"Ţinut Secuiesc", de la intrarea în Covasna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversatul panou care a făcut atâta vâlvă în urmă cu trei zile a fost inaugurat ieri, oficial, în prezenţa preşedintelui UDMR, Marko Bela . Panoul cu are un scop turistic".

Controversatul panou care a făcut atâta vâlvă în urmă cu trei zile a fost inaugurat ieri, oficial, în prezenţa preşedintelui UDMR, Marko Bela .

Panoul cu <<Ţinutul Secuiesc>> are un scop turistic". Declaraţia îi aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Demeter Janos, care a făcut o probă a montării acestui panou încă de marţi. Reprezentanţii Ministerului de Interne nu sunt însă siguri că panoul "are doar un scop turistic" şi au dispus, miercuri, demararea unei anchete în acest caz. De ieri, panoul tronează la intrarea dinspre Braşov a judeţului Covasna.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Demeter Janos, vicepreşedinţii CJ şi deputaţii UDMR Marton Arpad şi Tamas Sandor au venit ieri, la graniţa judeţelor Braşov şi Covasna, la Chichiş (Kökös), pentru inaugurarea oficială a panoului. Evenimentul s-a desfăşurat fără incidente, dar nu şi fără proteste.

Marko Bela invocă declaraţiile preşedintelui Câţiva lideri locali ai PRM, în frunte cu liderul filialei Covasna, Gică Agrigoroaie, şi deputatul de Dolj Lia Olguţa Vasilescu, au ţinut să ia parte la acţiune în semn de dezaprobare a montării panoului cu "Ţinutul Secuiesc".

Deputatul PRM a vrut neapărat să afle de la Marko Bela dacă i se pare firească instalarea acestui panou şi "dacă îşi asumă incitarea românilor din Ardeal cu un astfel de eveniment". Relaxat şi cu zâmbetul pe buze, liderul UDMR i-a replicat: "Trăim într-o Europă unită, într-o ţară în care fiecare zonă îşi poate afirma tradiţiile şi identităţile culturale.

Cu toate că nu au nicio legătură cele două evenimente, aş face referire la declaraţia preşedintelui Traian Băsescu care a venit în acest ţinut. Domnia sa a subliniat că cele două judeţe au o identitate aparte şi trebuie să fim atenţi la acest lucru", a declarat Marko Bela. Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că vor fi instalate la toate intrările din judeţul Covasna "porţi secuieşti".

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Demeter Janos, consideră că se face prea multă vâlvă pe seama panoului. "Nu văd de ce trebuie să supere pe cineva faptul că vrem să promovăm zona în care locuim.

Identitatea regională contează foarte mult pentru toată lumea şi nu cred că se poate vorbi de o tensionare a relaţiilor interetnice, pentru că este important şi pentru românii, şi pentru maghiarii din Covasna ca această zonă să se dezvolte economic. Se nasc forţat astfel de conflicte, iar eu nu am de gând să le dau vreun răspuns", a declarat, ieri, preşedintele CJ.

Instalat "de probă", acum două zile Panoul cu "Ţinutul Secuiesc" a fost montat la intrarea în judeţul Covasna dinspre Braşov, de probă, încă de marţi. În aceeaşi zi însă, câteva ore mai târziu, a fost înlăturat. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Demeter Janos, declara, a doua zi, că "au fost făcute unele probe, am văzut dimensiunile, cum arată panoul, să vedem dacă totul este în ordine, iar mâine (n.r.-joi) va fi amplasat la intrarea dinspre Braşov, în comuna Chichiş". Potrivit acestuia, "panoul este unul publicitar, aparţine Consiliului Judeţean şi are toate avizele şi autorizaţiile, fiind destinat promovării turismului în zonă".

Protest al Forumului Civic al Românilor Forumul Civic al Românilor din Covasna şi Harghita a protestat marţi faţă de acest demers "segregaţionist" şi a solicitat instituţiilor statului să sancţioneze persoanele care au luat decizia de a marca hotarul judeţului Covasna cu un astfel de panou.

Ioan Solomon, preşedintele Forumului, a declarat că reprezentanţii UDMR din Consiliul Judeţean "s-au folosit de şmecheria disimulării pe un panou de genul celor folosite pentru publicitate, dar din conţinut, text, simbolistică şi locul amplasării, este evident scopul politic de marcare a hotarului mult-vehiculatei zone cu autonomie teritorială etnică".

Ministerul de Interne a demarat o anchetă Instalarea panoului cu "Ţinutul Secuiesc" a intrat în atenţia Ministerului de Interne miercuri. "A fost iniţiată o anchetă în ceea ce priveşte instalarea panoului cu Ţinutul Secuiesc, la intrarea în Covasna dinspre judeţul Braşov, iar în prezent, aceasta este în derulare", a declarat ieri ministrul internelor şi reformei administrative, Cristian David.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite