Tinerii europeni se plâng de criza joburilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DirecŢia Generală pentru Educaţie şi Cultură din cadrul Uniunii Europene a realizat, recent, un chestionar online în rândul tinerilor din câteva state membre şi nemembre. Sondajul "Tinerii

DirecŢia Generală pentru Educaţie şi Cultură din cadrul Uniunii Europene a realizat, recent, un chestionar online în rândul tinerilor din câteva state membre şi nemembre. Sondajul "Tinerii în Europa: Promovarea unei cetăţenii active şi impunerea Pactului Tineretului European" arată că aceştia consideră că autorităţile naţionale nu sunt responsabile în ceea ce priveşte problemele de tineret.
autorităŢile nu le cunosc problemelePeste 40% din repondenţi cred că autorităţile publice ştiu în mică măsură care este situaţia reală a populaţiei tinere, iar 28,6% susţin că persoanele abilitate în acest domeniu nu au deloc o imagine reală a problemelor cu care tinerii se confruntă. Aproape 100% din intervievaţi spun că ar trebui să existe mai multe oportunităţi pentru ca tinerii să se implice în activităţi de voluntariat. În acest scop, ei vor să fie mai bine informaţi, să li se ofere mai multe ocazii şi voluntariatul să fie mai bine apreciat. Pentru tinerii înscrişi în asemenea activităţi cel mai mare obstacol îl reprezintă banii. Aproape jumătate din repondenţi au spus că sunt puţine oportunităţi de angajare şi la acestea nu au acces. Aproape 60% au răspuns că trebuie să li se ofere ocazia să câştige experienţă, 50% vor ca firmele, prin diferite taxe sau carduri sociale de garanţie, să fie ajutate să angajeze cât mai mulţi tineri. Peste 30% au mai zis că vor să existe mai multe traininguri, mai multe informaţii despre locurile de muncă şi să se formeze un personal specializat care să-i ajute în găsirea unui job.vor să emigreze pentru a-Şi dezvolta carieraAproape 60% din repondenţi au spus că principalul motiv pentru care s-ar deplasa în străinătate ar fi descoperirea şi contactul cu o nouă cultură. 54% din ei vor să meargă la muncă, iar 53% sunt interesaţi de studiul în afara ţării. Numai 35% din tineri cred că a munci în afară te ajută să-ţi începi cariera, în timp ce aproape 60% spun că muncind în străinătate pe o anumită perioadă te ajută să câştigi experienţă. Tinerii chestionaţi au răspuns în proporţie de 77% că lipsa banilor îi împiedică să muncească sau să studieze în afara ţării lor. Pentru 36%, necunoaşterea unei limbi străine a mai reprezentat un obstacol, acesta fiind pe locul trei, după lipsa de informaţii (49%).Sistemul educaŢional naŢional nu-i pregăteŞte pentru muncăConform studiului realizat, jumătate din tinerii chestionaţi cred că sistemul educaţional şi de pregătire din ţara de reşedinţă nu-i pregăteşte suficient pentru integrarea într-un loc de muncă, iar 31% spun că nu-i pregăteşte absolut deloc. Întrebaţi dacă au participat la vreun program sau acţiune a Uniunii Europene, aproape o cincime a răspuns că sunt implicaţi în probleme de tineret, 10,8%, în programul Erasmus şi doar 3,9%, respectiv 3,4%, în programele Socrates şi Leonardo. Dacă ar trebui să aleagă între viaţa de familie şi muncă, tinerii intervievaţi au afirmat că soluţia cea mai bună este să se dezvolte noi forme de organizare a muncii ca program flexibil, tele-working, part-time etc. De asemenea, 1.761 din repondenţi au cerut facilităţi în privinţa îngrijirii copilului, iar 40% au zis că soluţia pentru a împăca jobul şi familia este o diviziune clară a responsabilităţilor în cadrul acesteia.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite