Tineri bogaţi din toată lumea, voluntari în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 200 de liceeni de pe mai multe continente muncesc, de mai bine de o săptămână, în comuna argeşeană Oarja, la ridicarea unor locuinţe pentru săraci Zeci de tineri "de bani

Aproape 200 de liceeni de pe mai multe continente muncesc, de mai bine de o săptămână, în comuna argeşeană Oarja, la ridicarea unor locuinţe pentru săraci

Zeci de tineri "de bani gata" din Europa, Africa de Sud, America şi Asia au lăsat luxul de acasă şi au venit în România să ofere o mână de ajutor celor nevoiaşi la ridicarea unor locuinţe. Tinerii îşi plătesc singuri transportul, cazarea şi mâncarea şi, în plus, contribuie cu bani şi pentru achiziţionarea de materiale de construcţii pentru case.

Liceenii lucrează în România alături de organizaţia Habitat pentru Umanitate, sub umbrela căreia se desfăşoară, în toată lumea, acţiuni de întrajutorare a celor săraci, prin construirea de locuinţe decente, dar trainice, la preţuri modice.

Vacanţă petrecută în sprijinul celorlalţi

Ieri, în comuna argeşeană Oarja se muncea de zor. Tinerii străini săpau, turnau mortare, cărau nisip… Totul pentru a transforma zona, acolo unde nu există nici măcar apă curentă, într-un loc în care se poate trăi decent. Directorul executiv al "Habitat pentru Umanitate" şi coordonatorul lucrării, Cristian Alecse, se afla şi el printre voluntari, dând indicaţii acolo unde era nevoie. "Proiectul a început de acum doi ani aici, la Oarja. De atunci şi până acum s-au renovat 20 de apartamente şi suntem în curs de a construi alte 19. Cu noua echipă am început cu puţin timp înainte de Paşte. Sunt 177 de voluntari străini, liceeni din toată lumea, care au preferat să-şi petreacă vacanţa de Paşte ajutându-i pe ceilalţi", ne-a declarat directorul Alecse.

"Mai buni decât muncitorii români plătiţi"

Cristian Alecse s-a declarat însă dezamăgit de faptul că românii nu prea sunt animaţi de spiritul voluntariatului. "Doar 25 de români s-au oferit voluntari în acest proiect, pentru că românii şi voluntariatul nu prea se leagă. Întotdeauna, tot cu străinii ne-am ajutat. Şi vă mai spun un lucru, din experienţa proprie: voluntarii pe care-i am acum muncesc mai repede şi mai bine decât muncitorii români plătiţi foarte bine", ne-a mai spus, cu amărăciune, coordonatorul proiectului.

"Au conştiinţa că este de datoria lor"

Cei aproape 200 de voluntari nu aveau niciun fel de experienţă în munca pe care o fac acum în România. Li se spune la faţa locului ce au de făcut, iar pentru munca depusă nu numai că nu primesc niciun ban, dar scot şi bani din buzunar. "Nu sunt plătiţi, din contră, singuri îşi plătesc şi transportul, cazarea, masa şi peste toate acestea contribuie cu bani şi pentru achiziţionarea de materiale de construcţii", ne-a mai declarat directorul Alecsa. "Mulţi dintre ei sunt copii de oameni de afaceri, de diplomaţi, copii care astăzi sunt într-o ţară, mâine se mută cu familia într-o altă ţară. Nu sunt voluntari pentru că se plictisesc sau pentru că vor să încerce experienţe inedite. Străinii sunt altfel decât noi: odată ajunşi undeva sus, au conştiinţa că este de datoria lor să-i ajute pe cei defavorizaţi", ne-a mai spus directorul.

Impresionaţi de vacile şi de caii din Piteşti

Deşi ieri, afară era un soare de te toropea, voluntarii munceau de zor, de parcă ar fi făcut acest lucru de când se ştiu. Cu toţii sunt extrem de prietenoşi. Am intrat în vorbă cu ei şi am aflat că sunt foarte impresionaţi de ceea ce au văzut în România. Mai ales de… vaci, animale pe care nu le văzuseră în viaţa lor. De asemenea, mi-au spus că au fost impresionaţi de căruţele cu cai şi câinii din mijlocul oraşului Piteşti. Cu toate că şi-ar fi putut permite să se cazeze la un hotel, tinerii au optat pentru un internat de liceu din Piteşti: fetele dorm la un etaj, iar băieţii… în sala de sport, în saci de dormit.

Celebru jurnalist CNN, voluntar la Cluj

Ziaristul CNN, Richard Quest, realizatorul documentarului ce-i poartă numele, s-a aflat ieri la Cluj, unde a bătut primul cui în pereţii casei unei familii nevoiaşe, pe şantierul "Habitat for Humanity". Britanicul a filmat pe şantier şi partea finală a documentarului din această lună de la CNN, "Quest for building". Natural şi jovial, jucându-şi rolul de om de succes, Richard Quest şi-a petrecut câteva ore bune pe şantierul din Cluj. Omul de televiziune a uitat pentru câteva ceasuri, de scepticism şi cinism, aşa cum se autocaracterizează ca jurnalist, luând rolul unui "idiot ca oricare altul, care poate să ia un ciocan şi un cui şi să lucreze", după cum ne-a declarat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite