Ţine tensiunea arterială sub control prin alimentaţie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele faze ale hipertensiunii arteriale, alimentaţia are un rol major în vindecarea bolii. Tocmai de aceea, din meniu nu ar trebui să lipsească anumite alimente considerate adevărate

În primele faze ale hipertensiunii arteriale, alimentaţia are un rol major în vindecarea bolii. Tocmai de aceea, din meniu nu ar trebui să lipsească anumite alimente considerate adevărate medicamente pentru hipertensivi.

Meniul unui bolnav de hipertensiune arterială (HTA) trebuie să conţină în primul rând cât mai puţină sare (clorură de sodiu) - există suficientă sare în alimentele naturale astfel încât să asigure organismului cantitatea minim necesară şi fără a adăuga suplimentar în mâncarea preparată.

Pe de altă parte, anumiţi compuşi chimici care au rol în scăderea valorilor tensionale şi care se găsesc cu precădere în anumite alimente trebuie incluşi cât mai des în meniu. Astfel, doar prin dietă, îmbinând utilul cu plăcerea unor reţete gustoase, se poate normaliza în timp nivelul tensiunii arteriale.


Potasiu - alimentele bogate în potasiu scad riscul apariţiei HTA. Cantitatea necesară de potasiu poate fi luată din dieta zilnică, astfel încât o suplimentare nu este necesară. Cele mai importante surse de potasiu sunt carnea de vită, carnea de somn, cod şi păstrăv, laptele, iaurtul, fasolea verde, roşiile, spanacul, cartofii, caisele, piersicile, bananele, perele, prunele, curmalele, portocalele, alunele şi migdalele.


Calciu -consumul insuficient de calciu poate duce la apariţia HTA. S-a demonstrat însă că administrarea de calciu medicamentos nu previne apariţia HTA. Cantitatea de calciu recomandată în dieta unui adult este de 800 miligrame (pentru femeile însărcinate sau care alăptează necesarul este de 1.000-1.500 miligrame). Iaurtul, laptele şi brânza sunt cele mai importante surse de calciu.


Magneziu -pentru a preveni HTA, specialiştii recomandă suplimentarea zilnică a consumului de magneziu. Cantităţi crescute se găsesc în cacao, germenii de grâu, soia, migdale şi alune.


Untură de peşte -grăsimea unor peşti, cum este de exemplu somonul, conţine o serie de compuşi lipidici care pot reduce HTA, dar al căror rol nu este încă bine cunoscut. Pentru prevenirea HTA se recomandă untura de peşte, dar şi peştele proaspăt, evident nesărat.


Nitriţii naturali din sefcla roşie, spanacul şi salata verde produc dilatarea vaselor de sânge şi scăderea tensiunii. Recent, specialiştii britanici au realizat un studiu care arată că sucul proaspăt de sfeclă roşie, consumat în cantităţi de 500 ml pe zi poate să scadă tensiunea arterială. Cercetătorii de la spitalul St. Bartholomew din Londra, autorii studiului, au recrutat mai mulţi voluntari sănătoşi.

O parte dintre aceştia au fost rugaţi să bea o jumătate de litru de apă, ceilalţi au fost rugaţi să bea câte o jumătate de litru de suc de sfeclă roşie. La o oră după experiment, participanţii la studiu care au consumat suc de sfeclă roşie au manifestat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. La două ore şi jumătate de la experiment, presiunea sistolică (maxima) a subiecţilor care au consumat suc de sfeclă era cu 10 milimetri coloana de mercur (mm Hg) mai scăzută decât cea a participanţilor care au băut apă.

La trei ore de la experiment, presiunea diastolică (minima) a subiecţilor care au consumat suc era cu 8 mm Hg mai scăzută. La 24 de ore de la experiment, presiunea sistolică a celor care au băut suc era încă mai redusă faţă de cea a participanţilor care au băut apă, cu 4 mm Hg, în timp ce la cea diastolică nu s-au înregistrat diferenţe. Anterior, se credea că efectul protector se datorează conţinutului bogat de vitamine antioxidante sau de minerale de tipul potasiului.


Pentru bolnavii hipertensivi, alimentele care conţin elementele enumerate anterior, consumate cât mai frecvent, pot să contribuie mai rapid la normalizarea valorilor tensionale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite