EXCLUSIV Ion Ion Ţiriac vrea 2.400 de euro pentru fiecare minut de arest!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul omului de afaceri Ion Ţiriac solicită daune materiale şi morale, întrucât ar fi fost hărţuit de procurori,  în 2004, în urma scandalului „Cocaina pentru VIP-uri". Ion Alexandru Ţiriac, fiul lui Ion Ţiriac, cere statului român aproximativ 1.300.000 de euro. El a deschis şi două procese la CEDO.

Ion Alexandru Ţiriac (34 de ani) cere judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti să oblige statul român să-i plătească 1.253.558 de euro şi 126.648 de lei, despăgubiri pentru prejudiciul material şi moral suferit prin privarea de libertate, la 23 iunie 2004, timp de nouă ore. Un simplu calcul arată căIon Alexandru Ţiriac solicită aproximativ 2.400 de euro pentru fiecare minut în care ar fi fost reţinut.

De asemenea, Ţiriac jr invocă şi perioada 24 iunie 2004-4 noiembrie 2004, când a avut interdicţia de a părăsi ţara. El a depus la Tribunal zeci de documente din dosarul „Cocaina pentru VIP-uri", în care a fost cercetat pentru trafic, consum ilicit de droguri şi punerea la dispoziţie a locuinţei în vederea consumului de stupefiante, decizia de achitare definitivă în acest caz.

Reţinerea

„La 23 iunie 2004, ora 6.15, aflându-mă pe Aeroportul «Henri Coandă», am fost reţinut şi mi s-a interzis părăsirea ţării, fiind izolat într-o cameră a Poliţiei de Frontieră, fără să mi se aducă la cunoştinţă motivele reţinerii şi fără să mi se prezinte vreun document care să ateste luarea acestei măsuri", a arătat Ţiriac jr în cererea depusă în instanţă.

În momentul în care a fost reţinut pe Aeroportul Otopeni, tânărul voia să plece în SUA, unde urma să-şi viziteze mama, Michele Mary von Issenberg, care era internată în spital. Cu câteva zile înainte, la 11 iunie 2004, el primise o citaţie de la Parchet în care era anunţat că este învinuit în dosarul „Cocaina pentru VIP-uri" şi era chemat să dea declaraţii, dar avocaţii  au amânat întâlnirea.

Acuzaţiile aduse procurorilor

După reţinerea de la aeroport, Ţiriac jr a fost dus la Parchetul General. „Menţionez că nu mi s-a permis părăsirea sediului Parchetului, deşi nu mi s-au adus la cunoştinţă motivele privării de libertate şi nici nu mi s-a prezentat vreun document prin care să se fi dispus reţinerea mea", mai susţine Ţiriac jr. El a  fost chemat pentru declaraţii în ziua următoare, la 24 iunie 2004, când procurorul de caz a emis pe numele său o ordonanţă de reţinere pentru nouă ore, de la 11.00 până la 20.00.

Achitat

În aceeaşi zi, procurorul a mai emis o ordonanţă prin care i s-a interzis părăsirea ţării pe o perioadă de 30 de zile. Măsura interdicţiei a  fost prelungită succesiv de judecători, până la 4 noiembrie 2004. Astfel, tânărul a  avut interdicţia părăsirii ţării pentru o perioadă de 133 de zile. La 12 noiembrie 2004, Ţiriac jr a fost trimis în judecată în dosarul „Cocaina pentru VIP-uri". La 14 octombrie 2009, tânărul a  fost achitat definitiv.

750.000 de euro pentru sentimentele negative

Ion Alexandru Ţiriac a evaluat daunele morale pe care le cere statului român la 1.250.000 de euro din care  750.000 de euro sentimentele negative care i-au afectat sănătatea şi 500.000 de euro pentru că i-ar fi fost afectată activitatea în afaceri.

„Imposibilitatea de a-mi revedea mama, în contextul arătat, mi-a creat o profundă tristeţe şi durere. La aceste sentimente s-a adăugat frustrarea de a nu putea face nimic şi de a nu şti exact ce se întâmplă, nefiind informat oficial. În acest context, am acumulat numeroase sentimente negative care mi-au afectat viaţa şi care s-au agravat exponenţial cu fiecare prelungire a măsurilor obligării de a nu părăsi ţara", arată Ţiriac jr. Ion Alexandru Ţiriac a deţinut funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Allianz Ţiriac Asigurări SA.

Din această poziţie, a cerut să părăsească ţara pentru a se duce, în interes de serviciu, la München, în vederea participării, la 29 octombrie 2004, la mai multe şedinţe ale Comitetului Financiar, Consiliului de Administraţie şi Adunării Generale a Acţionarilor.

„Precizez în acest context că subsemnatul am fost nevoit să dau multor persoane dese explicaţii despre motivele pentru care nu pot părăsi ţara, ceea ce m-a pus mereu într-o stare de inferioritate faţă de partenerii de afaceri, creându-mi din nou sentimente de frustrare şi neputinţă", mai precizează Ţiriac jr.

Prejudiciile materiale solicitate statului sunt cheltuielile cu avocaţii pentru  a deschide două procese contra statului român la CEDO (126.648 de lei) şi preţul biletului de avion pentru SUA de la 23 iunie 2004 (3.558 de euro).

Dragoste cu năbădăi

image

Ion Ion Ţiriac şi Ileana Lazariuc sunt împreună din anul 2002 



Ion Alexandru Ţiriac a apărut în prim-planul vieţii mondene odată cu relaţia pe care a avut-o în urmă cu peste zece ani cu Raluca Sandu, fiica preşedintelui FRF Mircea Sandu. După despărţirea de Raluca, Ţiriac jr a început, în 2002, o poveste de dragoste cu Ileana Lazariuc, iar la finalul anului 2006 şi-au spus adio.

Ion Alexandru Ţiriac a uimit opinia publică la 1 aprilie 2007, când a anunţat în direct la o emisiune TV că se căsătoreşte cu creatoarea de modă Maria Marinescu, fiica actriţei Ioana Pavelescu şi fata adoptivă a omului de afaceri Mihai Bujor Sion. La 6 aprilie 2007, chiar în Săptămâna Mare de dinainte de Paşte, Ţiriac jr şi-a unit destinele, la Primăria Sectorului 1 din Capitală, cu Maria Marinescu.

După numai trei luni, tinerii au anunţat că se despart invocând incompatibilitate de caracter. Ei au divorţat în septembrie 2007, iar la scurt timp Ţiriac jr s-a împăcat cu Ileana Lazariuc şi a anunţat că va deveni tată. Primul copil al cuplului, Alexandru, s-a născut la Paris, la 7 martie 2008. În vara anului 2009, Ileana Lazariuc a dat naştere celui de-al doilea copil, Nicholas Noah. Ileana Lazariuc şi Ion Ţiriac jr s-au căsătorit la 20 august 2009.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite