Tinerii din Capitală lasă cartea pentru cursurile de DJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai cool vis al multor studenţi şi liceeni din Bucureşti este să devină DJ adevăraţi. Pentru asta, ei se fofilează de la şcoală ca să ajungă la cursurile de specialitate,

Cel mai cool vis al multor studenţi şi liceeni din Bucureşti este să devină DJ adevăraţi. Pentru asta, ei se fofilează de la şcoală ca să ajungă la cursurile de specialitate, în urma cărora primesc o patalama recunoscută de Ministerul Muncii

Ancoraţi în realitatea economică a Capitalei, tinerii bucureşteni se orientează către joburi care le pot aduce un venit rapid şi sigur. A face pe disc-jockey-ul în cluburi sau la petreceri private înseamnă să primeşti câteva sute de lei pe seară. Pe acest criteriu şi pe dorinţa de distracţie garantată merg cei care iau lecţii de mixat muzică.

Cursurile care se ţin la Centrul de Pregătire Profesională în Cultură (CPPC) durează 80 de ore şi costă 1.000 de lei. Într-o zi obişnuită de lecţii, cei zece învăţăcei, dintre care majoritatea mărturisesc faptul că mai sar orele de la şcoală ca să poată veni la centru, se antrenează pentru distracţie. "Se studiază Legea drepturilor de autor, istoria muzicii pop, sonorizarea şi amplasarea aparaturii muzicale", a explicat Lidia Buluş, responsabilul de curs din partea CPPC. Daniel (20 de ani) recunoaşte franc că a chiulit la un examen la Drept ca să nu piardă primele ore de curs. Marian (26 de ani), alias DJ Ruiz, din Bucureşti, este realist. "Nu mă văd turnând asfalt pe Calea Victoriei sau cărând borduri pe un şantier, iar muzica mi-a plăcut dintotdeauna", explică tânărul, care a descoperit pasiunea pentru mixat de când un prieten i-a lăsat amanet două playere şi un mixer.

Mai bine DJ decât economist

George, unul dintre elevii cei mai disciplinaţi, are 18 ani şi, deşi este încă la liceu, vrea să facă o carieră din muzică. "Am vrut neapărat să vin la curs şi mi-am luat scutire, ca să nu merg la şcoală. Am mai mixat la un club în Azuga, dar acum îmi cer diplomă, aşa că trebuie să o iau pentru că vreau să lucrez acolo la vară şi în weekenduri", spune George, alias DJ Ecstasy. El mărturiseşte că vrea să urmeze ASE-ul, dar, dacă ar putea mixa la Ibiza, paradisul DJ-iilor, atunci ar fi foarte fericit.

Diplome recunoscute în UE

La examen, cei zece discipoli au de demonstrat că, pe lângă cunoştinţele teoretice, au învăţat să mixeze. "Vor pregăti un CD cu trei genuri, câte două-trei piese pe gen, din care ne interesează tehnica, nu muzica pe care o aleg", spune Lidia Buluş. Diploma obţinută va fi recunoscută de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, de Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MCC) şi va fi avizat şi de Ministerul Culturii şi Cultelor prin CPPC. Potrivit Lidiei Buluş, certificatul care va consemna abilităţile dobândite este recunoscut şi în multe ţări din Europa, cu care MCC are încheiate parteneriate.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite