proclamarea canonizării Mucenicului Atanasie Todoran în Catedrala de la Cluj. Atanasie Todoran este unul dintre martirii traşi pe roată pentru că nu a vrut să se lepede de ortodoxism.

Invitaţia a fost făcută miercuri seară, chiar de către ÎPS Bartolomeu Anania, întregului Sfânt Sinod, ca un semn de reconciliere. Deocamdată, atât ÎPS Anania, cât şi ÎPS Pimen, cunoscuţi opozanţi ai lui Daniel, refuză să facă vreun comentariu cu privire la alegerea noului patriarh. (Corvin Luca Ariciuc)

Lista Prefericitului la Iaşi au început deja frământările cu privire la posibilul înlocuitor al viitorului Preafericit Daniel, în funcţia de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Ieri se vehiculau patru nume pentru succesiunea la scaunul mitropolitan de la Iaşi. Cel mai bine văzut ca viitor mitropolit al Moldovei şi Bucovinei este PS Casian Crăciun, Episcopul Dunării de Jos, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai Preafericitului Daniel. Următorii pe listă sunt ÎPS Laurenţiu Streza, dar şi PS Ioan Selejan.

În mediile bisericeşti nu este exclusă nici nominalizarea ÎPS Teofan. Oficialii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei nu exclud o toamnă a patriarhului mitropolit, care ar putea păstori Moldova ca mitropolit interimar. De altfel, nu ar fi o excepţie, acest lucru având loc şi în perioada 1986-1990, când patriarhul Teoctist a fost şi mitropolit al Moldovei. (Gabi Mihalcea)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite