Timpul ramas pana la integrare nu trebuie pierdut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat la Mamaia, la Scoala de vara a tineretului liberal, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Wilfried Gruber, a facut un apel la cetatenii romani ca, in urmatoarele 16 luni care au mai ramas pana

Aflat la Mamaia, la Scoala de vara a tineretului liberal, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Wilfried Gruber, a facut un apel la cetatenii romani ca, in urmatoarele 16 luni care au mai ramas pana la 1 ianuarie 2007, sa-si mobilizeze toate fortele pentru a inlatura "ultimele piedici" care mai stau in fata aderarii la UE. "Sa nu o faceti pentru Comisia Uniunii Europene, nici pentru Germania, Franta sau Marea Britanie. S-o faceti in interesul dumneavoastra propriu!", a spus diplomatul german. In discursul tinut in fata tinerilor liberali, reprezentantul Germaniei a subliniat ca tara sa contribuie cu circa 25 de procente la ajutoarele de preaderare cu care UE ajuta Romania sa se pregateasca pentru a fi membra a Uniunii. In opinia sa, Romania nu trebuie sa se rezume doar la dimensiunea economica a organizatiei, urmand sa participe la dezvoltarea uniunii politice, dar si la o politica externa, de securitate si de aparare comuna, precum si la crearea unui spatiu al dreptului, al libertatii si al securitatii in domeniul justitiei si internelor. Ambasadorul Germaniei a dat un semnal clar cu privire la pozitia tarii sale in privinta extinderii, pe mai departe, a UE, pronuntandu-se pentru cooptarea Romaniei si Bulgariei, dar si pentru inceperea tratativelor de aderare cu Croatia si Turcia. Totodata, Gruber a adaugat ca, "trebuie sa fim foarte precauti in a ne asuma obligatii noi. in viitor, a declarat acesta, suntem obligati sa aratam clar ca nu orice tara din vecinatatea noastra si nu orice proces reusit de tranzitie spre democratie si economie de piata trebuie sa duca la calitatea de membru a Uniunii Europene." Wilfried Gruber a pledat pentru reformarea interna a Uniunii, afirmand ca organizatia trebuie sa-si optimizeze coeziunea interioara pentru a fi sustinuta de cetatenii sai. Nu mai poate continua ca pana acum, a declarat diplomatul german, sunt necesare reforme profunde ca sa faca fata sarcinilor sale. Uniunea trebuie sa devina mai democrata, mai transparenta si mai eficace".

Raportul de tara din 2006 ar putea aduce in discutie activarea clauzei de salvgardare
Raportul de tara pentru Romania al Comisiei Europene din primavara anului viitor ar putea contine referiri la activarea clauzei de salvgardare, care sa amane cu un an aderarea tarii noastre la UE, daca documentul similar din aceasta toamna va contine multe critici la adresa Bucurestiului. Anuntul a fost facut, ieri, de ambasadorul Germaniei in Romania, Wilfried Gruber, la Mamaia. "Cred ca, in raportul de monitorizare din toamna, care va avea un impact politic foarte important, Comisia nu va vorbi inca, nu se va folosi de clauza de salvgardare. Dar, in primavara anului viitor poate fi vorba de aceasta clauza", a declarat Gruber. El a explicat ca raportul de monitorizare din 25 octombrie trebuie sa fie unul pozitiv, in caz contrar exista riscul ca multi europarlamentari sa considere ca Romania nu si-a indeplinit promisiunile. "Vor zice sa asteptam pana anul viitor cu ratificarea Tratatului de aderare", a mai spus diplomatul german.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite