Tismăneanu: "Securitatea, o organizaţie criminală de la înfiinţare la desfiinţare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Consider Securitatea o organizaţie criminală de la înfiinţare la desfiinţare. Voi face opinie disidentă în cazul în care comisia nu va ajunge la aceeaşi concluzie", a declarat, ieri,

"Consider Securitatea o organizaţie criminală de la înfiinţare la desfiinţare. Voi face opinie disidentă în cazul în care comisia nu va ajunge la aceeaşi concluzie", a declarat, ieri, Vladimir Tismăneanu, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România.
Opinia sa a fost împărtăşită de consilierul pe probleme de securitate al primului-ministru, istoricul Marius Oprea. "Mulţi consideră, ca mine, că Securitatea a făcut poliţie politică de la început la sfârşit", a susţinut şi Oprea. Vorbind la o dezbatere privind procesul comunismului, organizată de Fundaţia "Horia Rusu", atât Oprea, cât şi Tismăneanu s-au întrebat ce documente din arhivele fostului Partid Comunist Român vor fi puse la dispoziţia comisiei prezidenţiale, având în vedere că acestea sunt clasificate. "Habar nu am ce ne-a dat domnul Băsescu. Vreau să-l întreb şi eu, mâine. În primul rând, vreau opisurile", a spus Tismăneanu, care urmează ca astăzi să participe, alături de şeful statului, la o conferinţă de presă privind viitoarea activitate a Comisiei prezidenţiale. Consilierul premierului Marius Oprea i-a atras însă atenţia lui Tismăneanu că trebuie clarificat modul de acces în arhive, care sunt clasificate pentru o perioadă de 30 de ani. Oprea a arătat că secretizarea documentelor Securităţii şi a PCR a fost decisă de Ministerul Apărării, la începutul anilor 90. "Dacă există cartoteci, deconspirarea se face în două luni", a apreciat Oprea. Vladimir Tismăneanu a prezentat, ieri, mai multe obiective ale Comisiei prezidenţiale privind analiza dictaturii comuniste, printre care clarificarea rolului PCR, a ideologiei şi a poliţiei politice. "Fără partid nu era nimic", a susţinut Tismăneanu. El a anunţat că doreşte să prezinte şi situaţia agriculturii din perioada comunistă, precum şi modul în care se exercita controlul asupra mijloacelor de informaţii în masă. Tismăneanu a apreciat, în acest context, că niciun alt regim comunist nu a dus o politică "atât de perfidă şi de violentă" împotriva posturilor de radio care emiteau din străinătate cum ar fi, de exemplu, Radio Europa Liberă precum regimul din România. "Ne aflăm pe drumul spre un Nurnberg al comunismului", a declarat preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste. El a susţinut că o astfel de condamnare nu a avut loc, până acum, în nicio altă ţară est-europeană, iar dacă România va face acest lucru, se va afla cu un pas înaintea celorlalte state din regiune. Potrivit lui Tismăneanu, în 1992, fostul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn, a încercat acest lucru, dar nu s-a ajuns la un rezultat final.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite