Titlurile Rompetrol, vândute în panică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursei de Valori a fost pe punctul de a se suspenda, deoarece cotaţiile Rompetrol scăzuseră cu 14,7% faţă de preţul de închidere din ziua anterioară. Bursa se opreşte atunci când variaţiile

Bursei de Valori a fost pe punctul de a se suspenda, deoarece cotaţiile Rompetrol scăzuseră cu 14,7% faţă de preţul de închidere din ziua anterioară. Bursa se opreşte atunci când variaţiile de preţ - în plus sau în minus - depăşesc pragul de 15%.
Este pentru prima oară în 2006 când acţiunile Rompetrol au ajuns sub valoarea nominală, dar scăderea cotaţiilor, influenţate de anchetele la care este supus Patriciu, nu este o premieră. Bursa a mai fost pe punctul de a se închide, din cauza variaţiilor prea intense ale preţurilor titlurilor Rompetrol. În lunile martie, mai, august şi septembrie 2005 - perioade în care Dinu Patriciu a fost convocat la Parchet - se înregistrau scăderi în cascadă, semănând panica în rândul brokerilor şi investitorilor, dar aducând şi satisfacţii multor speculatori. De altfel, în chestiunea Rompetrol mai sunt anchetaţi şi reprezentanţii la vârf ai Comisiei Valorilor Mobiliare, despre care se afirmă că i-ar fi favorizat tocmai pe marii speculatori.
De altfel, în chestiunea Rompetrol mai sunt anchetaţi şi reprezentanţii la vârf ai Comisiei Valorilor Mobiliare, despre care se afirmă că i-ar fi favorizat tocmai pe marii speculatori. Ca să nu mai vorbim de primele zile după debutul listării acţiunilor Rompetrol la Bursa de Valori - pe 8 aprilie 2004, intensitatea tranzacţiilor a provocat defecţiuni soft-ului platformei de tranzacţionare. Agitaţia iscată pe marginea scandalului Rompetrol a provocat o prăbuşire nu doar a respectivelor titluri, ci şi a tuturor indicilor bursei. Aceştia au scăzut cu 2,11% (BET-C, reprezentând toate acţiunile listate la cele două categorii) până la 2,9% (BET-FI, compus din acţiunile SIF-urilor). La mijlocul şedinţei de ieri, când Rompetrol se apropia de limita suspendării şedinţei, indicii bursieri indicau scăderi şi mai accentuate ale preţurilor, cu aproape 4%. Brokerii, care nu se aşteaptă la zile mai bune nici pentru următoarele şedinţe, spun că în cazul Rompetrol "totul se bazează pe reacţia psihologică a vânzătorilor şi cumpărătorilor la ancheta în care este implicată conducerea companiei". În prezent "se vinde şi pe panică, în condiţiile în care s-au digerat bine ştirile din ultimele zile, referitoare la Rompetrol", conchid brokerii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite