Tinereţe fără bătrâneţe cu sport şi vitamine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre inamicii "tinereţii fără bătrâneţe", la care visăm cu toţii, este chiar oxigenul. Antioxidanţii sunt însă cei care rezolvă măcar parţial această problemă. Arderea

Unul dintre inamicii "tinereţii fără bătrâneţe", la care visăm cu toţii, este chiar oxigenul. Antioxidanţii sunt însă cei care rezolvă măcar parţial această problemă.

Arderea oxigenului în corp, în procesul metabolic, produce faimoşii radicali liberi care îmbătrânesc celulele, materialul genetic din acestea şi, în cele din urmă, duc la îmbătrânirea prematură a întregului organism şi la scurtarea duratei de viaţă. Antoxidanţii rămân singurele arme care pot contracara efectul de îmbătrânire al radicalilor liberi.

Chiar dacă deocamdată nu deţin "poţiunea magică" împotriva îmbătrânirii, specialiştii par să fi găsit una dintre soluţiile împotriva urmărilor trecerii timpului: vitamina E şi exerciţiul fizic. Efectele par să fie valabile chiar şi în cazul persoanelor care au depăşit vârsta de 70 de ani, relatează publicaţia "Biological Research for Nursing".

Glucoza şi oxigenul sunt cele mai importante substanţe care dau energie corpului omenesc. În urma arderii acestora, în celule se formează reziduuri toxice - radicalii liberi - care afectează în timp celulele şi accelerează procesul de îmbătrânire.

Antioxidanţii sunt substanţele care pot anihila efectul nociv al radicalilor liberi. Stilul de viaţă modern, stresul, fumatul, poluarea şi alimentaţia incorectă aduc un plus de radicali liberi organismului, accelerând degradarea celulelor şi îmbătrânirea. Printre "soldaţii" care luptă cu aceşti radicali se numără câteva vitamine şi substanţe pe care le puteţi asimila în special din legumele şi fructele proaspete, dar şi din suplimentele existente în farmacii.

Efectul benefic al acestor antioxidanţi a fost dovedit de diverse studii, efectuate de-a lungul timpului, se arată în articolul menţionat. Astfel, bărbaţii fumători "cu vechime" care iau zilnic suplimente de vitamina E, au un risc de cancer de prostată cu 56 la sută mai scăzut decât cei care nu iau această vitamină. De asemenea, bărbaţii care consumă zilnic roşii sau morcovi - cu conţinut mare de beta-caroten - au cu 32 la sută mai puţine şanse să facă un cancer decât cei care nu consumă astfel de legume.

Cancerul alungat de morcovi şi roşii

Revista britanică arată de asemenea că riscul apariţiei unui accident vascular cerebral (AVC) este scăzut la jumătate în cazul celor care iau suplimente de vitamina E, spre deosebire de cei care nu iau astfel de suplimente.

Capacităţile antioxidante ale vitaminei E (tocoferolul) sunt dovedite de către specialişti de multă vreme. Mai multe studii au demonstrat că organismul uman utilizează această vitamină pentru a neutraliza distrugerile provocate de radicalii liberi formaţi în urma proceselor metabolice. Procesul de îmbătrânire este favorizat de lipsa substanţelor antioxidante pe care corpul le fabrică în cantitate tot mai mică pe măsură ce îmbătrâneşte.

Astfel, celulele corpului sunt distruse din ce în ce mai mult de radicalii liberi. Cercetătorii americani de la Universitatea Gainesville, din Florida, au demonstrat de altfel că cei care au luat suplimente de vitamina E şi care au practicat sportul şi-au îmbunătăţit respiraţia, tensiunea arterială, iar indicatorii distrugerilor celulare au fost mult îmbunătăţiţi. Rezultatele au arătat de asemenea că vitamina E poate, chiar şi în absenţa sportului, să îmbunătăţească aceşti indicatori.

Vitamina C, "campioană" în lupta cu timpul

Un alt vârf de lance împotriva îmbătrânirii este şi vitamina C care scade rigiditatea arterelor şi implicit riscul de ateroscleroză. De asemenea, vitamina C reduce şi consecinţele acumulărilor de plumb din organism. Extractul obţinut din planta Ginko biloba neutralizează o sumedenie de radicali liberi protejând în primul rând creierul, capilarele şi vasele ochiului. O altă substanţă care protejează neuronii împotriva degenerării este acetil-L-carnitina (ALC) care se găseşte în cantităţi mici în lapte.

Studiile au arătat că suplimentele de seleniu şi zinc, administrate persoanelor vârstnice scad în mod semnificativ riscul apariţiei infecţiilor respiratorii, a cancerului de prostată, a cancerului colorectal şi a cancerului pulmonar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite