Titluri de stat cu lichiditate scăzută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În absenţa vânzătorilor, prima zi a obligaţiunilor de stat la bursă a avut o singură tranzacţie, dar la o dobândă anuală de 9,95% Listarea titlurilor de stat a confirmat interesul

În absenţa vânzătorilor, prima zi a obligaţiunilor de stat la bursă a avut o singură tranzacţie, dar la o dobândă anuală de 9,95%

Listarea titlurilor de stat a confirmat interesul pentru acest tip de plasamente. Lichiditatea a fost însă redusă confirmând anticipările.

După mai bine de o jumătate de secol, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au revenit titlurile de stat. Nu au mai fost 26 de serii cum se anunţase iniţial, ci doar 25. Evenimentul anunţat oficial în urmă cu o săptămână nu a fost pregătit şi de piaţă cum se cuvine.

O singură tranzacţie a fost efectuată pentru un pachet reprezentând 99 obligaţiuni de stat în valoare totală de aproape un milion lei. Titlurile de credit simbolul B1110A reprezintă 0,063% din emisiunea lansată în februarie anul acesta şi cu maturitate peste cinci ani. Dobânda anuală este 8%, iar următoarele date ale cuponului sunt la fiecare 25 ale lunii octombrie până în anul 2011.

"Este un început. A fost testat sistemul. Nu ne puteam aştepta la mai mult în primă fază", ne-a declarat şeful instituţiei bursiere, Stere Farmache. Preşedintele BVB ne-a sugerat însă să verificăm un alt reper al succesului acestei prime zile de tranzacţionare.

Viteza cu care a fost executat ordinul pus în piaţă. Cele câteva minute de la momentul afişării la cel al adjudecării sunt exemplificatoare pentru cererea potenţială existentă, suma disponibilizată pentru această tranzacţie, aproximativ 285 mii euro, nefiind una derizorie.

"Este de aşteptat ca, pe măsură ce toţi participanţii la piaţă îşi vor adapta sistemul de tranzacţionare, lichiditatea să crească în ritm constant", apreciază Farmache. În multe privinţe, pentru cunoscătorii pieţei, tranzacţionarea obligaţiunilor corporative este asemănătoare cu cea a titlurilor de stat. Obligaţiunile de stat sunt scutite de impozit pentru câştigul din dobândă, iar comisioanele sunt cvasiinexistente.

Decontarea tranzacţiilor cu titluri de stat se face la T+2 (la două zile după încheierea contractului în piaţă), iar la calculul randamentului, pentru vânzător, este avută în vedere întreaga perioadă de deţinere. Pentru cumpărător dobânda curge după momentul T+2.

Randamentele sporesc interesul

Dar mai important decât execuţia ordinului este randamentul pe care îl exprimă preţul tranzacţiei. Utilizând metodologia din codul Bursei, am determinat că randamentul titlurilor a fost de 9,95%.

"Pentru vânzător, este greu de zis dacă randamentul a fost unul foarte bun, pentru că nu ştiu când le-a cumpărat. Teoretic, dacă le-a luat prin emisiunea primară a Ministerului Finanţelor, a primit 8%, nu face o afacere prea bună.

Fără a fi cunoscute datele tranzacţiei iniţiale, nu putem să ne aventurăm în presupuneri. Ideea generală care trebuie reţinută pentru tranzacţiile cu titluri de credit este că atunci când dobânda creşte, deţinătorii de titluri cu venit fix pierd, pentru că scade preţul (aici s-a tranzacţionat la 94.7784% din valoarea nominală), ne-a declarat Valerian Ionescu, şef departament instrumente financiare BCR.

O maturitate maximă de 13 ani

Obligaţiunile de tip benchmark vor avea cea mai mare lichiditate dintre titlurile de stat listate. Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) vrea să emită mai multe titluri de stat cu maturitate mai mare, de 10-13 ani, odată cu îmbunătăţirea condiţiilor de piaţă.

"Rămânem la strategia anunţată, de a emite titluri de stat pe termen mediu şi lung, iar în momentul în care va fi eficient, vrem să extindem maturitatea şi să facem emisiuni pe 10-15 ani", a declarat ieri Ştefan Nanu, director general al Direcţiei Generale de Trezorerie şi Datorie Publică din MEF.

Dintre emisiunile pentru care se aşteaptă la o lichiditate mai mare, Nanu a dat exemplul celei de anul trecut, în valoare de 2,1 miliarde de lei, cu o maturitate de cinci ani. Reprezentantul MEF a precizat faptul că, deşi au fost anunţate 26 de emisiuni listate pe piaţa secundară, în prezent au rămas 25, deoarece una dintre ele a ajuns la scadenţă.

În plus, autorităţile implicate în listarea la Bursă a titlurilor de stat vor să introducă noi tehnici specifice titlurilor de stat. "Lucrăm la procesul pentru organizarea pieţei interbancare. Dacă ne uităm, sunt puţine tranzacţii care se fac pe platformele Reuters sau Bloomberg şi multe care se fac prin telefon.

Este important ca dealerii primari să se axeze pe una dintre platforme pentru a exista cotaţii ferme pentru titlurile de stat", a mai spus oficialul de la Finanţe

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite