Ţiriac şi Becali, departe de miliardarii Estului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul mare tenismen şi latifundiarul din Pipera figurează în topul realizat de săptămânalul polonez "Wprost" al celor mai bogaţi oameni din Europa de Sud-Est cu averi de zece ori mai mici

Fostul mare tenismen şi latifundiarul din Pipera figurează în topul realizat de săptămânalul polonez "Wprost" al celor mai bogaţi oameni din Europa de Sud-Est cu averi de zece ori mai mici decât ale oligarhilor ruşi

Îmbogăţit anul acesta cu nouă ucraineni, topul miliardarilor sud-est europeni este dominat de ruşi cu 43 de apariţii. Dintre români, cei mai bogaţi afacerişti sunt consideraţi Gigi Becali şi Ion Ţiriac. Clasamentul a fost realizat însă înainte de efectuarea tranzacţiilor anului în România: vânzarea Rompetrol şi cea a Petromservice.

În topul realizat de "Wprost" şi preluat de "Segodnya", Gigi Becali este supranumit "Iisus şi apostolii". Despre patronul Stelei, săptămânalul polonez scrie că deţine o avere de 900 milioane de dolari şi că este cunoscut pentru narcisismul său ieşit din comun.

"În România se spune că a cerut unui artist să-i picteze <> , unde el este în chip de Iisus, iar fotbaliştii - apostolii", notează publicaţia.

În ce-l priveşte pe omul de afaceri Ion Ţiriac, acelaşi ziar spune că ar fi posesorul unei averi care depăşeşte un miliard de dolari.

Omul de afaceri român este descris drept un "hocheist şi jucător de tenis", cel care a fost managerul lui Boris Becker şi Steffi Graf şi care acum se ocupă de asigurări bancare şi trăieşte la Monte Carlo "pentru a nu plăti impozite.

Roman Abramovici, detronat de un alt rus

Surpriza anului în topul miliardarilor din Europa de Sud-Est o constituie rusul Oleg Deripaska, care l-a detronat pe Roman Abramovici, a cărui avere este estimată la 19,5 miliarde de dolari. În clasamentul miliardarilor se regăsesc şi 24 de ucraineni. Cu 15 locuri, polonezii se situează pe poziţia a treia.

Miliardarii ucraineni îşi recunosc averile

Unul dintre participanţii la realizarea topului, Orest Sohar, redactor-şef adjunct al revistei de specialitate "Delovaia stalita" ("Capitala afacerilor"), a declarat că, din cauza numărului mare de bogaţi, a fost necesară ridicarea barierei financiare. Întrebat totodată cum se explică această creştere a numărului de bogătaşi ucraineni, Sohar a identificat două cauze: valoarea acţiunilor ucrainene, care a crescut considerabil în ultimii ani, şi, nu în ultimul rând, faptul că miliardarii îşi legalizează proprietăţile.

â Dintre ucraineni, cel mai bogat este considerat Rinat Ahmetov, cu o avere de 18,7 miliarde de dolari, locul patru în clasamentul general, urmat la mare distanţă de Igor Kolomoiski, a cărui avere a fost estimată de publicaţia poloneză la 8,9 miliarde de dolari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite