Timişoara: Cel mai ieftin miel de Paşte din Banat se vinde la Reşiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţiile Sanitar-Veterinare din Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin şi Arad dau undă verde la tăierea mieilor.

În Timişoara mieii pot fi tăiaţi şi vânduţi în locaţiile speciale din pieţele Badea Cârţan şi Iozefin. „Mieii pot fi sacrificaţi şi în punctele autorizate din judeţ sub supravegherea unui medic veterinar şi aduşi mai apoi în Timişoara pentru a fi vânduţi”, a spus directorul adjunct al DSV Timiş, Darossy Csaba.

De asemenea, animalele pot fi scoase la tarabe şi vii, cu condiţia ca ciobanii  să respecte normele sanitare. Ieri, vânzarea mieilor în Badea Cârţan s-a făcut mai mult „la negru”, dar preţurile au fost destul de piperate. Emilia Răduţiu este din Becicherecu Mic şi are de vânzare peste 600 de miei, din care jumătate speră să-i vândă la export. Comercianţii nu lasă nimic din preţ. „Tăiat este 17-18 lei kilogramul, iar miel viu nu am dat sub 10 lei”, a spus Emilia Răduţiu.

Miei de criză la Hunedoara

Ciobanii hunedoreni spun că, în acest an carnea de miel se vinde cu un preţ cuprins între 11-12 lei kilogramul, viu, şi 14-15 lei, tăiat. „Anul trecut, am vândut cu 18 lei kilogramul în viu. Anul acesta a trebuit să las 6 lei din preţ ca să pot vinde”, a spus Maria Pop, ciobăniţă la o stână din Ilia. La Deva, centrul de sacrificare al mieilor va fi organizat în noua hală agroalimentară, în timp ce la Hunedoara acesta va funcţiona în Piaţa Obor.

În judeţul Arad, ciobanii din zona Târnovei, una dintre zonele cu tradiţie, spun că miei sunt, dar le e teamă că nu vor mai fi clienţi. „Preţurile nu sunt mari. De exemplu, pentru mielul în viu preţul este de 8 lei kilogramul, iar cel tranşat, 15 lei”, a spus Traian Florea, unul dintre ciobanii renumiţi din zonă.

La Reşiţa, miei doar la comandă


Reşiţenii au început deja să se aprovizioneze pentru sărbătorile de Paşte. Mulţi dintre ei şi-au cumpărat şi carnea de miel din timp. „Mă tem că se va scumpi. Îl tai la ţară şi am avut noroc că l-am găsit la 7 lei kilogramul viu, pentru că tăiat este 18 lei”, a spus Maria Drigu, o gospodină din Reşiţa.

În pieţele din oraş nu se găsesc miei, dar crescătorii aduc carnea la comandă. Petru Lazăr este un reşiţean care aduce miei de la ţară. „Vindem carnea de miel viu cu 7 sau 7,5 lei kilogramul. Anul trecut au venit arabii care luau cu tirurile, însă anul acesta nu am dat nimic”, a spus comerciantul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite