Titlurile Erste, tranzacţionate din 14 februarie la Bursa de Valori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1% din acţiunile celei mai mari bănci austriece se află în proprietatea investitorilor români Toate cele 316,28 milioane de titluri Erste, listate la bursele din Viena şi Praga,

Peste 1% din acţiunile celei mai mari bănci austriece se află în proprietatea investitorilor români

Toate cele 316,28 milioane de titluri Erste, listate la bursele din Viena şi Praga, vor ajunge şi la BVB. Diferenţa dintre cele trei pieţe va fi dată de volumul acţiunilor liber-transferabile (free-float). Preţul acţiunilor, exprimat în lei, va fi stabilit în prima şedinţă în funcţie de cerere şi ofertă, cât mai aproape de cotaţia de pe piaţa austriacă.

Investitorii vor avea, astfel, oportunitatea arbitrajului pe cele trei burse, speculând diferenţele de preţ. Acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române (BCR) va intra la tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti peste două săptămâni. Consiliul Bursei de Valori Bucureşti a aprobat, miercuri, listarea instituţiei bancare pe piaţa românească, urmând ca momentul intrării la tranzacţionare să fie stabilit după discuţii cu banca austriacă.

"Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) începând cu 14 februarie", a declarat, ieri, Arjen Janmaat, senior manager Strategie de Grup la Erste Bank. Reprezentantul Erste a precizat că aproximativ 1% din Erste Bank este deţinut de investitorii de retail din România, cei mai mulţi salariaţi ai BCR.

Noutăţi în sistemul de tranzacţionare

Peste 8.000 de salariaţi ai BCR au ales, în noiembrie 2006, să dea şase acţiuni pentru o acţiune Erste, schimbul de acţiuni fiind realizat la preţul de 45,9 euro/acţiune stabilit de instituţia austriacă. În prezent, aproximativ 6.500 de salariaţi BCR deţin acţiuni Erste, spune Janmaat. Acţiunile lor vor fi mutate din Austria în România în momentul deschiderii conturilor la Depozitarul Central. Tranzacţiile cu acţiuni Erste efectuate în totalitate în România vor fi impozitate diferenţiat, cu 1% pentru deţineri de peste un an şi cu 16% pentru deţineri de sub 12 luni.

Tranzacţionarea Erste presupune aplicarea de noi mecanisme de pe piaţa românească. De exemplu, nu vor fi utilizate conturile individuale, ci conturile globale, în care un participant la piaţă reuneşte într-un singur cont toţi clienţii săi. Totodată, a fost introdusă instituţia market maker-ului, care va trebui să asigure un volum minim de 200 de acţiuni pentru o ofertă fermă de cumpărare sau de vânzare, pe o perioadă de minim 70% din durata unei şedinţe. Până în momentul de faţă, numai BCR a solicitat statutul de formator de piaţă.

Preţul acţiunilor la Viena şi Praga

Acţiunile Erste înregistrau, ieri, la Bursa din Viena, la ora închiderii şedinţei bursiere la BVB, un declin de 6,5% faţă de sesiunea anterioară, ajungând la cotaţia de 34,5 euro/titlu. La Bursa din Praga, o acţiune Erste se tranzacţiona la preţul de 900,30 coroane/titlu (aproximativ 34,61 euro/acţiune), în scădere cu peste 4%.

Titlurile au resimţit, la deschiderea acestei săptămâni bursiere, o tendinţă negativă pe fondul pierderilor înregistrate la Societe Generale în urma unei fraude, dar şi ca urmare a îngrijorărilor legate de recesiunea economică. Analiştii de pe pieţele externe au apreciat însă că declinul accentuat al titlurilor Erste reflectă şi temerile privind expunerea băncii în România.

Cursul titlurilor Erste pe piaţa austriacă în această săptămână a căzut, ieri, sub preţul-ţintă de 35 euro/acţiune stabilit, cu o săptămână în urmă de banca Morgan Stanley.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite