Tinerii absolvenţi de studii superioare solicită la angajare salarii lunare de peste 400 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă anul trecut, românii în căutarea unui prim loc de muncă cereau salarii de 300 de euro/lună, în acest an pretenţiile salariale au crescut cu 30% Pretenţiile financiare ale

Dacă anul trecut, românii în căutarea unui prim loc de muncă cereau salarii de 300 de euro/lună, în acest an pretenţiile salariale au crescut cu 30%

Pretenţiile financiare ale tinerilor absolvenţi de facultate sau chiar de liceu au crescut exponenţial în ultima perioadă.

Dacă, până nu de mult, tinerii care terminau şcoala acceptau să lucreze pentru început pe salarii mici, scopul final fiind câştigarea de experienţă, în prezent lucrurile nu mai stau întocmai.

Într-o piaţă a forţei de muncă dominată de frica de a rămâne fără personal, tinerii abia ieşiţi de pe băncile şcolii sunt, în majoritatea cazurilor, cei care dictează nivelul de salarizare pentru funcţiile de juniori pe care sunt încadraţi.

Pretenţiile salariale ale tinerilor care se angajează pentru prima dată ajung să depăşească şi valoarea de 500 de euro, poziţiile ţintite fiind chiar şi cele de director. Specialiştii în resurse umane susţin însă că angajatorii oferă doar 30% din valoarea solicitată.

Limba străină, atu important la angajare

Faţă de prima parte a anului trecut, salariile cerute de tinerii care se află la primul job au crescut în acest an cu aproape 30%, atingând valori cuprinse între 400 şi 500 de euro pe lună. "Dacă anul trecut cereau între 300 şi 400 de euro, poate şi mai mult în funcţie de domeniul în care doreau să se angajeze, în acest an pretenţiile salariale au crescut cu 25-30%", a declarat Claudia Indreica, Managing Partner Psihoselect.

Potrivit studiului realizat de Psihoselect, în primele şase luni ale anului în curs, numărul cererilor de recrutare s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Solicitările au vizat în special poziţiile de top management, observându-se o creştere de 67% faţă de anul precedent, şi cele de execuţie - cu 57 % mai mult faţă de aceeaşi perioadă.

"Pot să spun că în domeniul vânzărilor pretenţiile au crescut cu aproape 100%. Acest lucru se întâmplă din cauza schimbărilor de strategie în impunerea targetului de vânzări, a lipsei forţei de muncă şi a migraţiei de personal", susţine Claudia Indreica.

Cele mai căutate joburi din poziţia de top management sunt cele de director de vânzări, director financiar şi project manger în construcţii. În posturile de execuţie sunt la mare căutare contabilii şi poziţiile de office manager şi asistent vânzări.

Cei care cunosc germana sau limbile străine rare au salarii semnificativ mai mari decât media generală. Astfel, salariile în posturile de execuţie pot începe de la 400-600 euro, iar cele din top management sunt între 1.500-9.000 euro.

Bucureştenii vor cel puţin 250 de euro

Cel mai bine plătiţi rămân în continuare angajaţii din domeniul bancar. Potrivit statisticilor realizate de Psihoselect, cea mai mare creştere a numărului de recrutări din acest an, aproape 89%, s-a înregistrat în industrie.

Sunt la mare căutare lucrătorii cu experienţă în industria auto. Refuzul tinerilor de a lucra pe salarii mai mici de 300-400 de euro pe lună se resimte acut şi la nivelul Capitalei.

Roxana Prodan, preşedintele Patronatului Agenţilor Economici Acreditaţi pentru Ocupare şi Plasarea Forţei de Muncă (ACORD), susţine că salariile cerute de absolvenţii de liceu firmelor din Bucureşti depăşesc valoarea de 250 de euro, net, în timp ce tinerii cu studii superioare, aflaţi la prima slujbă, solicită un salariu cuprins între 300 şi 400 de euro.

Cele mai mari probleme le au firmele din construcţii, care se confruntă cu un deficit foarte mare de personal. "Pentru a-şi fideliza angajaţii, acestea le oferă angajaţilor, pe lângă salariu, cazare şi masă. Cel mai mic salariu primit de un muncitor din construcţii, necalificat, este de 400 de euro", a spus Prodan.

O bonă câştigă 450 de euro

Muncitorii necalificaţi care lucrează în alte sectoare economice primesc lunar 225 de euro, net, la care se adaugă bonurile de masă. Un chelner sau un ospătar este angajat pe un salariu minim de 250 de euro, iar un bucătar câştigă lunar 700 de euro net.

O bonă primeşte lunar 450 de euro brut, la care se adaugă diferite bonusuri şi stimulente în funcţie de pregătire. Cele mai mici salarii din Capitală le au femeile de serviciu, care câştigă între 225 de euro şi 280 de euro brut. Potrivit analizelor făcute de Comisia Naţională de Prognoză, peste trei ani, un salariat din Bucureşti va câştiga în medie 620 de euro. Şi angajaţii din Ilfov vor avea salarii mari: în medie 555 de euro pe lună.

În Constanţa, un angajat va ajunge să câştige lunar un salariu mediu net de 490 de euro, în timp ce prahovenii vor fi plătiţi cu 485 de euro. În topul oraşelor cu cele mai mari salarii mai sunt Sibiu şi Cluj. Datele estimative furnizate de CNP arată că în Capitală salariile vor rămâne cele mai ridicate, întrucât aici sunt aproape jumătate din investiţiile străine şi cele mai multe companii multinaţionale.

Studenţii muncesc vara pe salarii de până la 300 de euro

Cei care nu au terminat încă facultatea preferă să lucreze pe timpul verii în domeniile pe care le studiază pentru a căpăta experienţă. De cele mai multe ori, locurile de muncă sezoniere sunt primul pas în carieră.

"Este în creştere numărul studenţilor care îşi iau joburi de vară în domeniul în care se pregătesc şi, de cele mai multe ori, găsesc o metodă să rămână în companie în timp ce îşi continuă studiile şi chiar după terminarea lor.

Astfel, job-urile de vară sunt deseori primul pas în carieră. Pe de altă parte, sunt şi studenţi care îşi iau slujbe sezoniere, ca să mai strângă bani, dar şi ca să petreacă vacanţa la munte sau la mare", a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, Gabriel Petrea.

Deficit de angajaţi pe litoral

La târgul Start Internship România, organizat la iniţiativa guvernului, aproape 6.000 de studenţi din Capitală au aplicat pe 700 de posturi oferite de companii de top cu sediul în Bucureşti. Studenţii acceptaţi au început deja practica şi beneficiază de salariu, de un tutore din companie care se ocupă exclusiv de ei, precum şi de evaluări şi recomandări din partea companiei. Salariile se situează între 500 şi 1.000 de lei.

"Studenţii români sunt din ce în ce mai preocupaţi de carieră, marea majoritate a celor din asociaţia noastră şi-au găsit joburi în domeniul în care se pregătesc. De exemplu, de la facultatea de psihologie preferă să se angajeze asistenţi în cabinetele de psihoterapie, consilieri în grădiniţe sau să-şi găsească job-uri în companiile de recrutare", a precizat pentru NewsIn coordonatorul Departamentului de recrutare din Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Psihologie, Silvia Purel. Nu puţini sunt studenţii care aleg să-şi petreacă vara pe litoral, lucrând ca ospătari, cameriste, ghizi turistici sau promoteri.

"Sunt locuri de muncă din belşug pe litoral. Avem chiar un deficit de angajaţi, deşi salariile se situează undeva la 400-500 de euro, cât câştigă un chelner, de exemplu. Este adevărat că foarte mulţi dintre cei care se angajează sunt studenţi, însă în ultima vreme, şi sudenţii, dar şi celelalte categorii sociale care se angajează vara pe litoral pleacă pe litoralul altor ţări", a precizat preşedintele Patronatului Hotelier "Mamaia", Nicolae Bucovală.

Sezonier în străinătate

Alţi studenţi sunt însă tentaţi să lucreze, sezonier, în străinătate. Aproximativ 6.000 de candidaţi au fost aleşi să lucreze, în această vară, prin programele Work&Travel USA, prin care primesc viză temporară de muncă în Statele Unite. Astfel, pot lucra ca dealeri în cazinouri din Las Vegas, salvamari în Hawaii, îngrijitori de parc în Yellowstone sau chelneri în California. Salariile pe care studenţii români le obţin în SUA sunt între 7 şi 12 dolari pe oră.

100% reprezintă procentul de creştere a pretenţiilor salariale în domeniul vânzărilor

Sunt şi studenţi care îşi iau slujbe sezoniere, ca să mai strângă bani, dar şi ca să petreacă vacanţa la munte sau la mare
Gabriel Petrea, preşedintele Uniunii Naţionale a studenţilor din România

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite