Putin şi Timoşenko vor discuta joi pe tema gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Livrările de gaze către Ucraina pe parcursul anului 2010 vor fi discutate într-o întâlnire dintre guvernele de la Moscova şi Kiev, care va avea loc joi la Yalta şi se va focusa pe formula de stabilire a preţului pentru Ucraina, scrie RIA Novosti.

„Vom continua să avem discuţii constructive cu Rusia pe tema formării preţului gazelor pentru Ucraina”, a spus premierul ucrainean, Iulia Timoşenko.

Un sfert din gazul consumat de europeni provine din Rusia, iar 80% din aceste volume tranzitează Ucraina. Iarna trecută, conflictul dintre Moscova şi Kiev a dus la sistarea livrărilor de gaze prin Ucraina timp de trei săptămâni. România nu a fost afectată, întrucât depozitele şi producţia internă au acoperit importurile, însă ţări precum Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia sau Republica Moldova au avut de suferit, zeci de mii de locuitori rămânând în frig.

Alimentarea a fost reluată abia după ce primul-ministru rus, Vladimir Putin, şi Iulia Timoşenko s-au întâlnit pentru a cădea de acord asupra livrărilor şi tranzitului de gaze în 2009.


Pe lângă problemele comerciale pe tema gazelor, conflictul dintre cele două state a fost generat în ultimii ani şi de intenţia Ucrainei de a se alătura NATO, dar şi de acuzele Rusiei potrivit cărora Kiervul ar fi alimentat cu armament Georgia înainte de războiul din august 2008.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, declara, în vară, că nu vede nicio posibilitate de a colabora cu actualele autorităţi de la Kiev. Situaţia dintre cele două state s-ar putea schimba după 17 ianuarie, când în Ucraina vor avea loc alegeri prezidenţiale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite